Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ;




Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 80 ΧΡΟΝΙA

«Ποια είναι η ωραιοτέρα λέξις της ελληνικής γλώσσης;» αναρωτιόταν ο Πέτρος Χάρης (Ιωάννης Μαρμαριάδης 1902-1998) πριν από περίπου 80 χρόνια και ξεκινούσε ένα όμορφο δημοσιογραφικό παιχνίδι, δημοσιεύοντας τις απόψεις των σπουδαιότερων λογοτεχνών, δημοσιογράφων, αλλά και πολιτικών της εποχής. Μιας εποχής κατά την οποία, κυρίως ο κόσμος των Τεχνών και των Γραμμάτων «ερωτοτροπούσε» με τη γλώσσα μας.
Νομοσχέδια και γλωσσο-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από το 1913 και μετά, καθώς και το νεοφιλελληνικό γλωσσικό κίνημα που αναπτύχθηκε στο εξωτερικό, έδιναν νέες διαστάσεις στην ευρεία κατανόηση και διάδοση του ελληνικού πνεύματος τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη. Την ώρα που το παιχνίδι αυτό παιζόταν στον Τύπο της Γαλλίας, στην Ελλάδα ο Πέτρος Χάρης, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι στον τόπο μας ακόμη και η καθημερινή γλώσσα χώριζε τους ανθρώπους σε στρατόπεδα, καλούσε τους διανοούμενους να απαντήσουν στο ιντριγκαδόρικο ερώτημα. Ποια είναι η ωραιότερη λέξη;
Έτσι, ο Κωστής Παλαμάς απάντησε ότι η ωραιότερη λέξη είναι ο δημοτικισμός, ο Γρηγόρης Ξενόπουλος έβρισκε γοητεία στη λέξη αισιοδοξία, ο Σπύρος Μελάς χωρίς δισταγμό έβρισκε πιο ελκυστική τη λέξη ελευθερία και ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου εξήρε την ομορφιά της λέξης μοναξιά.
Ο αλησμόνητος Αθηναιογράφος Δημήτριος Γρ. Καμπούρογλους, παρά τα χρόνια του, προτιμούσε τη λέξη ιμερτή, δηλαδή την αγαπητή, την ποθητή. Ο θεατράνθρωπος Νικόλαος Λάσκαρις τη ζάχαρη, ο ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος τη λέξη χίμαιρα, ο ζωγράφος Παύλος Μαθιόπουλος το φως και ο γλύπτης Μιχαήλ Τόμπρος, τη λέξη ουσία.
Ο Παύλος Νιρβάνας (Πέτρος Κ. Αποστολίδης), προφανώς επηρεασμένος από τον τόπο του (Σκόπελο), αγαπούσε τη λέξη θάλασσα. Οι ζωγράφοι αποκάλυπταν τις ευαισθησίες τους: Ο Δημήτριος Γερανιώτης ήθελε την αρμονία, ο Κωνσταντίνος Παρθένης την καλημέρα και ο Δημήτριος Μπισκίνης το όνειρο.

Ως προς τις γυναίκες που κυριαρχούσαν στην πνευματική ζωή, η λαογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη ήθελε πίστη, ενώ η 25χρονη ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη, η οποία έμελλε να δολοφονηθεί στα Δεκεμβριανά του 1944, δήλωνε πως «η λέξις που περικλείει τα περισσότερα πράγματα, τα πάντα θα έλεγα, είναι η λέξις ΖΩΗ»!
Ενδιαφέρουσες όμως ήταν και οι απαντήσεις των πολιτικών του 1933: Ο στρατιωτικός και Πρόεδρος της Γερουσίας Στυλιανός Γονατάς προτιμούσε το εμπρός, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου τη λέξη μάννα και ο πρόεδρος της Βουλής Θεμιστοκλής Σοφούλης τη λέξη φιλότιμο, διότι εκφράζει έναν ολόκληρο ηθικό κόσμο και δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα του κόσμου.

Αισιοδοξία, ελευθερία, μοναξιά, νιάτα, ιμερτή, θάλασσα, αρμονία, καλημέρα, όνειρο, πίστη και ζωή είναι λέξεις με τις οποίες πορευόταν η Ελλάδα πριν από 80 χρόνια. Σήμερα, ποια είναι η ωραιοτέρα λέξις;


http://www.mixanitouxronou.gr/pia-ine-i-oreoteri-lexi-tis-ellinikis-glossas-o-kostis-palamas-o-zacharias-papantoniou-ke-plithos-dianooumenon-dinoun-tis-dikes-tous-diachronikes-apantisis-prin-apo-80-chronia/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου