Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΕΙΤΕ! ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!



Μόλις 10 πολύτιμα δευτερόλεπτα στην αγκαλιά ενός αγαπημένου ανθρώπου αρκούν για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, να νιώσουμε ευεξία και να μειωθούν οι ορμόνες που μας προκαλούν στρες!
Σύμφωνα με πορίσματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, μία ή δύο αγκαλιές την ημέρα μπορεί να είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να προστατευθούμε από την καρδιοπάθεια, να καταπολεμήσουμε το στρες και την κούραση, να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας και να καταπραΰνουμε την κατάθλιψη.
Όπως γράφουν ο Δρ. Άστρεμ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση Comprehensive Psychology, ανέλυσαν συνδυαστικά μεταξύ τους προγενέστερες μελέτες για να αξιολογήσουν τις θεραπευτικές επιδράσεις του αγκαλιάσματος. «Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στο Λίνκεπινγκ της Σουηδίας.
Μία από τις προηγούμενες έρευνες είχε διεξαχθεί σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20-49 ετών και είχε δείξει πως έπειτα από 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάσματος, αλλάζουν τα επίπεδα διαφόρων ορμονών στον οργανισμό τους. Η ωκυτοκίνη (ή οξυτοκίνη) εκκρίνεται από τον εγκέφαλο κατά τον τοκετό και τον θηλασμό, καθώς διεγείρει την παραγωγή γάλακτος και τον δεσμό της μητέρας με το μωρό. Έως πρότινος, οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτοί είναι και οι μοναδικοί ρόλοι της.
Ωστόσο νεότερες μελέτες έδειξαν ότι ανάλογες επιδράσεις έχει π.χ. και στο «δέσιμο» του άνδρα με την γυναίκα, καθώς και ότι βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες και ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη. Επιπλέον, εκ φύσεως παράγεται και κατά τον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι, όταν κρατιούνται από το χέρι και όταν αγκαλιάζονται.

ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΑΓΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΩΚΥΤΟΚΙΝΗΣ;
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που λέγονται σωμάτια Pacinian και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης.
Μία θεωρία είναι ότι με τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου διεγείρεται η παραγωγή της ωκυτοκίνης, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί μία σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις που τελικά ωφελούν την υγεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου