Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΠΩΣ ΤΟ ENOLA GAY ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΒΟΜΒΑ


Η Ιαπωνία τίμησε σήμερα την 69η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τους Αμερικανούς στη Χιροσίμα, την 6η Αυγούστου 1945, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να παρίστανται στην τελετή που γίνεται κάθε χρόνο.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, επιζώντες του βομβαρδισμού, απόγονοί τους και ξένοι απεσταλμένοι. Οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων στις 08:15 τοπική ώρα (02:15 ώρα Ελλάδα), τη στιγμή που ένα βομβαρδιστικό B-29 της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α., το Enola Gay, είχε προχωρήσει στη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας που χρησιμοποιήθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Η πυρηνική έκρηξη σκότωσε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της πόλης μέσα σε δευτερόλεπτα. Ως το τέλος εκείνης της χρονιάς, περίπου 140.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. «Ως η μόνη χώρα που έχει δεχθεί πυρηνική επίθεση εν καιρώ πολέμου και βίωσε τη φρίκη, η Ιαπωνία έχει την ευθύνη να επιτύχει να γίνει πραγματικότητα ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα και να συνεχίσει να ενημερώνει για τη βαρβαρότητά τους τις μελλοντικές γενεές και όλον τον κόσμο», τόνισε ο Άμπε στην ομιλία του.
Ωστόσο μέλη του κινήματος ειρήνης της Ιαπωνίας δηλώνουν εξοργισμένα εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης του πρωθυπουργού Άμπε που προβλέπει μεγαλύτερη χρήση στρατιωτικής ισχύος σε διεθνές επίπεδο, μεταβάλλοντας άρδην την μεταπολεμική πολιτική της χώρας σε ζητήματα ασφάλειας. Η κυβέρνηση προωθεί μια νέα πολιτική σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, καθιστώντας δυνατή την ανάπτυξη του ιαπωνικού στρατού στο εξωτερικό επανερμηνεύοντας το Σύνταγμα της Ιαπωνίας (1947), που θεωρείτο ειρηνιστικό.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News και δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, το 84% εξ όσων ερωτήθηκαν κρίνει πως οι εξηγήσεις που έδωσε η κυβέρνηση για αυτή την αλλαγή πολιτικής είναι ανεπαρκείς. Ο Άμπε υποσχέθηκε στους επιζώντες της επίθεσης στη Χιροσίμα ότι θα «καταβάλλει περαιτέρω προσπάθειες να εξασφαλίσει την κατανόηση της κοινής γνώμης» όσον αφορά το ζήτημα.
Ο Χαρούκο Μοριτάκι, επικεφαλής της Συμμαχίας της Χιροσίμα για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, τόνισε ότι θεωρεί «αισχρό το γεγονός πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός» της Ιαπωνίας «ταξίδεψε στο εξωτερικό για να πουλήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες», παρά την τριπλή τήξη του πυρήνα αντιδραστήρων το 2011 στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, έπειτα από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα. «Επίσης αδημονεί να θέσει ξανά σε λειτουργία τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αυτό είναι εντελώς λάθος», πρόσθεσε ο ίδιος. Και οι 49 πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την καταστροφή.
Ανάμεσα στους ξένους επισήμους που παρευρέθηκαν στην τελετή μνήμης ήταν η πρεσβευτίνα των Η.Π.Α. στην Ιαπωνία Κάρολιν Κένεντι. Η Κένεντι είχε επισκεφθεί την πόλη και πριν από 36 χρόνια, με τον θείο της, τον εκλιπόντα γερουσιαστή των Η.Π.Α. Έντουαρντ Κένεντι. «Αυτή είναι μια ημέρα για να αναστοχαστούμε με σοβαρότητα και να δεσμευτούμε εκ νέου να οικοδομήσουμε έναν πιο ειρηνικό κόσμο», είπε η Κένεντι. Οι Η.Π.Α. προχώρησαν στη ρίψη μιας δεύτερης ατομικής βόμβας τρεις ημέρες αργότερα, στην πόλη Ναγκασάκι, όπου πάνω από 70.000 άνθρωποι ακόμη έχασαν τη ζωή τους. Η Ιαπωνία κατόπιν ανακοίνωσε την παράδοσή της στις δυνάμεις των Συμμάχων την 15η Αυγούστου, γεγονός που σήμανε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ουδέποτε ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών που μετέτρεψαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σε πυρηνική κόλαση, ενώ κανένας Αμερικανός πρόεδρος εν ενεργεία δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τις δύο μαρτυρικές πόλεις. Ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι από την πλευρά του κάλεσε τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα «και όλους τους ηγέτες των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να επισκεφθούν τις πόλεις όπου ερρίφθησαν οι ατομικές βόμβες το συντομότερο δυνατόν». Πρόσθεσε πως «εάν το έπρατταν θα πείθονταν πως τα πυρηνικά όπλα είναι το απόλυτο κακό και δεν θα έπρεπε πλέον να επιτρέπεται να υπάρχουν».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου