Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ


ΟΥ ΠΑΠΑΣ ΑΠ’ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΑΡΙ ΕΚΑΨΙΝ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Σάββατο μεσημέρι 6 Μάρτη του ‘65. Οι δρόμοι της Κοζάνης είχαν πλημμυρίσει από καρναβάλια. Η πόλη ήταν σημαιοστολισμένη απ’ άκρη σ’ άκρη και οι προετοιμασίες για την παρέλαση αρμάτων πολλές. Μικρά παιδάκια ντυμένα κάου-μπόϋς και μπαλαρίνες έπαιζαν γύρω από τον καρνάβαλο, που ήταν να παρελάσει την επομένη, στην κεντρική πλατεία.
Παπά όμως μη επιτρέψαντος ο καρνάβαλος δεν παρέλασε. Ξαφνικά το ομοίωμα τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο ιερέας Γαβριήλ Μ. Γιαννούλης από το Καπνοχώρι χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανένα έβαλε φωτιά στο ομοίωμα που αποτεφρώθηκε τελείως, τα εύλεκτα υλικά βοήθησαν στο έργο του.
Ο μικροπανικός που δημιουργήθηκε μετατράπηκε γρήγορα σε αγανάκτηση των παρευρισκομένων, που με πρώτους τους ταξιτζήδες καταδίωξαν τον παπά εμπρηστή ο οποίος κατέφυγε στα γραφεία ευρέσεως εργασίας για να τον παραλάβουν αργότερα τ’ αστυνομικά όργανα.
Ανακρινόμενος αργότερα στο αστυνομικό τμήμα δήλωσε: Επιρπόλησα τον διάβολον και έχω την συνείδησιν αναπαυμένη ότι έπραξα το καθήκον μου ως πιστός Χριστιανός. Ο καρνάβαλος ξαναστήθηκε σε μια νύχτα και παρέλασε την επομένη, αλλά ο εμπρηστής-ιερέας καταδικάσθηκε από το τριμελές πλημμελειοδικείο Κοζάνης σε τετράμηνο φυλάκιση. Η χειρότερη όμως τιμωρία δόθηκε από τον ίδιο το λαό που αμέσως την επομένη του εμπρησμού τραγούδησε στους φανούς το νέο αποκριάτικο τραγούδι; Ου παπάς απ’ του Σουφλάρι (Σ.Σ. Καπνοχώρι) έκαψιν του καρναβάλι.


http://www.prlogos.gr/arthrografia/23300-2015-02-17-07-37-22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου