Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ

της Κατερίνας Μ. Μάτσου

ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ
Μεγάλη Εβδομαδιαία Εφημερίς εκτός κομμάτων εκδιδομένη εν Κοζάνη εκάστη Κυριακή.
24.4.1927 – 6.4.1941, αρ.φ. 53 - 713.
Ιδρυτής, εκδότης, διευθυντής: Σταύρος Θεοδοσιάδης – Δημήτρης Γκαβανάς

Το 1927 ο Σταύρος Θεοδοσιάδης, άνθρωπος δραστήριος, ανοιχτόμυαλος και ιδιαίτερα μορφωμένος εκδίδει, στη Θεσσαλονίκη αρχικά και στην Κοζάνη ένα χρόνο αργότερα και σε εβδομαδιαία πάντοτε βάση, την εφημερίδα ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ. Συνεργάτης στην προσπάθεια του αυτή έρχεται, από τα πρώτα κιόλας φύλλα, ο Δημήτρης Γκαβανάς, αρχικά ως διαχειριστής και αργότερα ως συνδιευθυντής της εφημερίδας, που σύντομα θα καθιερωθεί στη συνείδηση των αναγνωστών της Δυτικής Μακεδονίας.
Σκοπός της δημιουργίας και έκδοσής της, όπως και το κύριο άρθρο του πρώτου φύλλου διευκρινίζει, είναι η προβολή και η διάδοση των προβλημάτων της Δυτικής Μακεδονίας. Ο Θεοδοσιάδης πιστεύει πως η κυβέρνηση των Αθηνών αδιαφορεί για τη ζωή στη Μακεδονία και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα να παραμένουν άλυτα, δυσκολεύοντας τη ζωή των κατοίκων και εμποδίζοντας τη βελτίωση του επιπέδου της καθημερινής ζωής και του πολιτισμού. Με την εφημερίδα του επιδιώκει την παρουσίαση και προώθηση λύσης των προβλημάτων αυτών, αλλά και την ανάδειξη των δυνατοτήτων του τόπου και των ανθρώπων του. Ο Θεοδοσιάδης θέλει, για την πρόοδο της χώρας, πολίτες ενεργούς και σε καμία περίπτωση αδιάφορους απέναντι στα κοινά.
Η εφημερίδα ξεκινά την έκδοση της στη Θεσσαλονίκη με σκοπό πάντα τη μεταφορά της στην Κοζάνη, αφού μόνο από εκεί θα εξυπηρετούνται καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των τριών τότε ακόμα νομών της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως οι εκδότες της διευκρινίζουν στο τελευταίο φύλλο της Α΄ περιόδου (αρ.φ. 52-12/4/1928) αναγγέλλοντας τη μεταφορά τους στο νομό Κοζάνης, από τον οποίο και οι δύο συνδιευθυντές της κατάγονται, η Β.Ε. αποκτά μόλις το 1928 τα δικά της πιεστήρια στην Κοζάνη, «έναντι της Εθνικής Τραπέζης», τα οποία δεν ήταν έτοιμα τον προηγούμενο χρόνο και από εκεί συνεχίζει την πορεία της για τα επόμενα δεκατρία χρόνια της ζωής της.
Η ύλη της περιελάμβανε ειδησεογραφία και σχόλια από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία με τοπικούς ανταποκριτές, που διέθετε σχεδόν σε κάθε περιοχή, αλλά και πολιτικές ειδήσεις, ευθυμογραφήματα, χρονογραφήματα και μυθιστορήματα σε συνέχειες, χρηματιστηριακά νέα και τιμές εμπορευμάτων, εύθυμες στήλες και αθλητικά νέα. Συντάκτες των περισσοτέρων κειμένων, όταν αυτά ήταν ανυπόγραφα, ήταν οι δύο διευθυντές της Σταύρος Θεοδοσιάδης και Δημήτρης Γκαβανάς -ο δεύτερος αρθρογραφούσε με το ψευδώνυμο Δ. Ελλαδίτης. Υπήρχαν και άλλοι συνεργάτες, παρότι δεν αναφέρονται, που έστελναν ειδήσεις από περιοχές εκτός Κοζάνης, μόνιμοι ή έκτακτοι, με κείμενα ενυπόγραφα ή όχι. Η εφημερίδα δημοσίευε και πολλές φωτογραφίες και αγγελίες και φιλοξενούσε πάντα τις απαραίτητες διαφημίσεις. Στα 14 χρόνια της κυκλοφορίας της είχε αποκτήσει και πολλούς συνδρομητές εκτός Κοζάνης και εκτός Ελλάδας, όπως στις Η.Π.Α., τους οποίους ο Σταύρος Θεοδοσιάδης επισκέπτεται αρκετές φορές, για να εισπράξει συνδρομές και να βρει καταχωρήσεις που θα στήριζαν οικονομικά την εφημερίδα του, παρουσιάζοντας μετά το χρονικό της επίσκεψης του σε εκτενέστατα ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με την επετηρίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας του 1927 η Β.Ε. ήταν η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα με σύνολο 2.600 φύλλα, ενώ το 1930 εκδίδει Λεύκωμα Νομού Κοζάνης, με την ευκαιρία των εορτών της εκατονταετηρίδας του νέου ελληνικού κράτους και από το 1932 μέχρι το 1938 ετήσιο εικονογραφημένο Ημερολόγιον Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο συνεργάστηκαν επιφανείς πνευματικές μορφές της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας της εποχής του Μεσοπολέμου.
Με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου (28 Οκτωβρίου 1940) η Β.Ε. γίνεται δισέλιδη και η περιοδικότητα της διαταράσσεται. Η ύλη της αναφέρεται πλέον αποκλειστικά στα πολεμικά γεγονότα, τονίζοντας τις νίκες των Ελλήνων στα βουνά της Αλβανίας και στέλνοντας νικηφόρα μηνύματα για επιτυχή έκβαση του αγώνα. Η έκδοσή της διακόπτεται στις 6 Απριλίου 1941, ημέρα έκδοσης του τελευταίου σωζόμενου φύλλου της, με την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ελλάδας και από τη Γερμανία, μετά από 14 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας και 713 συνολικά φύλλα. Το επόμενο φύλλο, που θα έβγαινε στις 13 Απριλίου, δεν κυκλοφόρησε ποτέ, εξαιτίας του βομβαρδισμού της Κοζάνης στις 10 Απριλίου, που ερήμωσε την πόλη, στέλνοντας τους κατοίκους για προστασία στα γύρω χωριά. Δεν επανεκδόθηκε ποτέ, ούτε με τη λήξη του πολέμου και την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης. Οι πολιτικές πεποιθήσεις του Θεοδοσιάδη, που επί Κατοχής είχε ενταχθεί στο Ε.Α.Μ., δίπλα στο δυναμικό Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδη, δεν του διασφαλίζουν άδεια για την επανέκδοση της εφημερίδας του. Ο συνδιευθυντής της Δημήτρης Γκαβανάς, αμέσως μετά την Κατοχή, ανοίγει στην Κοζάνη εκδοτικό οίκο, που ασχολείται με τοπικές εκδόσεις και το 1950 ξεκινάει την έκδοση της εφημερίδας ΕΝΩΣΙΣ μαζί με το διευθυντή του επίσης προπολεμικού ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ Μιχαήλ Ζωγράφο και το τυπογραφείο -στο οποίο ο Θεοδοσιάδης έκανε για μία δεκαετία μετά τον πόλεμο διάφορες εκδόσεις, καθώς του είχε απαγορευτεί οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα- πωλείται τελικά το 1955 στον Ιωάννη Ζηκόπουλο, εκδότη της εφημερίδας ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ ήταν χωρίς αμφιβολία η πληρέστερη εφημερίδα που κυκλοφόρησε προπολεμικά στην Κοζάνη. Μαχητική, με γνώμη σοβαρή και άποψη για τα πολιτικά ζητήματα της χώρας και πλήρη ειδησεογραφία έβαλε τη δική της σφραγίδα στην εξέλιξη του Τύπου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Κοζάνη, Ιούνιος 2010


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 Δημήτρης Γκαβανάς (νεκρολογία). ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ, Ιούνιος 1985, αρ.τ. 12 - 13, σελ. 115 - 117.
 Νικολάου Π. Δελιαλή. Εφημερίδες (εκδοθείσαι εν Κοζάνη). Κοζάνη 1959.
 Σταύρου Θεοδοσιάδη. Η Πίνδος ομιλεί. Έκδ. ΙΝ.Β.Α. Κοζάνη 2000.
 Μανώλη Κανδυλάκη. Οι εφημερίδες του νομού Κοζάνης. Ο ΤΥΠΟΣ, Ιούλιος 2000, αρ.τ. 122, σελ. 13 - 30.
 Β.Π. Καραγιάννη. Πρωτοπόροι της τοπικής δημοσιογραφίας - Δ. Γκαβανάς. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, Δεκέμβριος 1995, αρ.τ. 89 -90, σελ. 9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου