ΚΑΗΜΕΝΕ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ΤΙ ΣΟΥ ‘ΜΕΛΛΕ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ!
της Κατερίνας Μ. Μάτσου
Ο Καλλικράτης τον 5ο αιώνα π.Χ. ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας, που, κατά μαρτυρία του Πλούταρχου, συνεργάστηκε με τον Ικτίνο στην οικοδόμηση του Παρθενώνα. Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ τον 21ο αιώνα μ.Χ. είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διοικητικών αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση, που προβλέπει, συν τοις άλλοις, τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων και την αντικατάσταση των 56 νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων με 13 αιρετές περιφέρειες.
Όπως και με το νόμο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ το 1997, έτσι και με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ σήμερα, κάτοικοι δήμων και κοινοτήτων που «σβήνουν» από το νέο πολιτικό χάρτη της χώρας -«σβήνουν» μεταφορικά βέβαια, δεν παύουν να υπάρχουν, απλά χάνουν την αυτονομία τους- ζητούν από την κυβέρνηση με λογικά και πλήρους συναισθηματικής φόρτισης επιχειρήματα τη διατήρηση της αυτοδυναμίας τους. Κι αυτό δεν είναι σχέδιο μόνο κάποιων δημάρχων ή δημαρχιακών συμβούλων, που είδαν ξαφνικά το άστρο τους να δύει, σίγουρα είναι και δικής τους επιθυμία, μα είναι πάνω απ’ όλα επιθυμία κατοίκων, απλών ανθρώπων, που δε θέλουν να συμβεί κάτι πολύ απλό: Ο δήμος τους να πάψει να υπάρχει. Βλέπετε, στην Ελλάδα έχουμε την κακή συνήθεια να ξεχνούμε την περιφέρεια, όπως κι αν αυτή η περιφέρεια νοείται κι όσες υποσχέσεις περιφερειακής ανάπτυξης κι αν δώσει η εκάστοτε κυβέρνηση. Σαν κάτοικοι της βορειοδυτικής άκρης της χώρας έχουμε νιώσει πολλές φορές την αδιαφορία του κράτους των Αθηνών, παρά τις παχυλές υποσχέσεις. Όχι από κακία, δεν έχουμε και δεν έχουν κανένα λόγο για ένα νέο πόλεμο Βορείων-Νοτίων άλα Ελληνικά. Απλά από …συνήθεια. Όπως συνηθίσαμε από την πρώτη ανάσα του νέου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.
Και κάπου εδώ, με την εμφάνιση του νέου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στο ορίζοντα το 2010 και την εφαρμογή του, αρχίζει για το νομό Κοζάνης το μπέρδεμα. Και δε νομίζω ο αρχαίος Καλλικράτης, όταν οικοδομούσε, παρέα με τον Ικτίνο τον Παρθενώνα, να σκέφτηκε ποτέ πως στο μέλλον το όνομά του θα γίνει αφορμή τόσων πολλών μπερδεμάτων και τόσων πολλών μπελάδων.
Τα Σέρβια και το Βελβεντό, οι δύο μεγάλοι δήμοι που θα αποτελέσουν το νέο δήμο Σερβίων-Βελβεντού (ή Βελβεντού-Σερβίων, όπως αρχικά είχε προταθεί) είχαν αντιδικία γι’ αυτό ακριβώς. Για το αν ο δήμος θα λέγεται Σερβίων-Βελβεντού ή Βελβεντού-Σερβίων και περίπου 150 κάτοικοι του Βελβεντού ξεκίνησαν απεργία πείνας στον αύλειο χώρο του δημαρχείου, ζητώντας την ικανοποίηση του αιτήματος τους για αυτόνομο κι ανεξάρτητο δήμο. Απέκλεισαν μάλιστα συμβολικά για κάποιες ώρες και το αντλιοστάσιο της Δ.Ε.Η. στη λίμνη Πολυφύτου, το οποίο τροφοδοτεί με νερό όλα τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Αμυνταίου.
Οι κάτοικοι του Δήμου Αιανής από την άλλη πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή, όπου εκατόν πενήντα Αιανιώτες με επικεφαλής το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και υπό τον συντονισμό της Επιτροπής Αγώνα βροντοφώναξαν το αίτημα για την παραμονή του ιστορικού Δήμου Αιανής. Η κυβέρνηση προσπάθησε να βρει κάποια λύση και ανακοίνωσε πως ο νέος δήμος Κοζάνης θα έχει μεν έδρα την Κοζάνη, αλλά ιστορική έδρα την Αιανή! Κάτι παρόμοιο πρότειναν και για το δήμο Βοΐου με έδρα τη Σιάτιστα και ιστορική έδρα την Νεάπολη, οι κάτοικοι της οποίας αντιδρούν σφόδρα στη σκέψη να μην είναι η πόλη τους έδρα του νέου δήμου, μετά τις αντιδράσεις της Σιάτιστας, που έκλεισε κι αυτή με τη σειρά της την εθνική οδό προκαλώντας καθυστερήσεις στις μετακινήσεις και καρδιακά επεισόδια στους οδηγούς, που βρέθηκαν εκείνη την ώρα στον επίμαχο δρόμο. Λίγο πριν ανακοινωθεί η τελική πρόταση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη λαϊκή συνέλευση με κύριο αίτημα να παραμείνει η Νεάπολη ως έδρα του νέου δήμου. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από τετρακόσια αυτοκίνητα. Η πορεία ολοκληρώθηκε στη νομαρχία Κοζάνης, όπου αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης ζήτησε από τη διοίκηση να λάβει θέση στο θέμα.
Την λύση των δύο εδρών πρότειναν και στην περίπτωση Σερβίων-Βελβεντού, όπως τελικά θα είναι η ονομασία του νέου δήμου, σύμφωνα με την τελική μορφή του νομοσχεδίου, με έδρα τα Σέρβια και ιστορική έδρα το Βελβεντό! Προσωπικά, τη διαφορά των δύο εδρών δεν την καταλαβαίνω κι ίσως να διαφωνώ με κάποιες επιλογές, μα είμαι δημοσιογράφος και δική μου ευθύνη και υποχρέωση είναι να μεταφέρω ειδήσεις, όχι να τις σχολιάζω.
Η λύση των δύο εδρών επιλέχτηκε και για άλλους δήμους σε διάφορες γωνιές και άκρες της χώρας. Δεν ξέρω αν αυτό ηρεμεί τους κατοίκους, μάλλον ελάχιστα ή ίσως καθόλου, μα η ελπίδα λένε ότι πεθαίνει τελευταία και όλοι είναι σίγουροι πως στο τέλος θα πετύχουν το σκοπό τους. Βέβαια, αν το σχέδιο ψηφιστεί από την Κυβέρνηση και γίνει νόμος του Κράτους, δεν ξέρω πόσες δυνατότητες και πιθανότητες υπάρχουν να αλλάξει, έστω και μόνο σε σημεία του. Με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ επιχειρείται κι ένα συμμάζεμα των οικονομικών του κράτους, που βρέθηκε, όχι και τόσο ξαφνικά κι απρόσμενα, στην χειρότερη οικονομική κατάσταση των μεταπολιτευτικών χρόνων και δε φταίει μόνο η διεθνής οικονομική κρίση. Δεν ξέρουμε, δεν ξέρουν ούτε οι υπεύθυνοι, όσοι κινούν τα νήματα, τι θα επιτευχθεί και πότε, μα ελπίδα όλων των τοπικών κοινωνιών, ελπίδα όλων των απλών ανθρώπων, είναι να μη βρεθούμε ξαφνικά από την ιδιαιτερότητα της κάθε κοινωνίας, της κάθε πόλης και του κάθε χωριού, χαμένοι μέσα σε ένα μείγμα ομοιόμορφων και απελπιστικά όμοιων κοινωνιών. Απελπιστικά όμοιων ανθρώπων. Να μην ερημώσουν τα χωριά μας, αφού κατά την προσφιλή ελληνική συνήθεια θα μεταφέρουμε όλες τις υπηρεσίες στη μεγάλη πόλη και θα φροντίσουμε να ξεχάσουμε μεμιάς οτιδήποτε έχει σχέση με το πριν. Κι αν χάσουμε και ξεχάσουμε οτιδήποτε μας συνδέει με το παρελθόν, αλίμονό μας! Λαός χωρίς παρελθόν και ιστορική μνήμη, λένε οι σοφοί μελετητές, είναι λαός χωρίς μέλλον! Κι αυτό δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες.
Και για να ευθυμήσουμε λίγο, για να αποφύγετε τις έριδες μεταξύ των διαφόρων δήμων, σκεφτήκατε αλήθεια την έδρα του δήμου Βοΐου να τη μεταφέρετε κατά Πεντάλοφο μεριά; Και ιστορία ο τόπος έχει και πάνω σε κεντρικό δρόμο είναι (στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων, που έχει αρχίσει να μαραζώνει τελευταία). Και καθαρό αέρα και ηρεμία και καταπληκτικές ταβέρνες. Αν σας ενδιαφέρει, έχω να σας παραχωρήσω, έναντι μικρού οικονομικού τιμήματος, ωραιότατο οικοδομήσιμο οικόπεδο στο κέντρο του Βυθού, δύο μόλις χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο, πάνω σε ύψωμα για να ‘χει και θέα, για την ανέγερση του νέου δημαρχιακού μεγάρου. Σκεφτείτε το. Ίσως συμφέρει…
Κοζάνη, Ιούνιος 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου