Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ


Για τα πάντα υπάρχει η πρώτη φορά, ακόμα και για τον ζοφερό κόσμο των ανθρωποκτονιών.
Από την πρώτη δηλητηρίαση και την πρώτη φορά που εκτελέστηκε κάποιος με θανατηφόρα ένεση μέχρι και τον πρώτο θάνατο ανθρώπου από μηχανή, οι «πρεμιέρες» αυτές μόνο ως μακάβριες μπορούν να λογιστούν.
Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από αιματοβαμμένες πρωτιές…

Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο
Ο Αμπντούλ Χαμίντ ΙΙ ήταν ο σουλτάνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Την ώρα που προσπαθούσε να εκμοντερνίσει το βασίλειό του, μια απόπειρα θα γινόταν κατά της ζωής του από την Επαναστατική Ομοσπονδία των Αρμενίων, που παγίδευσε το αυτοκρατορικό αυτοκίνητο με βόμβα. Όταν μάλιστα πυροδοτήθηκε ο μηχανισμός, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο σουλτάνος ωστόσο καθυστέρησε στις συνομιλίες που είχε και έχασε το ραντεβού του με τον θάνατο.

Η πρώτη χρήση όπλου σε δολοφονία
Ο James Hamilton ήταν σύμμαχος της βασίλισσας της Σκωτίας κατά τον 16ο αιώνα. Όταν η βασίλισσα Mary εκθρονίστηκε και ο ετεροθαλής αδερφός της James Stewart ανέβηκε στον θρόνο, σκέφτηκε να τσακίσει όποιον παρέμενε πιστός στη βασίλισσα. Ο Hamilton ήταν ανάμεσα στους πρώτους στόχους, όταν λοιπόν ο Stewart έβαλε να κάψουν το κάστρο του, ο Hamilton ανέλαβε δράση, προετοιμάζοντας προσεκτικά τη δολοφονία του βασιλιά. Χρησιμοποιώντας μπρούτζινο όπλο με αυτοσχέδια βάση στήριξης για καλύτερο σημάδι, ο Hamilton θα πυροβολήσει θανάσιμα τον αντίπαλό του, κερδίζοντας τον τίτλο της πρώτης δολοφονίας με όπλο της Ιστορίας.

Πρώτος άνθρωπος που σκοτώνεται από ρομπότ
Ο Robert Williams εργαζόταν στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της Ford όταν ο βραχίονας του τεράστιου ρομπότ του ενός τόνου τον χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι, σκοτώνοντάς τον επιτόπου. Είναι μάλλον απίθανο η μηχανή να είχε προσχεδιάσει το φονικό, παρόλα αυτά έγινε και επισήμως η πρώτη υπόθεση θανάτου ανθρώπου από ρομπότ.

Πρώτη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος
Η Elizabeth Bathory δεν είναι ο πρώτος serial killer της Ιστορίας, διεκδικεί ωστόσο τον τιμητικό τίτλο της πρώτης γυναίκας κατά συρροή δολοφόνου. Με δόλο ή με πρόφαση καλοπληρωμένη δουλειά, προσελκούσε νεαρά κορίτσια στο κάστρο της, αντί για εργασία ωστόσο οι φουκαριάρες έβρισκαν μαρτυρικό θάνατο: βασανιστήρια, καψίματα, ακόμα και ακρωτηριασμό, πριν τις λυτρώσει ο θάνατος. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της δεν είναι γνωστός, υπολογίζονται ωστόσο σε 600, με το υπηρετικό της προσωπικό να βεβαιώνει 36 από αυτούς. Στο τέλος, ο παπάς της ενορίας της θα καλούσε τις Αρχές να διερευνήσουν το κάστρο της φρίκης, με την Bathory να τίθεται σε κατ’ οίκο περιορισμό μέχρι τον θάνατό της, 4 χρόνια αργότερα.

Πρώτη επίκληση τρέλας για την αποφυγή θανατικής ποινής
Η παραφροσύνη έπαιξε αρκετά νωρίς στην Ιστορία ως λόγος για την αποφυγή ποινών, η πρώτη φορά ωστόσο που χρησιμοποιήθηκε για να αποκλείσει κάποιον από τη θανατική καταδίκη ήταν από τον Alvin Ford στις Η.Π.Α. Ο Ford καταδικάστηκε για φόνο το 1974, όταν ωστόσο μεταφέρθηκε στη φυλακή άρχισε να αυτοαποκαλείται «Πάπας» και να ισχυρίζεται ότι είχε αποτρέψει μπόλικα συνωμοσιολογικά σενάρια! Το Ανώτατο Δικαστήριο θα ισχυριστεί μάλιστα ότι, σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, δεν μπορούσε να εκτελεστεί κάποιος που ήταν παράφρονας. Ο Ford θα μεταφερθεί σε ψυχιατρείο.

Η πρώτη καταγεγραμμένη δολοφονία με δηλητήριο
Η ιστορία του Σωκράτη δεν χρειάζεται συστάσεις. Οι ιδέες του φιλοσόφου δηλητηρίαζαν την κοινωνία και διέφθειραν τα νιάτα, το δικαστήριο υπέδειξε λοιπόν τον θάνατό του με κώνειο, κάνοντας την υπόθεση του Σωκράτη τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο με δηλητήριο.

Πρώτη χρήση του D.N.A. ως πειστήριο για καταδίκη
Στα σημερινά δικαστικά χρονικά, το D.N.A. παίζει κεφαλαιώδη ρόλο για την καταδίκη κάποιου, ενώ έχει καταφέρει μέχρι και να απελευθερώσει αθώους που είχαν φυλακιστεί άδικα. Τα βρετανικά δικαστήρια ήταν τα πρώτα που δέχτηκαν τη «μαρτυρία» του DNA το 1987, στην υπόθεση του Robert Melias, τα ίχνη του οποίου βρέθηκαν σε 42χρονη ανήμπορη γυναίκα-θύμα βιασμού και θα οδηγούσαν στην καταδίκη του.

Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση
Ο Lee Harvey Oswald έγινε ο πρώτος άνθρωπος που δολοφονήθηκε live στην τηλεόραση. Κατά τη μεταφορά του από το αστυνομικό τμήμα, ο Jack Ruby, που καραδοκούσε γύρω από το κτίριο, τον πυροβόλησε στο στομάχι. Η σύλληψη του Oswald, που κατηγορούταν για τον φόνο του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, ήταν το καυτό θέμα των ημερών, με εκατομμύρια τηλεθεατές να είναι συντονισμένοι στους δέκτες τους για να παρακολουθήσουν την υπόθεση.

Η πρώτη εκτέλεση με ένεση
Ο Charles Brooks, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία του μηχανικού David Gregory, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στα χρονικά των φυλακών που εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στις φυλακές Huntsville του Τέξας το 1982. Ο Brooks δέχτηκε 3 ενέσεις: η πρώτη τον έριξε σε βαθύ ύπνο, η δεύτερη παρέλυσε τους μύες του και η τρίτη προκάλεσε το μοιραίο έμφραγμα. Η εκτέλεση με ένεση λογίζεται μάλιστα περισσότερο «ανθρώπινη» από τις άλλες μεθόδους θανατικής ποινής (εκτέλεση με αέριο, εκτέλεση με απαγχονισμό, εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα), ενώ χρησιμοποιείται σήμερα σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου.

Πρώτο παιδί serial killer
Η 11χρονη Βρετανή Mary Bell βρέθηκε ένοχη για τον θάνατο δύο νεαρών αγοριών. Η ιερόδουλη μητέρα του κοριτσιού ανάγκαζε την ανήλικη Mary να παίρνει μέρος στα σεξουαλικά της παιχνίδια. Τον Μάιο του 1968, η Mary θα στραγγάλιζε τον 4χρονο Martin Brown σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, ενώ τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς θα δολοφονούσε ένα ακόμα παιδί, τον Brian Howe, σκαλίζοντας μάλιστα με ψαλίδι ένα τεράστιο «Μ» στο στομάχι του. Η Mary μπήκε σε αναμορφωτήριο χωρίς επίσημη μέρα αποφυλάκισης, θα απελευθερωνόταν ωστόσο το 1980 και πλέον έχει τη δική της οικογένεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου