Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ... ΤΟ ΟΣΚΑΡ!


84 ταινίες έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ποιες απ’ αυτές, όμως, έχουν μείνει στην ιστορία, διατηρώντας τον τίτλο της... «καλύτερης» μέχρι και σήμερα; Το newsbomb.gr σας θυμίζει τις 20 πιο σπουδαίες ταινίες που κέρδισαν το πιο σημαντικό από τα Oscars, εν όψει της μεγάλης μάχης μεταξύ Argo και Λίνκολν στην φετινή απονομή.

1939: Όσα Παίρνει ο Άνεμος
Η πρώτη και πιο κλασική υπερπαραγωγή που βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας διατηρεί μέχρι και σήμερα την αύρα της, παρ’ ότι έχουν περάσει πάνω από εφτά δεκαετίες. 
1942: Καζαμπλάνκα
Η πιο κλασική ιστορία αγάπης που γυρίστηκε ποτέ στο Χόλιγουντ και δύο από τους εμβληματικότερους χαρακτήρες της ιστορίας του κινηματογράφου (παιγμένοι με μαεστρία από τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν)  κάνουν αυτό το φιλμ αξέχαστο για όποιον το έχει απολαύσει. 
1948: Άμλετ
Η πιο σημαντική απόπειρα διασκευής για τον κινηματογράφο του θεατρικού έργου του Σαίξπηρ, έγινε από τον Λόρενς Ολίβιε και χάρισε στον ίδιον ένα Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και στο πόνημά του εκείνο της Καλύτερης Ταινίας.
1950: Όλα για την Εύα
Η ταινία που έχει μαζεμένες μερικές από τις πιο κοφτερές ατάκες στην ιστορία του κινηματογράφου και μάλιστα, τις περισσότερες, από το στόμα της σπουδαίας Μπέτι Ντέιβις, δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα.
1954: Το Λιμάνι της Αγωνίας
Ο Ελία Καζάν έφτιαξε μια σπουδαία ταινία, αλλά δεν θα ήταν τίποτε αν ο Μάρλον Μπράντο δεν έπαιζε το ρόλο της ζωής του...
1957: H Γέφυρα του Ποταμού Κβάι
Μια αληθινή, πολεμική ιστορία, ένας απίστευτος Άλεκ Γκίνες και ένα εξωτικό περιβάλλον συνθέτουν ένα από τα πιο επικά έργα όλων των εποχών.
1960: Το διαμέρισμα
Τα συστατικά που χρησιμοποιήσε ο Μπίλι Γουάιλντερ για να στήσει την κορυφαία του, ίσως, ταινία, ήταν θεατρικά: Βασίστηκε κυρίως στις σπουδαίες ερμηνείες του Τζακ Λέμον και της Σίρλεϊ ΜακΛέιν, αποδεικνύοντας ότι μπορείς να κάνεις θαύματα ακόμη και σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο όσο ένα... διαμέρισμα. 
1961: West Side Story
Μια διασκευή του Ρωμαίος και Ιουλιέτα σε μιούζικαλ με φόντο το Μανχάταν; Κι όμως, όχι μόνο δεν ήταν κιτς, ήταν μια από τις πιο ευχάριστες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
1962: Ο Λώρενς της Αραβίας
Με διάρκεια σχεδόν 4 ώρες, που όμως δεν βαριέσαι ούτε στο ένα τους δευτερόλεπτο, η ταινία του Ντέιβιντ Λιν με τον υπέροχο Πίτερ Ο’ Τουλ στον ομώνυμο ρόλο έδωσε μια νέα έννοια στον όρο «έπος».
1964: Ωραία μου Κυρία
Ποιος είπε ότι τα μιούζικαλ θα σταματούσαν σε ένα μόνο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας; 
1972: Ο Νονός
Μία μόνο ταινία μπορεί να χαρακτηρισθεί καλύτερη από το Νονό. Ο Νονός ΙΙ. Η ιστορία της οικογένειας Κορλεόνε, με το Μάρλον Μπράντο στο ρόλο του pater familias και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα να ανοίγει νέους δρόμους στην τέχνη της σκηνοθεσίας έδωσαν μια ταινία αποτελεί σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο κινηματογράφο.  
1974: Ο Νονός ΙΙ
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, όταν μιλάμε για την καλύτερη, ίσως, ταινία όλων των εποχών. Ρόμπερτ ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο και Τζον Καζάλ στις ερμηνείες της ζωής τους (τουλάχιστον οι δύο τελευταίοι), η πιο ατμοσφαιρική σκηνοθεσία που έγινε ποτέ, διά χειρός Φράνσις Φορντ Κόπολα, και -βέβαια- μια ιστορία που όλοι την ξέρουμε πια απέξω.
1975: Στη Φωλιά του Κούκου
Τζακ Νίκολσον και Λούιζ Φλέτσερ σε ασύλληπτες ερμηνείες δύο μοναδικών ρόλων. Η απόδειξη ότι δεν είναι αδύνατον να μετατρέψεις ένα σπουδαίο βιβλίο σε μια ακόμη καλύτερη ταινία.
1977: Annie Hall
Όχι μόνο ο Γούντι Άλεν, αλλά και η Νταϊάν Κίτον στα καλύτερά τους. Ένα κοφτερό σενάριο, μια φοβερή ματιά στις σχέσεις των ανθρώπων και δύο ερμηνείες που έμειναν στην ιστορία για τη φυσικότητά τους. Οι ρομαντικές κομεντί δεν ήταν ποτέ ξανά ίδιες μετά από αυτό...
1978: Ο Ελαφοκυνηγός
Ίσως η κορυφαία αντιπολεμική ταινία όλων των εποχών, με θέμα της μια παρέα που χάνει εντελώς τον προσανατολισμό της λόγω του πολέμου στο Βιετνάμ και μερικές από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες της ιστορίας, από κορυφαίους ηθοποιούς όπως οι Ρόμπερτ ντε Νίρο, Κρίστοφερ Γουόκεν, Τζον Καζάλ, Μέριλ Στριπ. Ατμοσφαιρικότατη και καθηλωτική ήταν η σκηνοθεσία του Μάικλ Τσιμίνο.
1984: Amadeus
Η βιογραφία του Μότσαρτ που έστησε ο Μίλος Φόρμαν, τα είχε όλα: Χιούμορ, ένταση, αγωνία, χρώμα, σπουδαίες ερμηνείες και, βέβαια, επιβλητική μουσική. Μια ταινία που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.
1985: Πέρα από την Αφρική
Με φόντο μια από τις πιο επιβλητικές φύσεις που έφτασαν ποτέ ως το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης βασίστηκε πάνω στον Ρόμπερντ Ρέντφορντ και την Μέριλ Στριπ για να αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο.
1991: Η Σιωπή των Αμνών
Φοβερό σενάριο, εκπληκτικές ερμηνείες από Τζόντι Φόστερ και Άντονι Χόπκινς και μια ταινία που άλλαξε εντελώς την έννοια «θρίλερ».
1993: Η Λίστα του Σίντλερ
Μια συγκλονιστική ιστορία μετατρέπεται σε ένα απίστευτο σενάριο, που με τη σειρά του αποδίδεται άψογα από την εμβληματική σκηνοθεσία -σε ασπρόμαυρο!- του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
1997: Τιτανικός
Η ταινία που άνοιξε το δρόμο σε άλλου είδους υπερπαραγωγές, από αυτές που μόνο ο Τζέιμς Κάμερον ξέρει να κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου