Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΔΕΚΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ


Το διπλό χτύπημα στη Βοστόνη «ωχριά» μπροστά στην επίθεση αυτοκτονίας στον πρωτοχρονιάτικο μαραθώνιο της Σρι Λάνκα. Εκτελέσεις, βόμβες και απαγωγές έχουν τραυματίσει βαριά μία σειρά από αθλητικές διοργανώσεις τις τελευταίες δεκαετίες.
Η πλέον διάσημη περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης είναι φυσικά η ομηρία της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας στο Μόναχο, αλλά δυστυχώς υπάρχουν εξίσου αιματηρές επιθέσεις σε άλλες, λιγότερο διάσημες αθλητικές εκδηλώσεις.

1972, Ολυμπιάδα Μονάχου
Γράφεται η πιο μαύρη σελίδα της Ιστορίας των Αγώνων, όταν ο παλαιστινιακός Μαύρος Σεπτέμβρης παίρνει ομήρους μέλη της ισραηλινής αποστολής. Μετά από 16ωρη πολιορκία, σκοτώνονται 11 αθλητές και προπονητές, καθώς και ένας Γερμανός αστυνομικός, όπως και πέντε τρομοκράτες.

2008, 6 Απριλίου, Σρι Λάνκα, Πρωτοχρονιάτικος Μαραθώνιος
Δεκαπέντε αθλητές χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 90 τουλάχιστον τραυματίζονται από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στην αφετηρία του Μαραθωνίου για το νέο έτος στη Σρι Λάνκα. Μεταξύ των νεκρών είναι ένας υπουργός, ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός, ένας παλαίμαχος μαραθωνοδρόμος και ο προπονητής της εθνικής ομάδας. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους Τίγρεις Ταμίλ για την επίθεση.

2002, 8 Μαΐου, Καράτσι, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κρίκετ
Δεκατέσσερα άτομα σκοτώνονται σε επίθεση αυτοκτονίας μπροστά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή της Νέας Ζηλανδίας, πριν τον αγώνα με το Πακιστάν. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 11 αξιωματικοί του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, δύο Πακιστανοί και ο φυσιοθεραπευτής της πακιστανικής ομάδας.

2009, Λαχόρη, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κρίκετ
Η αποστολή της Σρι Λάνκα για τον αγώνα με το Πακιστάν δέχεται επίθεση από 12 μασκοφόρους με ρουκέτες και χειροβομβίδες, αλλά και καταιγισμό πυρών. Σκοτώνονται οκτώ άτομα, έξι αστυνομικοί και δύο πολίτες, ενώ τραυματίζονται εννέα, έξι παίχτες, δύο μέλη της αποστολής και ένας διαιτητής. Η επίθεση αποδίδεται στην οργάνωση Λασκχάρ ε Τζαντζβι που σχετίζεται στενά με την Αλ-Κάιντα.

2006, Ιράκ, Ολυμπιακή Ομάδα
Τρεις διαφορετικές επιθέσεις στους αθλητές και τις αθλήτριες της χώρας. Στις 17 Μαΐου ένοπλοι απαγάγουν 15 αθλητές και μέλη της ομάδας ταεκβοντό. Στις 26 Μαΐου εκτελείται ο προπονητής και δύο αθλητές της ομάδας τένις. Στις 15 Ιουλίου 50 ένοπλοι απαγάγουν τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας και 30 αθλητές και αξιωματούχους. Οι απαχθέντες δεν βρέθηκαν.

1996, Ολυμπιάδα Ατλάντα
Κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Centennial Olympic Park εκρήγνυται βόμβα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 100. Δράστης είναι ένας πρώην ειδικός του αμερικανικού στρατού στα εκρηκτικά, ο Eric Rudolph, ο οποίος πίστευε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες προωθούν τις αρχές του παγκόσμιου σοσιαλισμού. Καταδικάστηκε σε τετράκις ισόβια χωρίς δυνατότητα χάρης.

2002, 1 Μαΐου, Μαδρίτη, Champions’ League
Ωρες πριν την έναρξη του ημιτελικού μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα στο Μπερναμπέου, εκρήγνυται βόμβα σε Ι.Χ. σε παρακείμενο σημείο. Τραυματίζονται 17 άτομα, αλλά ο αγώνας διεξάγεται κανονικά. Λίγες ημέρες νωρίτερα η Αστυνομία είχε συλλάβει 11 Βάσκους του Batasuna, που έχει σχέσεις με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση της ΕΤΑ.

1997, 5 Απριλίου, Λίβερπουλ, ιπποδρομία Grand National
Η πιο διάσημη ιπποδρομία της Βρετανίας ακυρώνεται λόγω απειλής του IRA για ύπαρξη δύο βομβών. Εκκενώνεται ο χώρος από ένα πλήθος 60.000 ατόμων, μεταξύ τους και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Τελικά ο αγώνας διεξάγεται μετά από δύο ημέρες, ενώπιον πολύ μικρότερου κοινού.

2008, Ράλι Ντακάρ
Η απειλή της Αλ-Κάιντα στην Δυτική Αφρική κάνει τους διοργανωτές να ακυρώσουν την πραγματοποίηση του αγώνα, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξη, ένοπλοι εκτελούν οικογένεια Γάλλων που έκανε διακοπές στην Μαυριτανία.

2010, Αγώνες της Κοινοπολιτείας
Η συνάντηση των Αθλητών από την επικράτεια της άλλοτε Βρετανικής Αυτοκρατορίας αντιμετωπίζει σημαντικές «απώλειες» καθώς μεγάλα ονόματα αρνούνται να συμμετάσχουν για λόγους ασφαλείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου