Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ο ΜΗΝΑΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ


Επιστήμονες αναφέρουν ότι τα μωρά που γεννιούνται Απρίλιο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας στη μετέπειτα ζωή τους, πιθανώς λόγω ελλιπούς έκθεσης των μητέρων τους σε ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της κύησης.
Οι ερευνητές από τη Γλασκόβη, που μελέτησαν τα δεδομένα για περίπου 1.300 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που γεννήθηκαν στη δυτική Σκωτία από το 1922 έως το 1992, βρήκαν ότι περίπου 400 εξ αυτών είχαν γεννηθεί Μάρτιο, Απρίλιο ή Μάιο, αριθμός που ήταν 22% υψηλότερος από τον αναμενόμενο. Περίπου οι μισοί από τους άνδρες των «ανοιξιάτικων» αυτών γεννήσεων και ένα τέταρτο των γυναικών είχαν γεννηθεί Απρίλιο. Συγκριτικά, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που είχαν γεννηθεί τους φθινοπωρινούς μήνες ήταν κατά 16% περίπου λιγότεροι, με τα άτομα που είχαν γεννηθεί Νοέμβριο να παρουσιάζουν τη χαμηλότερη επίπτωση της νόσου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αυξημένα ποσοστά σκλήρυνσης κατά πλάκας που διαπιστώθηκαν σε άτομα που είχαν γεννηθεί άνοιξη ενδέχεται να οφείλονται σε ελλιπή επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια ενός καίριας σημασίας σταδίου της εμβρυϊκής ανάπτυξης.
Η βιταμίνη D, εξηγούν οι ερευνητές, που αποκτάται σε μεγάλο βαθμό μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως και της διατροφής, είναι γνωστό ότι ρυθμίζει ένα γονίδιο που μπορεί να προδιαθέσει ένα άτομο στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Εφόσον το γονίδιο αυτό περάσει στο αγέννητο παιδί, χωρίς να έχει ρυθμιστεί από επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Neurology, είναι η μεγαλύτερη του είδους της που έχει διεξαχθεί στη Σκωτία, η οποία έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας παγκοσμίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου