Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΤΕ ΤΑ ΜΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ;



Τα μωρά μαθαίνουν να προσμένουν το χάδι και τον θηλασμό ήδη από όταν βρίσκονται σε εμβρυϊκό στάδιο. Όπως αποκαλύπτουν εντυπωσιακές εικόνες που μελέτησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στη Βρετανία σε τρισδιάστατη υπερηχογραφικη απεικόνιση, τα έμβρυα αγγίζουν το πρόσωπο και το κεφάλι τους  μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους, γεγονός που υποδεικνύει τη σωματική και την ψυχολογική τους ανάπτυξη.
Τα ευρήματα αυτά, υποστηρίζουν, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα τα μωρά και ιδιαίτερα τα πρόωρα μωρά, το πόσο έτοιμα είναι δηλαδή να αλληλεπιδρούν σε κοινωνικό επίπεδο όπως επίσης και την ικανότητά τους να ηρεμούν τον εαυτό τους, πιπιλίζοντας τον αντίχειρα ή άλλα τους δάκτυλα.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ... ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν, κατά τους ειδικούς, να χρησιμοποιηθούν και ως δείκτες για το πόσο έτοιμα είναι τα μωρά για να τραφούν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προσμονή των βρεφών θα μπορούσε να αποτελεί δείκτη-«κλειδί» γύρω από την φυσιολογική τους ανάπτυξη.
Για παράδειγμα, η προσμονή του αγγίγματος και η εκούσια κίνηση του ανοίγματος του στόματος με σκοπό τον θηλασμό θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι το μωρό μπορεί με ασφάλεια να αφήσει το ιδανικό περιβάλλον της μήτρας της μητέρας.
Το 32 εβδομάδων έμβρυο σηκώνει το αριστερ0ό του χέρι προς το στόμα του, με τα χείλη του να βρίσκονται σε θέση προσμονής του αγγίγματος του.

ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΟΥ ΧΕΡΙ  

«Η αυξημένη κινητικότητα των χεριών του βρέφους και το άγγιγμα του κάτω μέρους του προσώπου και του στόματός του, θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη της απαραίτητης και φυσιολογικής εγκεφαλικής ανάπτυξης του μωρού για διαδικασίες όπως η κοινωνική αλληλεπίδραση, η εξεύρεση ανακούφισης και η διατροφή», εξηγεί από την πλευρά της η επικεφαλής της μελέτης δρ Νάντια Ράισλαντ.
Τα νέα ευρήματα ακολουθούν προηγούμενη διαπίστωση της ίδιας ερευνητικής ομάδας, σχετικά με τις γκριμάτσες που κάνουν τα έμβρυα στη μήτρα. Κάτι τέτοιο, είχαν τονίσει τότε, θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα μωρά κάνουν «πρόβα» των εκφράσεων του προσώπου τους προτού έρθουν στον κόσμο, με στόχο την αποτελεσματική επικοινωνία με τους γύρω τους.

H ΜΕΛΕΤΗ

Στο πλαίσιο της τελευταίας μελέτης τους, οι Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπερηχογραφήματα τεσσάρων διαστάσεων -τρισδιάστατες απεικονίσεις σε πραγματικό χρόνο- συνολικά οκτώ κοριτσιών και επτά αγοριών, που λαμβάνονταν μια φορά τον μήνα, από την 24η έως την 36η εβδομάδα κύησης.
Αγόρια και κορίτσια φάνηκε να έχουν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αρχικά, οι ειδικοί είδαν ότι τα μωρά άγγιζαν το πάνω μέρος και τα πλάγια της κεφαλής τους, ενώ στην πορεία, άρχιζαν να αγγίζουν τα κάτω και πιο ευαίσθητα σημεία του προσώπου τους και του στόματός τους.
Μέχρι την 36η εβδομάδα, τα περισσότερα έμβρυα είχαν αρχίσει να ανοίγουν το στόμα προτού καν το χέρι τους φτάσει εκεί, γεγονός που οι ερευνητές μετέφρασαν, ως προσμονή της αφής.
Όπως εξηγούν, με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο Developmental Psychobiology, τα υγιή έμβρυα εμφάνιζαν αυξημένη ευαισθησία στην περιοχή γύρω από το στόμα τους, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει και αυξημένη αίσθηση των κινήσεων του στόματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου