Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Σχετικά υψηλό προσδόκιμο ζωής σε σχέση με άλλους νομούς στη Βόρεια Ελλάδα από το 1981 έως το 2001 παρουσιάζει ο νομός Κοζάνης, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής και των αιτίων θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Τμήματος Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η αύξηση του προσδόκιμου προέρχεται καθαρά από τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και από τη μείωση των καρδιαγγγειακών νοσημάτων στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
«Ο νομός έχει σχετικά υψηλό προσδόκιμο ζωής και στους άντρες και στις γυναίκες», σημειώνει ο επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος κος Μιχάλης Αγοραστάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας μια αύξηση που αποτυπώνεται στους θανάτους από νεοπλάσματα σε ηλικίες άνω των 60 ετών.
Στην έρευνα έγινε εξέταση μεταβολής του προσδόκιμου σε άνδρες και γυναίκες, ενώ η ανάλυση θα συνεχιστεί για τη δεκαετία 2001-2011.
«Σε αυτό το διάστημα της οικονομικής κρίσης επηρεάζονται οι δομές της υγείας, αλλά και τα πρότυπα θνησιμότητας. Μπορεί να δούμε μείωση στους θανάτους από τροχαία, αλλά αύξηση στις αυτοκτονίες. Θέλουμε κάποια χρόνια παρατήρησης για να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα», δηλώνει ο κος Αγοραστάκης, ο οποίος ειδικά για την Κοζάνη επισημαίνει ότι ο παράγοντας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι μια σοβαρή παράμετρος.
Στόχος της έρευνας είναι να διερευνήσει τις αιτίες που μας εμποδίζουν να κερδίσουμε έτη ζωής. Τα δεδομένα που εξετάστηκαν προέρχονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τα ληξιαρχεία και τα νοσοκομεία.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΟΥΤΙΔΗΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου