Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

«ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ, 14 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ;


Ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1898, δηλαδή 14 χρόνια πριν από το ναυάγιο του Τιτανικού, θεωρείται από πολλούς «προφητικό»! Συγγραφέας του ο Morgan Robertson και τίτλος του  FUTILITY, που σημαίνει «ματαιότητα».
Η υπόθεση της νουβέλας είναι το ναυάγιο ενός πλοίου στον Ατλαντικό Ωκεανό μετά από σύγκρουση με παγόβουνο. «Και λοιπόν», θα ρωτήσουν οι ορθολογιστές. Δεν είναι δα και τόσο πρωτότυπη η ιστορία ενός πλοίου που βυθίζεται, γιατί συναντά πάγους στον Βόρειο Ατλαντικό!!!
Μπορεί να είναι κι έτσι. Μια προσεκτική ματιά όμως στα στοιχεία του βιβλίου προκαλεί αν μη τι άλλο εντύπωση, αφού οι ομοιότητες της μυθοπλασίας με την πραγματικότητα είναι πάρα πολλές.
Στον παρακάτω πίνακα έχουμε συγκεντρώσει τα πραγματικά στοιχεία του ναυαγίου του Τιτανικού και τα όσα περιγράφει ο Robertson στην νουβέλα του, 14 χρόνια πριν. Στοιχεία που αφορούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο πλοίων αλλά και τις λεπτομέρειες των δύο ναυαγίων. Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

Πραγματικό ναυάγιο «Τιτανικού»
Ναυάγιο μυθιστορήματος «Futility»
Όνομα πλοίου
 Τιτανικός
 Τιτάν
Χρονολογία
 1912
 1898 (14 χρόνια πριν το ναυάγιο)
Διαδρομή
 από Αγγλία (Southampton)  προς Αμερική (Νέα Υόρκη)
 από Αμερική (Νέα Υόρκη) προς Αγγλία (Λίβερπουλ)
Αριθμός ταξιδιών
 Παρθενικό ταξίδι
 Τρίτο ταξίδι
 Επιβαίνοντες
 2200
 2000
 Επιζήσαντες
 περίπου 700
 13
 Ναυαγοσωστικές λέμβοι
 20
 24
 Μήνας ναυαγίου
 Απρίλιος
 Απρίλιος
 Ώρα ναυαγίου
 23:40
 24:00
 Αιτίες ναυαγίου
α. σύγκρουση με παγόβουνο
β. έλλειψη σωστικών λέμβων γ. μεγάλη ταχύτητα
α. σύγκρουση με παγόβουνο
β. έλλειψη σωστικών λέμβων
γ. μεγάλη ταχύτητα
 Μήκος πλοίου
 882
 800
 Βάρος πλοίου
 46.328
 45.000
 Συνολική ιπποδύναμη
 45.000
 40.000
 Εκτόπισμα
 66.000
 45.000
 Προπέλες
 3
 3

ΣΥΜΠΤΩΣΗ, ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ Ή ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ;

Μελετώντας προσεχτικά τον πίνακα με τις ομοιότητες μεταξύ του  βιβλίου FUTILITY -που γράφτηκε το 1898- και του ναυαγίου του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ - που έγινε το 1912- το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: είναι απλή σύμπτωση, προφητεία ή επιβεβαίωση των διαφόρων θεωριών συνωμοσίας; Μπορεί δηλαδή η νουβέλα αυτή να... ενέπνευσε κάποιους να «σκηνοθετήσουν» το μεγαλύτερο ναυάγιο της ιστορίας;

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ «ΣΥΜΠΤΩΣΗΣ»!

Η περίπτωση του «προφητικού» βιβλίου, έχει απασχολήσει εκατοντάδες ερευνητές, συγγραφείς, αναλυτές, δημοσιογράφους, ντοκιμαντερίστες, αλλά και απλούς «εραστές» της αναζήτησης. Εκείνοι που κατά καιρούς έχουν εκφράσει την επιφυλακτικότητα και την δυσπιστία τους ως προς τις «προφητικές ικανότητες» του συγγραφέα, έχουν δύο βασικά επιχειρήματα:
1. η ύπαρξη μιας φωτογραφίας που δείχνει το εξώφυλλο του το βιβλίου του Robertson με χρονολογία έκδοσης 1912 - δηλαδή την χρονιά που ναυάγησε ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ. «Πιθανότατα ο συγγραφέας να έκανε επανέκδοση του βιβλίου του αμέσως μετά το ναυάγιο και να πρόσθεσε τα στοιχεία», λένε.
2. το γεγονός ότι η ναυπήγηση του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ δεν ήταν απόρρητο μυστικό και είχε απασχολήσει τον τύπο της εποχής πολλά χρόνια πριν ξεκινήσει για το παρθενικό του ταξίδι. Συνεπώς ο Robertson πήρε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που είχαν δημοσιευτεί, τα έκανε νουβέλα και απλώς ήταν τυχερός ως προς ένα-δυο στοιχεία που έτυχε να είναι ίδια  στην εξέλιξη της ιστορίας.
Οι παραπάνω εξηγήσεις θα μπορούσαν να είναι πολύ πειστικές  -αν δεν τις κατέρριπταν και τις δύο οι οπαδοί της «προφητείας»!

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ «ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ».

Ως προς το εξώφυλλο του βιβλίου που αναφέρει ως χρονιά έκδοσης το 1912, είναι μεν γνήσιο, λένε, αποτελεί όμως την δεύτερη κυκλοφορία του βιβλίου και μάλιστα με λίγο διαφορετικό τίτλο.
Συγκεκριμένα όταν τον Απρίλιο του 1912 έγινε το ναυάγιο του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ, ήταν φυσικό το βιβλίο FUTILITY να θεωρηθεί «προφητικό», αφού είχε περιγράψει με απίστευτη ακρίβεια το γεγονός 14 ολόκληρα χρόνια πριν. Για τον λόγο αυτό η νουβέλα επανακυκλοφόρησε με τίτλο FUTILITY-THE WRECK OF THE TITAN, χωρίς να αλλάξει κανένα στοιχείο από την αρχική έκδοση! Ως προς τα σχέδια ναυπήγησης του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ,  μπορεί μεν να είχαν διαρρεύσει στον τύπο της εποχής, αλλά αυτό έγινε το 1909 οπότε και ξεκίνησε η κατασκευή του. Επιπλέον ακόμη και ως ιδέα, η ναυπήγηση του πλοίου δημιουργήθηκε το 1907. Δεδομένου ότι η νουβέλα του Robertson γράφτηκε το 1898 είναι μαθηματικά αδύνατο ο συγγραφέας να «έκλεψε» στοιχεία από τους κατασκευαστές του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Το ερώτημα λοιπόν που γεννιέται είναι «πώς είναι δυνατόν κάποιος να προέβλεψε το μεγαλύτερο ναυάγιο όλων των εποχών 14 χρόνια πριν αυτό συμβεί»; Οι πιθανές απαντήσεις, είναι αρκετές. Ο καθένας επιλέγει εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στο μυαλό, την κουλτούρα και την αντίληψη του.
Εξήγηση πρώτη: Ναι, μπορεί ο συγγραφέας του βιβλίου να «προφήτευσε» το ναυάγιο του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ. Οι προαισθήσεις που εμφανίζονται πριν από μεγάλες καταστροφές δεν είναι κάτι σπάνιο -αν και αμφισβητείται έντονα.
Εξήγηση δεύτερη: Μπορεί ο Robertson να έγραψε εντελώς τυχαία μια ιστορία που λίγα χρόνια μετά έγινε πραγματικότητα. Οι συμπτώσεις -ακόμη και στην ακραία τους μορφή-υπάρχουν στην ζωή μας.
Εξήγηση τρίτη: Το βιβλίο αποτελεί απόδειξη  μίας από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες όλων των εποχών. Αν δεχτούμε ότι ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ βυθίστηκε κατόπιν οργανωμένου σχεδίου, τότε ενδεχομένως το βιβλίο του Robertson να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκείνους που ήθελαν να προκαλέσουν την τραγωδία. Στην περίπτωση αυτή ήταν η ζωή που αντέγραψε την μυθοπλασία!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου