Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΕΦΥΓΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (ΙΟΥΛΙΟΣ 356 π.Χ. - 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 323 π.Χ.)


Υπήρξε ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών, αφήνοντας πολύ πίσω τους επίδοξους ανταγωνιστές του, Ιούλιο Καίσαρα, Αννίβα, Πύρρο, Ναπολέοντα κ.α.
Και τούτο διότι αντιμετώπισε πολυπληθέστερους στρατούς, ακόμα και πεντηκονταπλάσιους του δικού του και όλους τους κατενίκησε. Γρανικός - Ισσός - Γαυγάμηλα κ.α. Εκπόρθησε πόλεις πού φαινόταν αδύνατη η κατάληψή τους. Αλικαρνασός - Μίλητος - Τύρος - Γάζα κ.α. Αντιμετώπισε βαρβαρικά, άγρια και πολεμικότατα έθνη και λαούς μέ καινοφανείς εξοπλισμούς (δρεπανηφόρα άρματα - πυργωτοί ελέφαντες), όπως Σκύθες, Πάρθους, Πέρσες, Ινδούς κ.α. και ουδεμία υπέστη ήττα, φαινόμενο μοναδικό παγκοσμίως.
Υπήρξε ανυπέρβλητος πολιτικός. Συνένωσε τους μέχρι τότε αλληλοσπαρασσόμενους Έλληνες στη εκστρατεία του κατά των Περσών. Απήλλαξε τις πόλεις της Μ. Ασίας απ’ τα τυραννικά καθεστώτα. Ίδρυσε περισσότερες από 70 νέες πόλεις και ανάμεσά τους την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η οποία εξελίχθηκε σε πρωτεύουσα του Κόσμου. Εδραίωσε στα όρια του τότε γνωστού κόσμου την οικουμενική του εξουσία, την οποία κατέκτησε μέ τους μεγαλοφυείς του στρατιωτικούς χειρισμούς.
Υπήρξε ο μεγαλύτερος και ο μόνος μετακατακλυσμιαίος εκπολιτιστής του γνωστού τμήματος του πλανήτη. Δίδαξε τους Υρκανούς να συνάπτουν νόμιμους γάμους, τους Αραχωσίας να καλλιεργούν την Γή, τους Σογδιανούς να συντηρούν τους γέρους πατεράδες τους και να μην τους σκοτώνουν, τους Πέρσες να σέβονται τις μητέρες τους και να μην συνουσιάζονται μαζί τους. Δίδαξε ακόμα τους Ινδούς να λατρεύουν τους θεούς της Ελλάδος και τους Σκύθες να θάβουν τους νεκρούς τους και να μην τους καταβροχθίζουν. Εξημέρωσε όλη την Ασία κάνοντας τον Όμηρο ανάγνωσμά της, αλλά μαθαίνοντας και τα παιδιά των βαρβάρων να ψάλουν τις τραγωδίες του Ευριπίδη και του Σοφοκλέους. Διέδωσε μέ μιά λέξη τον Ελληνικό πολιτισμό στην Ασία αποσπώντας τους ανθρώπους απ’ τον θηριώδη και άγριο τρόπο ζωής. Γι αυτό δικαίως και ο Πλούταρχος γράφει γι αυτόν: νύν δέ της γής ανήλιον μέρος έμεινεν, όσον Αλέξανδρον ούκ είδεν!!!
Η προσφορά του στην ανθρωπότητα είναι ανεκτίμητη. Και μόνη η διάδοση αυτού του καταπληκτικού μέσου επικοινωνίας, αλλά και θείου εργαλείου ανάπτυξης νοητικών δυνατοτήτων, πού λέγεται Ελληνική Γλώσσα, αρκεί για να αποδείξει κανείς το μέγεθος της προσφοράς πού μετέτρεψε τους κοινούς βροτούς σε αν(ω)θρώπους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου