Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ



Σπάνιες φωτογραφίες από την ανακάλυψη του ιστορικού Λέοντα της Αμφίπολης περιλαμβάνονται στις σελίδες του βιβλίου του Σουηδού αρχαιολόγου συγγραφέα Oscar Broneer, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Τότε, ο αρχαιολόγος είχε παραθέσει στις σελίδες του βιβλίου το σχέδιο αναπαράστασης που εικονίζεται δίπλα ως μαυσωλείο με τους ιωνικούς κίονες.
Το βιβλίο The Lion Monument at Amphipolis που κυκλοφόρησε το 1941, αλλά δεν μεταφράστηκε ποτέ στα ελληνικά περιλαμβάνει ένα φωτογραφικό «οδοιπορικό» στην σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη με εικόνες από την εύρεση του λέοντα ενός επιβλητικού γλυπτού που βρέθηκε σε κομμάτια στις όχθες του ποταμού Στρυμώνα καθώς και από την κατασκευή του μνημείου του για το οποίο ο Oscar Broneer πίστευε ότι δημιουργήθηκε για τον Λαομέδωνα.
Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στη επιφάνεια κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο, όταν Έλληνες στρατιώτες της Ι και ΙΙΙ μεραρχίας, παρατήρησαν την ύπαρξη μαρμάρων μέσα σε θάμνους της δυτικής όχθης του ποταμού Στρυμώνα. Το 1913 ξεκίνησαν ανασκαφές από Έλληνες αρχαιολόγους, οι οποίες έφεραν στο φως τα μαρμάρινα κομμάτια τα οποία απετέλεσαν την μετέπειτα αναγνωρισθείσα βάση του μεγάλου μαρμάρινου λέοντος.
Αργότερα, κατά την διάρκεια των έργων για την αποξήρανση του Στρυμόνα από την εταιρεία Μονξ-Γιούλεν, αποκαλύφτηκαν στις εκβολές του Στρυμόνα ερείπια αρχαίας γέφυρας και βρέθηκαν μέσα σε λάσπη του ποταμού τεράστια τεμάχια του μαρμάρινου λέοντος.
Με πρωτοβουλία του πρεσβευτή των Η.Π.Α. στην Αθήνα Λίνκολν ΜακΒη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, αναστηλώθηκε ο Λέων της Αμφίπολης.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλές επιτύμβιες στήλες, αναθηματικά ανάγλυφα και αγάλματα, όπως και χρυσά κοσμήματα στους τάφους. Επίσης βρέθηκαν πολλά αγγεία που μαρτυρούν έντονη εμπορική κίνηση. Εκτός από τα αρχαιότερα ευρήματα, τμήματα των αρχαίων τειχών και το ιερό της μούσας Κλειώς διασώζονται επίσης τμήματα σπιτιών της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Πολλά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου