Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΩΝ 6 ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ.




Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΕΞΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΟΥ ΔΙΕΤΕΛΕΣΑΝ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΑΞΙΩΜΑ

Οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής, πέρα από την ούτως ή άλλως βαρύνουσα σημασία που εσωκλείουν, καθώς θα αναδείξουν αυτούς που θα κληθούν να διαχειριστούν το μέλλον της χώρας, ίσως απασχολήσουν τους ιστορικούς του μέλλοντος και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που δεν επιτρέψει στον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να επανεκλεγεί πρωθυπουργός και τη θέση αυτή καταλάβει οποιοσδήποτε άλλος Έλληνας πολίτης, εκτός από τον κύριο Σαμαρά και την κυρία Θάνου, τότε αυτός θα είναι ο τέταρτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα στο 2015 και παράλληλα ο έβδομος στα πέντε χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το 2010, όταν επιβλήθηκε το πρώτο Μνημόνιο! Με άλλα λόγια, το 2015 θα χαρακτηριστεί ως το έτος των τεσσάρων πρωθυπουργών, αφού κατά σειρά, από τις αρχές του έτους, στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Μεγάρου Μαξίμου θα έχουν καθίσει ο κος Σαμαράς, ο κος Τσίπρας, η κα Θάνου και ο εκλεκτός της 20ης Σεπτεμβρίου, (που μπορεί βέβαια να είναι πάλι ο πρόεδρος του Σύριζα).
Σπάνιο, άλλα όχι αρκετά για τα ελληνικά δεδομένα. Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία έχει υπάρξει ένα έτος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το έτος των έξι (6) πρωθυπουργών! Όχι όμως επειδή εξελέγησαν στη θέση αυτή ισάριθμοι πολίτες, αλλά για έναν άλλο, μακάβριο λόγο. Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 1936 πεθαίνει από καρδιά ο Γεώργιος Κονδύλης. Ο στρατηγός, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 1935, εγκατέλειψε αιφνιδίως τα εγκόσμια κρατώντας, αντί για το ξίφος του, μια οδοντόβουρτσα! Τη 18η Μαρτίου πεθαίνει στο Παρίσι, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο ο Ελευθέριος Βενιζέλος (ο επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών) και στις 13 Απριλίου πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής. Στις 17 Μαΐου πεθαίνει ο Παναγής Τσαλδάρης (ανακοπή καρδιάς), ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός κατά περιόδους από το 1932 έως το 1935 και στις 16 Σεπτεμβρίου ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο οποίος εκτός από πρωθυπουργός είχε διατελέσει και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τέλος, τη 17η Νοεμβρίου 1936 αποβιώνει (ανακοπή καρδιάς) ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου ο οποίος είχε διατελέσει επί ένα δεκαήμερο πρωθυπουργός το 1932.
Ενδιάμεσα, στις 4 Αυγούστου επιβλήθηκε στη χώρα η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Το 1936 λοιπόν έχει καταχωρηθεί ως το έτος θανάτου έξι (6) πρωθυπουργών και της Δημοκρατίας, έστω και Βασιλευόμενης!


http://www.mixanitouxronou.gr/to-etos-ton-6-prothipourgon-i-chronia-pou-pethanan-exi-ellines-politiki-pou-dietelesan-sto-anotato-axioma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου