Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ.



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 14ΧΡΟΝΗΣ ΥΠΗΡΕΤΡΙΑΣ ΠΟΥ ΤΗ ΣΙΔΕΡΩΣΑΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ, ΕΠΕΙΔΗ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΨΕ

Η Σπυριδούλα ήταν μια από τις δούλες των Αθηνών. Τα μικρά κορίτσια δηλαδή, που έρχονταν από την επαρχία στην πρωτεύουσα για να γίνουν υπηρέτριες και να μην είναι βάρος στις οικογένειές τους.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, βρέθηκε σε τρυφερή ηλικία να κάνει την υπηρέτρια σε ένα σπίτι στον Πειραιά. Αφεντικά της ήταν ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ.
Η Σπυριδούλα εργαζόταν από το πρωί μέχρι το βράδυ, κάνοντας όλες τις δουλειές χωρίς ανάπαυλα. Κάποια στιγμή τα αφεντικά της την κατηγόρησαν ότι έκλεψε 50 δολάρια. Η ίδια το αρνήθηκε, ωστόσο δεν την πίστεψαν. Η τιμωρία που της επέβαλαν, ξεπερνά κάθε εφιάλτη. Την έδεσαν χειροπόδαρα σε ένα τραπέζι και τη σιδέρωσαν. Από πάνω μέχρι κάτω.
Η μικρή υπηρέτρια βασανίστηκε απάνθρωπα από τα αφεντικά της και μεταφέρθηκε με φρικτά εγκαύματα στο νοσοκομείο. Το μαρτύριό της έγινε γνωστό και στην Ελλάδα ξέσπασε σάλος και κατακραυγή. Στη δίκη, η Σπυριδούλα μίλησε για όλα όσα πέρασε, συγκινώντας τους πάντες, εκτός από τους ίδιους τους βασανιστές της.
Η δικαιοσύνη καταδίκασε τα απάνθρωπα αφεντικά με ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνια για την κυρία και 3,5 για τον κύριο Βεϊζαδέ.


http://www.mixanitouxronou.gr/sideroma-tis-spiridoulas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου