Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΙΟΥΡΔΟΙ;Σιούρδοι (ή σούρδοι) αποκαλούνται από εαυτούς και αλλήλους οι κάτοικοι της Κοζάνης, οι Κοζανίτες. Τον τίτλο φέρουν όσοι κατάγονται από την Κοζάνη (μέσα από την πόλη της Κοζάνης και όχι από την περιφέρεια ή τα γύρω χωριά). Η λέξη σιούρδος σημαίνει ή χαζός ή παλαβός ή τρελός. Στα λατινικά η λέξη surdus= σιούρδος σημαίνει κουφός. Για την προέλευση του όρου έχουν ειπωθεί πολλά και δύσκολα μπορεί κάποιος να πει με σιγουριά από που προέρχεται.
Η πιο πιστευτή εκδοχή αναφέρει ότι ο όρος σιούρδος προέρχεται από το χαρακτηρισμό, που έδωσαν οι Ιταλοί τελωνιακοί υπάλληλοι σε Κοζανίτες εμπόρους, ξακουστούς και ιδιαίτερα δραστήριους καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, που ταξίδευαν προς την Κεντρική Ευρώπη, όταν παρίσταναν τους κουφούς για να περνούν τα εμπορεύματα τους από τα σύνορα, παρακάμπτοντας διατυπώσεις και ελέγχους. Όταν δεν τους συνέφερε κάτι που τους έλεγαν, προσποιούνταν ότι δεν άκουσαν -κοινώς ποιούσαν την νήσσαν. Οι υπόλοιποι Έλληνες δέχτηκαν τους Κοζανίτες μ’ αυτήν τους τη νοοτροποία, οι δε Εβραίοι δεν κατάφεραν ούτε στιγμή να στεργιώσουν στην πόλη.
Σιούρδοι αποκαλούνται κατ’ εξαίρεση και για άγνωστους λόγους και οι κάτοικοι των Σερβίων. Ίσως γι’ αυτό λένε πως η σιουρδαμάρα φτάνει μέχρι το ποτάμι (τον Αλιάκμονα, δίπλα στον οποίο είναι χτισμένα τα Σέρβια)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου