Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

ΚΑΡΜΙΝΑ ΜΠΟΥΡΑΝΑ


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Κάρμινα Μπουράνα (Carmina Burana) είναι ο τίτλος μιας χειρόγραφης συλλογής πάνω από 1000 ποιημάτων και τραγουδιών που γράφτηκαν στις αρχές του 13ου αιώνα. Η αυθεντική συλλογή βρίσκεται σήμερα στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Βαυαρίας στο Μόναχο.

ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ
Ο λατινικός τίτλος Carmina Burana ή ο αγγλικός Songs of Beuern δόθηκε το 1847 από τον Johann Andreas Schmeller. Η λέξη Beuern, που προέρχεται από το αρχαίο γερμανικό bur (μικρό σπίτι), αναφέρεται στο χωριό Benediktbeuern, στους πρόποδες των Βαυαρικών Άλπεων, το οποίο και δανείζεται το όνομά του από το ομώνυμο Αβαείο που ιδρύθηκε στην περιοχή το 733. Από έρευνες ωστόσο προέκυψε ότι το χειρόγραφο δεν δημιουργήθηκε εκεί.
Τα κομμάτια είναι σχεδόν όλα γραμμένα στα λατινικά, με κάποια να είναι γραμμένα σε μια διάλεκτο των Μεσαίων Γερμανικών και λίγα σε Αρχαία Γαλλικά: έχουμε να κάνουμε με «μακαρονικούς στίχους», μια μείξη λατινικών, γερμανικών και γαλλικών με τη δημώδη γλώσσα της εποχής εκείνης. Γράφτηκαν από σπουδαστές και κληρικούς γύρω στο 1230, όταν τα λατινικά ήταν η κοινή γλώσσα (λίνγκουα φράνκα) σε όλη την Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη.
Τα περισσότερα ποιήματα και τραγούδια φαίνεται να αποτελούν δημιουργία των Γολιάρδων δόκιμων κληρικών, που διακωμωδούσαν και σατίριζαν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Η συλλογή διαιρείται σε έξι ενότητες:

• Carmina ecclesiastica, τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου.

• Carmina moralia et satirica, ηθικά και σατιρικά τραγούδια.

• Carmina amatoria, ερωτικά τραγούδια.

• Carmina potoria, τραγούδια της ταβέρνας, για το ποτό και τα παιχνίδια.

• Ludi, θρησκευτικά έργα.

• Supplementum, παραλλαγές των προηγούμενων τραγουδιών με πρόσθετα σχόλια κριτικής.

Η πρώτη ενότητα έχει χαθεί κι έτσι δεν υπάρχει μαρτυρία για τα χαμένα ποιήματα. Η τελευταία ενότητα δεν ανήκε αρχικά στο χειρόγραφο, αλλά είναι μια ανακατασκευή κάποιων ποιημάτων από τους μελετητές, για τα οποία υπήρχαν διαφορές και διορθώσεις. Επίσης, πολλά από τα θρησκευτικά και τα ερωτικά ποιήματα συνοδεύονται από κάποια μουσικά σημεία, που δείχνουν ότι υπάρχει κάποια μελωδία, ενώ κάποια ποιήματα έχουν και κάποιες αντίστοιχες μελωδίες που ανακαλύφθηκαν σε μεταγενέστερα χειρόγραφα.

 

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B1_%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%B1

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου