Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΚΟΖΑΝΗ Ή ΠΙΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΟΥΡΔΙΑ


Κοζάνη, ή πιο επίσημα Σουρδία, είναι η πρωτεύουσα της Δυτικής Ομοσπονδιακής Δικτατορίας της Φραπεδιάς, (ή ανεπίσημα της Δυτικής Μακεδονίας). Οι κάτοικοί της είναι γνωστοί και ως Σούρδοι (από το λατινικό Surditas = κώφωση), διότι προσποιούνταν ότι δεν άκουσαν κάτι -κοινώς ποιούσαν την νήσσαν- όταν φυσικά δεν τους συνέφερε. Και ενώ οι μεν υπόλοιποι Έλληνες τους δέχτηκαν με αυτήν τους τη νοοτροποία, οι δε Εβραίοι δεν κατάφεραν να στεργιώσουν ούτε στιγμή στην περιοχή.
Η πόλη έχει σήμερα γύρω στους 50-60.000 κατοίκους, ενώ από το 1991 μέχρι το 2009 κυβερνιόταν από τον απόλυτο μονάρχη Πάρι Κουκουλόπουλο. Τον τελευταίο καιρό και ενώ η μάστιγα με τις λακκούβες στους δρόμους της πόλης έφτασε στο απροχώρητο, ο μονάρχης και ο διάδοχος του Λάζαρος Μαλούτας για να τις μειώσει, διπλασιάζει την έκταση όλων των πεζοδρομίων, σε βαθμό που στον εναπομείναντα δρόμο να χωράει ίσα - ίσα μισή λακκούβα.
Η γλώσσα που κυριαρχεί στο κέντρο της Κοζάνης είναι η Κοζανίτικη.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία της Κοζάνης ξεκινά από τότε που ο Θεός δημιουργούσε τον κόσμο. Την 8η μέρα συγκεκριμένα αποφάσισε να τοποθετήσει σπίτια και κτήρια σε όλες τις πόλεις της γης. Τα σπίτια που του περίσσεψαν τα πέταξε στην περιοχή όπως να ‘ναι και έτσι δημιουργήθηκε η Κοζάνη. Αργότερα εμφανίστηκαν οι πρώτοι κάτοικοι -στενοί συγγενείς του homo Neadertal- με την ονομασία homo Kozaniticus. Πολλοί σημερινοί κάτοικοι της πόλης, ύστερα από μελέτες που έγιναν στα γονίδιά τους, αποδείχθηκε ότι είναι γνήσιοι απόγονοι του homo kozaniticus. Το πετρώδες έδαφος της περιοχής (κοζ.= μπιστιρές) βοήθησε τους πρώτους ανθρώπους να διαμορφώσουν την χαρακτηριστική ιδιοσυγκρασία των Κοζανιτών.
Κατά την τουρκοκρατία, οι Τούρκοι είχαν εξαπλωθεί σε όλη την Βαλκανική. Σε όλη; Όχι. Υπήρχε, στην αυτοκρατορία, ένα μικρό ελληνικό χωριό, που όπως καμιά φυλή δεν άντεχε να πλησιάσει, έτσι και οι Τούρκοι προτιμούσαν να μην εισέρχονται μέσα. Έτσι η Κοζάνη είχε μια άλφα αυτονομία και αποτέλεσε το αυτόνομο κρατίδιο του Σουρδιστάν.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Η Κοζάνη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ψηλού-Αηλιά, σε υψόμετρο 720 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Απέχει 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αποτελεί τουριστικό προορισμό κυρίως λόγω της κοσμοπολίτικης παραλίας του Αρίνταγα η οποία βρίσκεται δυτικά της πόλης, στις πλαγιές του Ψηλού-Αηλιά. Η παραλία του Αρίνταγα είναι ο αγαπημένος τόπος διακοπών των απανταχού Σούρδων, αν και τα τελευταία χρόνια, λόγω της διάνοιξης της Εγνατίας Οδού και τις εύκολης πρόσβασης στις παραλίες της Κατερίνης, ο τουρισμός στον Αρίνταγα παρουσιάζει πτώση.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τις 353 μέρες του χρόνου η Κοζάνη είναι μία τυπική χαλλλαρή μακεδονική πόλη, οι κάτοικοι τις οποίας περνούν ατελείωτες ώρες, παίζοντας με το καλαμάκι του φραπέ στα πολλά καφέ της περιοχής και περιμένοντας την Τσικνοπέμπτη. Τις υπόλοιπες 12 μέρες που ακολουθούν όμως, τα πάντα αλλάζουν. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα όλοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και με μπροστάρη τον απόλυτο μονάρχη Πάρι Κ. ξεχύνονται στους φανούς, όχι περπατώντας, αλλά παραπατώντας (από το πολύ κρασί) στους ρυθμούς του Εθνικού Ύμνου της Κοζάνης, γνωστού ως Έντεκα. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Σαλονικείς και άλλοι ερευνητές έρχονται για να μελετήσουν το περίεργο αυτό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να επικρατεί συνωστισμός και η μετακίνηση στο κέντρο να γίνεται αδύνατη (ή αλλιώς στα κοζανίτικα: σα τσ’ μπουμπαναίοι στου σκατό).

ΣΥΜΒΟΛΑ
•Εθνικός Ύμνος : Το Έντεκα
•Εθνικό Σύνθημα: Πάρ’τς’ σβάρνα! (ελ.= νίκησέ τους)
•Εθνικό Φαγητό : Γιαπράκια, Κιχιά
•Εθνικό άθλημα : Sourd Games
•Επίσημη γλώσσα: Κοζανίτικα
•Internet TLD : kz
•Πινακίδες : KZ
•Κωδικός κλήσης : 2461

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ
•Ντού !!! ου λύκους = είσαι ανεπιθύμητος
•Ούρδα ανάλατη = ανόητε
•Απόλκιν τα μπλάρια = έκανε εμετό
•Έφκιασιν τουν κόυκου μπούφου = έκανε κάτι χωρίς επιτυχία
•Τς καμάρουσιν = πέθανε
•Μας τσάκουσαν οι χαραές = ξενυχτήσαμε ως το πρωί
•Έχου άρρουστουν τουν Αργύρ’ = βρίσκομαι σε δυσχερή οικονομική κατάσταση


http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου