Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ


Οι επιστήμονες βρήκαν ίχνη σωματιδίων στα πνευμόνια αρχαίων μουμιών που υποδηλώνουν πως οι Αιγύπτιοι μπορεί να είχαν εκτεθεί σε ατμοσφαιρική μόλυνση εκατοντάδες χρόνια πριν.
Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια που ερεθίζουν τους πνεύμονες, έχουν συσχετισθεί με μεγάλο εύρος καθημερινών ασθενειών όπως καρδιακά νοσήματα, πνευμονικές παθήσεις και καρκίνο.
Μία ομάδα υπό την ηγεσία του Roger Montgomerie από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η οποία μέχρι στιγμής εξέτασε 15 μουμιοποιημένα πνευμόνια, ανακάλυψε σωματίδια σε όλα ανεξαιρέτως και τα επίπεδα των σωματιδίων δεν είναι πολύ χαμηλότερα, όπως θα αναμενόταν, από τα σημερινά επίπεδα των ανθρώπινων πνευμονιών.
Όπως δήλωσε ο Montgomerie «αυτό είναι πολύ περίεργο εάν το καλοσκεφτούμε, δεδομένου ότι σήμερα έχουμε μαζική καύση ορυκτών καυσίμων και πάρα πολύ μεγάλη ατμοσφαιρική μόλυνση που συνεχίζεται από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης».
Στον κόσμο της Αιγυπτιολογίας όπου σπανίζουν οι καλοδιατηρημένοι ιστοί πνευμόνων και η άδεια εξέτασής τους είναι ακόμη σπανιότερη, 15 τέτοια πνευμόνια αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα, πρόσθεσε. Πολύ περισσότερο που καλύπτουν όλο το κοινωνικό φάσμα της εποχής, αφού προέρχονται από εργάτες, ιερείς και ευγενείς και όλα περιέχουν παρόμοια σωματίδια.
Το εύρημα παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη για την Τρέχουσα Έρευνα για την Αιγυπτιολογία στο Πανεπιστήμιο Durham της Βρετανίας και δείχνει πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να υπέφεραν από ένα μεγάλο εύρος αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία τους. «Αυτό θα αύξαινε σίγουρα τις δικές μας πιθανότητες να αποκτήσουμε μία πνευμονική πάθηση και πιθανότατα πνευμονία», δήλωσε ο Montgomerie.
Μολονότι η Αίγυπτος ήταν μία προβιομηχανική κοινωνία, οι κάτοικοί της ασχολούνταν με τη μαγειρική, την μεταλλουργία και τις εξορύξεις, δραστηριότητες όλες τους που προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιπρόσθετα, το αιγυπτιακό κλίμα με τις ερήμους και τις αμμοθύελλες είναι βέβαιο πως διευκόλυνε την αιώρηση και μεταφορά των σωματιδίων στον αέρα με συνέπεια την εύκολη εισπνοή τους.


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=282071

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου