Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΪΟΥ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ:
ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης καταγγέλλει την υπερβολική υλοτομία που παρατηρείται στο όρος Βόιο, αλλά και την εγκατάλειψη μιας εκκλησίας με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που καταρρέει μετά την υποχώρηση τους εδάφους.
Πιστή στο καλοκαιρινό της ραντεβού η οικολογική οργάνωση βρέθηκε στο Βόιο, ανοίγοντας και σηματοδοτώντας τα μονοπάτια που έχει αναλάβει στα πλαίσια του Προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ, βοηθώντας ταυτόχρονα στην παρατήρηση για την αποφυγή του κινδύνου πυρκαγιάς στο βουνό, συμμετέχοντας στις τοπικές εκδηλώσεις και συζητώντας με τους ντόπιους για την προστασία, την ανάδειξη και γενικότερα το αύριο του τόπου.
Το Δίλοφο, αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά του Βοΐου, όπως το περιγράφουν τα μέλη της Οικολογικής, ένα χωριό «Μουσείο Αρχιτεκτονικής», κινδυνεύει να χάσει την κεντρική του εκκλησία, ένα μνημείο εξαιρετικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο από τους περίφημους Βοϊώτες μαστόρους, που απειλείται με κατάρρευση από μέρα σε μέρα μετά την υποχώρηση που σημειώθηκε στο έδαφος της περιοχής εδώ και πάνω από 1,5 έτος!
«Οι Διλοφίτες», λένε χαρακτηριστικά, «με πρωτοστάτη τον κ. Σαμαρά Τηλέμαχο, έναν από τους τελευταίους μόνιμους και δραστήριους κατοίκους παλεύουν εδώ και μήνες με τον χρόνο και την γραφειοκρατία. Συγκεντρώνουν χρήματα, στέλνουν επιστολές προς κάθε υπεύθυνο και αγωνιούν για την τύχη του ναού, αλλά και του ίδιου τους του χωριού, το οποίο βλέπουν να χάνει τα τελευταία χρόνια τους μόνιμους κατοίκους του και στο οποίο η επικείμενη κατάρρευση της εκκλησίας θα δώσει το τελικό χτύπημα». Ζητούν να διασωθεί η εκκλησία, αλλά και δύο από τα παλιότερα πέτρινα γεφύρια της περιοχής, αυτό της Αγ. Σωτήρας ή Σβόλιανης και εκείνο της Μόρφης ή αλλιώς Τσούκας.
Η δεύτερη μεγάλη απογοήτευση που ένιωσαν τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης αφορά το όρος Βόιο. Αν και βρίσκεται κατά ένα μεγάλο του μέρος στον γυμνό από δάση νομό Κοζάνης αποτελεί ένα από τα πιο δασωμένα βουνά της Ελλάδας με φυτοκάλυψη που φθάνει το 80%.
Η πρωτιά όμως αυτή φέτος απειλείται, όπως καταγγέλλουν. «Η υλοτομία», τονίζουν, «που παρατηρείται είναι κατά γενική ομολογία των κατοίκων, δασολόγων και των μελών της Κίνησης κάτι παραπάνω από υπερβολική. Το βουνό ξυλεύεται από άκρη σε άκρη, μέσω πλήθους συνεργείων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, παλιά μονοπάτια καταστρέφονται, ζώα, όπως ο λύκος και η καφέ αρκούδα που ζουν εκεί, εκδιώκονται, και πηγές όπως εκείνη της «Φτέρης» κάτω από τον Προφήτη Ηλία, που υδροδοτεί εδώ και πολλά χρόνια τα χωριά Πεντάλοφος και Βυθός και παράλληλα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τροφοδότες του ποταμού και της τεχνητής λίμνης του Πραμόριτσα, κινδυνεύουν να στερέψουν. Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι όσο ποτέ. Κάνουν εκκλήσεις στην Οικολογική Κίνηση, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στο Δασαρχείο, κινούν με επιτυχία το όλο θέμα νομικά και θέτουν το ζήτημα στον νέο Δήμο Βοΐου».
Ήδη την Δευτέρα 22/8 οι κάτοικοι κατάφεραν και σταμάτησαν προσωρινά την ξύλευση και του δάσους της Ι.Μ. Αγ. Τριάδας στο Βυθό, αλλά ενημερώθηκαν ότι τα μηχανήματα θα επιστρέψουν την Τετάρτη.


http://reviews.in.gr/agro/environment/article/?aid=1231124875

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου