Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ «ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ»


Ο Μυστικός Δείπνος αποτελούσε πάντοτε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Ο πιο χαρακτηριστικός και διάσημος όμως πίνακας που απεικονίζει τον Μυστικό Δείπνο δεν είναι άλλος από τον περίφημο και πολυσυζητημένο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο Ντα Βίντσι ολοκλήρωσε τον πίνακα το 1498 και για τη δημιουργία του χρειάστηκε περίπου τρία χρόνια. Σήμερα βρίσκεται στην τραπεζαρία του μοναστηριού Μαρία ντέλε Γκράτσιε του Μιλάνου.
Ο πίνακας αυτός όμως δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για την εξαιρετική τεχνοτροπία του Ντα Βίντσι, αλλά, όπως και πολλά ακόμη έργα του ίδιου καλλιτέχνη, για τα μυστικά που λέγεται πως κρύβει και τα ερωτήματα που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί μέχρι σήμερα.
Η πρώτη αντιπαράθεση που έχει προκύψει αφορά τη γενικότερη ανησυχία και αναστάτωση που φαίνεται να διαπνέει όλες τις μορφές του πίνακα. Από τη μία πλευρά υποστηρίζεται πως είναι η στιγμή που ο Ιησούς ανακοινώνει ότι κάποιος θα τον προδώσει, ενώ η άλλη πλευρά θεωρεί πως πρόκειται για την τελετή της Θείας Ευχαριστίας.
Ωστόσο αυτό το ερώτημα είναι μόνο η αρχή. Μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί η αμφισβητήσιμη μορφή που κάθεται δεξιά από τον Ιησού. Η εκκλησία, όπως και πλήθος ακόμη συντηρητικών, δένοντας σφιχτά τα μάτια τους, υποστηρίζουν πως πρόκειται για τον απόστολο Ιωάννη. Είναι ωστόσο προφανές πως η φιγούρα που απεικονίζεσαι στο πλευρό του Ιησού δε διαθέτει τα ανδρικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τους υπόλοιπους αποστόλους του πίνακα. Αντίθετα θα λέγαμε πως παρουσιάζεται σχεδόν ξεκάθαρα ως γυναίκα αφήνοντας πολλές υπόνοιες πως πρόκειται για τη Μαρία Μαγδαληνή. Ακόμη, η γυναίκα αυτή εμφανίζεται να φορά τα ίδια ρούχα με τον Ιησού με τα χρώματα ζωγραφισμένα αντίθετα δίνοντας την εντύπωση πως ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Μια ακόμη πιο τραβηγμένη εκδοχή υποστηρίζει πως πάνω από τα κεφάλια των αποστόλων σχηματίζονται δύο αόρατα Μ, τα οποία και αντιπροσωπεύουν το όνομα της Μαρίας Μαγδαληνής.
Επιπλέον, μία λεπτομέρεια που τραβά το ενδιαφέρον είναι η μορφή του αποστόλου Πέτρου και ο τρόπος που απεικονίζεται να γέρνει απειλητικά προς τη Μαγδαληνή με το χέρι του προτεταμένο στο λαιμό της, ενώ στο δεξί του χέρι κρατά ένα μαχαίρι! Ακόμη, μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι το περίφημο πουγκί με τα 30 αργύρια ακουμπισμένο στο τραπέζι μπροστά στον Ιούδα.
Τέλος, η Ιταλίδα ερευνήτρια του Βατικανό, Σαμπρίνα Σφόρτσα Γκαλίτσια, υποστηρίζει πως υπάρχει πράγματι ένας κρυμμένος κώδικας πίσω από τα έργα του Ντα Βίντσι, η οποία καταδεικνύει πως η συντέλεια του κόσμου θα έρθει την 1η Νοεμβρίου του 4006.
Εύα Βλάχου


http://www.mixanitouxronou.gr/blog/2012/04/11/442-last-supper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου