Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΒΡΟΧΗ ΑΠΟ ΔΙΑΤΤΟΝΤΕΣ ΤΕΤΑΡΤΙΔΕΣ!



Η βροχή των διαττόντων αστέρων που ακούνε στο όνομα Τεταρτίδες λαμβάνει χώρα από την Πρωτοχρονιά και θα διαρκέσει έως και τις 5 Ιανουαρίου! Η κορύφωση του φαινομένου λαμβάνει χώρα την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 του Ιανουαρίου.
Οι Τεταρτίδες πήραν το όνομά τους από την περιοχή του ουρανού όπου βρίσκεται το φαινόμενο ακτινοβόλο σημείο τους, που είναι η Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς και δεν είναι επίσημος αστερισμός, αλλά αποτελεί μέρος του αστερισμού του Βοώτη. Οι αναμενόμενοι ρυθμοί είμαι 10-60 μετέωρα την ώρα, με προσωρινές εξάρσεις που μπορεί να φτάνουν τα 100 ή και περισσότερα. Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειανατολική στον ουρανό.
Οι αστρονόμοι δεν έχουν καταλήξει στο ποιος ήταν ο διερχόμενος κομήτης, που άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, που μετατρέπονται σε μετέωρα κάθε φορά που η Γη διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Πιθανότατα πρόκειται για ένα κομήτη (τον 2003 ΕΗ1), που παρατήρησαν πρώτοι οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι το 1490.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου