Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΜΕ «ΠΥΞΙΔΑ» ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ



Αν είστε λάτρεις των ταξιδιών κι έχετε «κουραστεί» από τη συνεχή προβολή των κατ’ εξοχήν τουριστικών προορισμών, υπάρχει η εναλλακτική λύση που θα σας κάνει σίγουρα να «αναθερμάνετε» τη σχέση σας με τα ταξίδια.
Εξαιρετικής ομορφιάς φυσικά τοπία, παραδοσιακοί οικισμοί, ρομαντικά κάστρα και επιβλητικά φρούρια, υπόγειες πολιτείες και περίτεχνοι ναοί… περιμένουν όσους αποζητούν ένα διαφορετικό προορισμό, για να τους συναρπάσουν.
Αφεθείτε για λίγο στη μαγεία και ταξιδέψτε έστω νοερά σε δώδεκα πραγματικά ιδιαίτερες τοποθεσίες, από τα βάθη της ανατολής μέχρι τις όχθες του Ατλαντικού.

Trolltunga, Νορβηγία
Με θέα που κόβει την ανάσα ο βράχος Trolltunga, υψώνεται αγέρωχα στα 1100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και στα 700 πάνω από τη λίμνη Ringedalsvatnet, προσφέροντας εκπληκτική θέα του γύρω τοπίου. Κρημνώδης βράχος με άγρια ομορφιά, γνωστός και ως «η γλώσσα του Troll», αποτελεί ιδανικό προορισμό για τολμηρούς αναβάτες οι οποίοι θα χρειαστεί να ακολουθήσουν ανοδική πορεία κοντά στις οχτώ ώρες μέχρι να προσεγγίσουν τον… ουρανό.

Καταρράκτες Victoria, Ζάμπια-Ζιμπάμπουε
Οι καταρράκτες Victoria, βρίσκονται μεταξύ της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε στην Αφρική. Δημιουργούνται από τον ποταμό Ζαμβέζη και συγκαταλέγονται αναμφίβολα στους μεγαλύτερους και εντυπωσιακότερους καταρράκτες του κόσμου. Συνθέτουν ένα «σύννεφο» υδρατμών που είναι ορατό περισσότερο από 20 χιλιόμετρα μακριά, ενώ τα χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού που χύνονται κάθε λεπτό, δημιουργούν έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Οι καταρράκτες, αποτελούν το εθνικό σύνορο μεταξύ της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε και τα Εθνικά Πάρκα των δύο κρατών, αποτελούν μέλος της λίστας πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O. 

Νησιά Phi Phi, Ταϊλάνδη
Οι βραχώδεις απόκρημνες πλαγιές, τα κρυστάλλινα-πεντακάθαρα νερά, αλλά και η πλούσια σε βλάστηση ζούγκλα της περιοχής συνθέτουν το σκηνικό του νησιωτικού συμπλέγματος Phi Phi. Ένας πραγματικά εξωτικός προορισμός που διασώζει την ομορφιά του, ανέπαφη παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη. Τίποτα δεν θυμίζει εκεί την καθημερινότητα του σύγχρονου τρόπου ζωής -για παράδειγμα, το νησί Phi Phi Leh δεν κατοικείται- ενώ στο παρελθόν, η περιοχή είχε λάβει δημοσιότητα καθώς εκεί έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας The Beach (2000). Εξίσου ιδιαίτερο είναι και το νησί Phi Phi Don, το οποίο δεν διαθέτει δρόμους. Συνοπτικά θα μπορούσε να περιγραφεί ως… επίγειος παράδεισος.

Συγκρότημα του ναού Borobudur, Ινδονησία
Ο φημισμένος βουδιστικός ναός, είναι χτισμένος μεταξύ του 8ου και 9ου αιώνα και σήμερα συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα βουδιστικά μνημεία. Συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O., ενώ τη δεκαετία του 1970, αναστηλώθηκε. Οι εσωτερικοί τοίχοι του ναού κοσμούνται από την πλέον ολοκληρωμένη συλλογή βουδιστικών ανάγλυφων, ανυπέρβλητης καλλιτεχνικής αξίας, όπου κάθε σκηνή μοιάζει με ένα χωριστό έργο τέχνης.

Υπόγειες πόλεις, Καππαδοκία, Τουρκία
Παράξενες και όμορφες, οι αρχαίες υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας χρησίμευαν ως καταφύγια σε περιπτώσεις επιδρομών με δυνατότητα φιλοξενίας χιλιάδων ατόμων. Σήμερα διασώζονται 36 υπόγειες πόλεις, όμως πολύ λιγότερες είναι οι επισκέψιμες. Από τις πιο φημισμένες είναι η πόλη της Μαλακοπής (Derinkuyu), μια υπόγεια πόλη με λαβύρινθους και σήραγγες της οποίας έχουν εξερευνηθεί μόνο τα δώδεκα -από τους συνολικά είκοσι- ορόφους μέχρι σήμερα.

Queenstown, Νέα Ζηλανδία
Με άγρια ομορφιά αλλά και γραφικότητα, το φημισμένο θέρετρο του νοτίου ημισφαιρίου, τα συνδυάζει όλα: Από χιονισμένες βουνοκορφές, μέχρι κρυστάλλινες πεντακάθαρες λίμνες και από τα παγκοσμίου φήμης θέρετρα και spa, μέχρι περιπέτειες και δράσεις που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη (καγιάκ, rafting, σκι κ.ά). Φυσικά υπάρχουν και τα… Χόμπιτ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της τριλογίας του Άρχοντα των δαχτυλιδιών είναι γυρισμένο εδώ. Τα θεαματικά εφέ της ταινίας μάλλον όμως δεν είναι αναγκαία για να δελεάσουν τον παραθεριστή, να επιστρέψει περισσότερες από μια φορά στον ίδιο τόπο.

Βράχοι Moher, Ιρλανδία
Ένα από τους κορυφαία αξιοθέατα της Ιρλανδίας, οι βράχοι Moher, προστατεύονται για το φυσικό τους κάλλος από την U.N.E.S.C.O., ως βιότοπος. Με θέα που κόβει την ανάσα, υψώνονται στα 120 (μέχρι και τα 214 μέτρα) μέτρα πάνω από τον Ατλαντικό. Μια βόλτα κατά μήκος της έκτασης των 6,5 χλμ., κάνει τον επισκέπτη να αισθανθεί ότι ταξίδεψε μέχρι την άκρη του κόσμου. Η περιοχή δέχεται περίπου 1 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο.

Cinque Terre, Ιταλία
Απλά, αυθεντικά και όμορφα χωρίς διάθεση επιτήδευσης, τα πέντε χωριά που συνθέτουν το Cinque Terre της Ιταλίας, «κερδίζουν» αμέσως τον επισκέπτη. Απότομες πλαγιές, ηλιόλουστες παραλίες και μικρά πολύχρωμα σπιτάκια «στοιβαγμένα» το ένα πάνω στο άλλο, αποπνέουν έντονο ρομαντισμό και μοιάζουν να είναι βγαλμένα από άλλη εποχή. Ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τα ταξίδια και αποζητούν κάτι το διαφορετικό από τους συνηθισμένους προορισμούς. Και οι πέντε τοποθεσίες -Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza και Monterosso al Mare- ανήκουν στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O. για την «αρμονική αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και φύσης».

Κάστρο Swallow’s Nest, Ουκρανία
Το Κάστρο Swallow’s Nest, δεσπόζει επιβλητικό στον Κριμαϊκό κόλπο, κοντά στη Yalta. Ο νεογοτθικός ρυθμός του, το κάνει να μοιάζει βγαλμένο από έναν κόσμο φανταστικό, όπου οι δράκοι και οι νεράιδες κυριαρχούν… Αν και χωρίς δράκους πάντως, το αιωνόβιο κάστρο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 40 μέτρων πάνω σ’ ένα βράχο και σίγουρα αποτελεί σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης της Ουκρανίας.

Γέφυρα Millau Viaduct, Γαλλία
Η Millau Viaduct είναι μια από τις υψηλότερες (στα 343 μέτρα πάνω από τη βάση της) και συγχρόνως η πιο γραφική καλωδιωτή γέφυρα της Ευρώπης. Εγκαινιάστηκε το 2004 και εκτείνεται στην κοιλάδα του ποταμού Tarn, κοντά στο Millau στη νότια Γαλλία. Διασχίζοντας κατά μήκος τη γέφυρα, οι περιηγητές μπορούν να θαυμάσουν την αρμονική συνύπαρξη τέχνης, αρχιτεκτονικής και μηχανικής.

Κάστρο Neuschwanstein, Γερμανία
Το «Κάστρο του παραμυθένιου βασιλιά», είναι χτισμένο ανάμεσα στις κορυφές των Άλπεων της νότιας Βαυαρίας, εκεί όπου συνορεύει η Γερμανία με την Αυστρία. Πρόκειται ουσιαστικά για το παλάτι του Λουδοβίκου Β΄, που χτίστηκε προς τιμήν του συνθέτη Ρίτσαρντ Βάγκνερ, τον οποίο ο Βαυαρός βασιλιάς θαύμαζε απεριόριστα. Επιβλητικό και απρόσιτο, αποπνέει έντονο ρομαντισμό, ενώ περιβάλλεται από εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση. Η ετήσια επισκεψιμότητά του ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο, αποδεικνύοντας ότι τα «παραμύθια» αντέχουν στο χρόνο.

Grand Canyon National Park, Αριζόνα, Η.Π.Α.
Πρόκειται για το πλέον φημισμένο ανά τον κόσμο φαράγγι, με εξαιρετικό γεωλογικό -και όχι μόνο- ενδιαφέρον. Συγκαταλέγεται στα Παγκόσμια Μνημεία Φυσικής Ομορφιάς και προστατεύεται με το χαρακτηρισμό του ως Εθνικό Πάρκο. Η επιβλητικότητα και η μεγαλοπρέπειά του κερδίζουν τον επισκέπτη, ο οποίος έχει πρόσβαση τόσο από το βόρειο όσο και από το νότιο κομμάτι του (North/South Rim). Ιδανική περίοδος για να το επισκεφτεί κανείς είναι τέλος καλοκαιριού, με αρχές φθινοπώρου, τότε που δεν παρατηρείται συνωστισμός από κόσμο και μπορείτε να απολαύσετε ανενόχλητοι τη μοναδικότητα του τοπίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου