Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ


Πολλοί άνθρωποι είναι προληπτικοί, αλλά πολύ λίγοι το παραδέχονται. Η δεισιδαιμονία είναι συνυφασμένη κυρίως με τις πρώτες φάσεις της ιστορικής διαδρομής του ανθρώπου. Ανάγεται στη συναίσθηση της αδυναμίας του ανθρώπου να ερμηνεύσει με λογικό τρόπο τις αιτίες που υπαγορεύουν την εκδήλωση των φαινομένων της φύσης ή των γεγονότων εκείνων που διαδραματίζουν ρυθμιστικό ή καταλυτικό ρόλο στη ζωή του (όνειρα, ασθένειες, θάνατοι, κλπ).
Έτσι, στην ιστορία όλων των λαών συναντάται η πίστη σε ένα σύνολο δοξασιών που εξηγούν με προλογικό και συμβολικό τρόπο τις ανθρώπινες πράξεις και τα φαινόμενα της φυσικής πραγματικότητας, όπως επίσης και την αδιάσειστη βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος μπορεί με ορισμένες μυστηριώδεις ενέργειες (μαγικές πράξεις, ξόρκια, κ.α.) να επηρεάσει την εμφάνιση των υπερφυσικών δυνάμεων του σύμπαντος ή να ελέγξει τη δράση των φυσικών νόμων. Στο πλαίσιο της αντίληψης αυτής για την οργανική σχέση του ανθρώπου με το κόσμο του, οι πρωτόγονοι θεωρούσαν ότι τα φυσικά φαινόμενα συνιστούν ορατή έκφραση της βούλησης ή της δύναμης κάποιων θεών ή ότι αποτελούν προμηνύματα της τύχης του ανθρώπου (διοσημίες, αστρολογία κ.α.). Παράλληλα, πίστευαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους είναι σε θέση να εξευμενίσουν ή να προκαλέσουν την εμφάνιση των υπερφυσικών δυνάμεων που διέπουν την μοίρα τους.
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά με οποιονδήποτε τρόπον από μια μαύρη γάτα, από ένα άτυχο αριθμό ή από οτιδήποτε θεωρεί ο καθένας κακότυχο κάνει μεγάλο λάθος. Βέβαια το να σας πείσω για αυτό είναι κάτι το πάρα πολύ δύσκολο, αφού όλες αυτές οι δεισιδαιμονίες ή προλήψεις πηγάζουν από το ανεξάλειπτο και βαθιά ριζωμένο στο ανθρώπινο υποσυνείδητο μεταφυσικό δέος. Σκεφτείτε πόσες φορές η ανθρωπότητα έχει προβλέψει το τέλος του κόσμου -η τελευταία ήταν το περασμένο έτος. Σε όλο τον κόσμο υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν πως αυτή η πρόβλεψη θα μπορούσε να βγει αληθινή. Αλλά ευτυχώς σταθήκαμε όλοι αρκετά τυχεροί, μιας αυτό τα άρθρο γράφεται το έτος 2013.
Για τους προληπτικούς ανθρώπους ο αριθμός 13 συνδέεται με τη μεγαλύτερη καταστροφή και θεωρείται ο πλέον γρουσούζικος. Για το λόγο αυτό σε πολλά ξενοδοχεία ή νοσοκομεία δεν υπάρχει δωμάτιο με τον αριθμό 13, σε πολλά αεροπλάνα δεν υπάρχει θέση με αυτόν τον αριθμό, αλλά και σε πολλά ψηλά κτήρια του κόσμου δεν υπάρχει δέκατος τρίτος όροφος. Είναι χαρακτηριστικό του τρόμου γύρω από αυτόν τον αριθμό πως σε ολόκληρο το Παρίσι, υπάρχουν ελάχιστες διευθύνσεις όπου ο αριθμός 13 έχει τοποθετηθεί. Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν πόσο ισχυρή είναι η δεισιδαιμονία γύρω από αυτόν τον αριθμό. Το 13 θεωρείται από πολλούς ο αριθμός της ασυμμετρίας. Αν ο αριθμός 12 συμβολίζει την πληρότητα, την κοσμική τάξη και αρμονία (12 ζώδια), τότε ο 13 αριθμεί το διαμελισμό αυτού του τέλειου κύκλου, την εξαναγκαστική συνέχεια της τάξης που οδηγεί στην ασυμμετρία και το χάος. Επίσης στον Μυστικό Δείπνο του Χριστού, οι παρευρισκόμενοι δεν ήταν ίσοι με τον αριθμό της ισορροπίας, αλλά ήταν δεκατρείς, αριθμός που αντιστοιχεί στον προδότη Ιούδα Ισκαριώτη. Έτσι για τους χριστιανούς ανά τον κόσμο το 13 έγινε ένα μισητό νούμερο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι αριθμοί που κάποιοι θεωρούν πως φέρνουν ατυχία και προβλήματα. Έτσι, οι Βραζιλιάνοι και οι Ιταλοί πιστεύουν ότι ο αριθμός 17 φέρνει κακή τύχη. Οι Κινέζοι πάλι θεωρούν πως ο αριθμός 4 και 14 μπορούν να φέρουν την καταστροφή.

Η αβεβαιότητα για το τι μπορεί να φέρει το μέλλον τρομοκρατούσε πάντα την ανθρωπότητα και την γέμιζε με πολύ άγχος. Αυτό μας οδηγεί και στις διάφορες δεισιδαιμονίες. Το να καταλάβουμε πως κανένας αριθμός ή κανένας σπασμένος καθρέφτης ή καμιά μαύρη γάτα δεν έχει την δύναμη να επηρεάσει την πορεία της ζωής μας θα μας ανακουφίσει και θα μας δώσει την αίσθηση κυριαρχίας στην ζωή μας.


Όταν μια μαύρη γάτα περάσει από μπροστά σου, σημαίνει ότι το ζώο πάει κάπου.

Groucho Marx

 
ΠΗΓΕΣ:

Wikipedia

Ηθικά περί φλυαρίας – οργής – δεισιδαιμονίας, Πλούταρχος, Εκδ. Πύρινος Κόσμος

Δεισιδαιμονία και αμάθεια, Γεώργιος Σιέττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου