Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΗΡΩΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ



τ

Όσο προχωράει η ανασκαφή στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη επιβεβαιώνεται το προφητικό δημοσίευμα της «Ε» τον Αύγουστο του 2013, ότι πρόκειται για Ηρώο-Πολυάνδρειο. Όσοι περίμεναν να βγει το φάντασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Ρωξάνη ή ο γιος τους, ή ακόμη κάποιος στρατηγός του ή ο αγαπημένος του σύντροφος Ηφαιστίωνας, μάλλον θα απογοητευτούν.
Πρόκειται για «ταφικό οικοδόμημα», όπως πολύ σωστά επεσήμανε στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη για την Αμφίπολη η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργία Κοκορού-Αλευρά, εκφράζοντας και κάποιες επιφυλάξεις για τη χρονολόγηση του μνημείου στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Μήπως είναι λίγα χρόνια νεότερος, αναρωτήθηκε. Όλα αυτά θα φανούν όταν καθαριστεί εσωτερικά ο τρίτος θάλαμος, στον οποίο έχουν ρίξει όλο το βάρος της έρευνάς τους οι ανασκαφείς της Αμφίπολης. Σε εκείνο το σημείο, δηλαδή, μετά τη μαρμάρινη θύρα που βρέθηκε σπασμένη σε κομμάτια, πιθανότατα από τους αρχαίους τυμβωρύχους, καθώς συνήθιζαν να μπαίνουν ανοίγοντας τρύπες στους τοίχους και να βγαίνουν από την πόρτα, που το δάπεδο βυθίζεται έως 2 μέτρα, όπως έχουμε πει επανειλημμένα. Δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί σκαλιά, όπως απεικονίζονταν στο βιντεογράφημα της τηλεοπτικής εκπομπής, τα οποία θα οδηγούσαν στον τέταρτο θάλαμο. Οπότε πιο πιθανό μοιάζει να είναι ένα είδος ράμπας.
Τι περιέχει ο μυστηριώδης τέταρτος θάλαμος ουδείς γνωρίζει. Η ύπαρξη μαρμάρινης θύρας πάντως δείχνει θαμμένους νεκρούς. Αλλά από ποια μάχη είναι οι πεσόντες; Πονοκέφαλος έχει πέσει στην Αμφίπολη για την επιστημονική λύση του αινίγματος που περιμένει με ενδιαφέρον όλος ο κόσμος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εν τω μεταξύ, τα έργα αποχωμάτωσης και αντιστήριξης του μνημείου έχουν ενταθεί. Γι' αυτό βρέθηκε επιτόπου όλη την ημέρα χθες η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.
Επίσημη ανακοίνωση δεν βγήκε γιατί νέα ευρήματα, σύμφωνα με τους ανασκαφείς, δεν υπάρχουν. Η επόμενη ενημέρωση αναμένεται εκτός απροόπτου την Κυριακή. Προς το παρόν, μαζεύουν τα θραύσματα της πόρτας από το δεύτερο θάλαμο (πίσω από τις Καρυάτιδες), στον οποίο έπεσαν όταν οι τυμβωρύχοι την έσπασαν για να βγουν από τον τρίτο κατηφορικό θάλαμο παίρνοντας μαζί τους ό,τι πολύτιμο υπήρχε.
Οι μηχανικοί της ανασκαφικής ομάδας περιμένουν επειδή η πόρτα προς τον τέταρτο θάλαμο είναι έκκεντρη, να υπάρχει εκεί σκάλα, και μάλιστα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως, π.χ., στριφογυριστή. Γεωλόγοι έχουν διατυπώσει την άποψη ότι ο τέταρτος θάλαμος πρέπει να είναι όλος σκαλισμένος στο βράχο με καμαρωτή οροφή. Πιθανολογούν επίσης πως η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε από την υπόγεια αυτή διαμόρφωση και μετά κτίστηκε το ταφικό οικοδόμημα. Η περαιτέρω έρευνα θα μας δείξει τα στοιχεία τα οποία θα δώσουν και την ακριβή χρονολόγηση του μνημείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου