Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

«ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΤΗΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΦΑΡΟΥΚ Α΄ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.



Στις 24 Μαΐου του 1941, η εξόριστη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Εμμανουήλ Τσουδερό κατέφυγε από την Κρήτη στην Αίγυπτο, όπου και έμεινε μέχρι τη λήξη της κατοχής στην Ελλάδα. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε εγκατασταθεί στο Κάιρο η οικογένεια του διαδόχου Παύλου με τη Φρειδερίκη. Το ζεύγος διέμενε σε μια βίλα, τη βίλα «Μόνα Χάουζ». Όταν στην Αίγυπτο έφτασε κι ο Γεώργιος ο Β΄, η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να εγκατασταθούν μόνιμα στο έδαφός της ο Έλληνας βασιλιάς, μαζί με τον οποίο ήταν και o αδελφός του, ο διάδοχος Παύλος με τη σύζυγο του Φρειδερίκη.  
Ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ και ο πρωθυπουργός του, Σίρυ πασάς διαμήνυσαν στις αγγλικές αρχές, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν δεκτή εντός των αιγυπτιακών συνόρων, αν θα παρέμενε μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο η Αίγυπτος ήθελε να δείξει την ουδετερότητα της επειδή υπήρχε κίνδυνος επίθεσης και κατάληψης της χώρας από τις δυνάμεις του άξονα.

Ο ΦΑΡΟΥΚ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΤΗΝ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ
Ο βασιλιάς της Αιγύπτου είχε τη φήμη ότι ήταν γυναικάς και μεγάλος εραστής. Όσο λοιπόν δεν ήθελε να έχει επαφές με τον βασιλιά Γεώργιο Β΄, άλλο τόσο επιθυμούσε να γνωρίσει καλύτερα την οικογένεια του διαδόχου Παύλου, αλλά κυρίως τη γυναίκα του, τη Φρειδερίκη. Αυτή η συνεχής παρουσία του Φαρούκ όπου κι αν βρισκόταν η Φρειδερίκη, σύντομα δημιούργησε επεισόδιο.
Όταν το πριγκιπικό ζευγάρι εγκαταστάθηκε πλήρως στο Κάιρο, ο Παύλος με τη Φρειδερίκη δέχθηκαν πρόσκληση να παρευρεθούν σε ένα δείπνο ενός πρώην πρωθυπουργού της αραβικής χώρας. Καλεσμένος ήταν και ο Αιγύπτιος βασιλιάς, που ονειρευόταν νύχτες μαγικές με τη Φρειδερίκη.
Στις 23 Μαρτίου του 1972, η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ δημοσίευσε την μαρτυρία του Στυλιανού Χουρμούζιου, ο οποίος εκτελούσε χρέη γραμματέα του βασιλιά Γεωργίου Β΄ και ήξερε από «πρώτο χέρι» τι συνέβη σε εκείνο το δείπνο.
«Στη διάρκεια του δείπνου η Φρειδερίκη ειδοποιήθηκε πως η ωραία σύζυγος του Φαρούκ, βασίλισσα Φαρίντα, βρισκόταν στο επάνω πάτωμα και θα χαιρόταν πολύ να την δει, γιατί σαν μουσουλμάνα, δεν είχε το δικαίωμα να εμφανίζεται σε δείπνο. Πράγματι, η Φρειδερίκη ανέβηκε και τη συνάντησε σε ένα μικρό μπουντουάρ του πρώτου ορόφου, όπου οι δυο γυναίκες κάθισαν κοντά στο παράθυρο κουβεντιάζοντας, καπνίζοντας και παρατηρώντας τους ανθρώπους που πηγαινοέρχονταν στην κήπο. Σε λίγο μια από τις κυρίες της Τιμής της Φαρίντα, μπήκε βιαστικά στο δωμάτιο και ανήγγειλε πως ανέβηκε ο βασιλιάς Φαρούκ.
- Δεν θέλει να καπνίζω, τι να κάνω τώρα; ψιθύρισε πανικόβλητη η Φαρίντα.
Η Φρειδερίκη άρπαξε το τασάκι και το πέταξε από το παράθυρο, ενώ η Φαρίντα είχε γεμίσει στάχτες τα δάχτυλα και το στόμα της. Η πόρτα άνοιξε και παρουσιάστηκε ο Φαρούκ. Συστήθηκε στη Φρειδερίκη -δεν είχαν συναντηθεί επισήμως- και κοίταξε αυστηρά την Φαρίντα, η οποία αμέσως είπε «καληνύχτα» και εξαφανίστηκε κλείνοντας πίσω της την πόρτα και αφήνοντας μόνους τους άλλους δύο.
- Μου αρέσουν οι όμορφες γυναίκες, της είπε.
- Αυτό είναι πολύ ωραίο, απάντησε εκείνη.
Ο Φαρούκ έδειξε από το παράθυρο τον κόσμο που κυκλοφορούσε στον κήπο.
- Βλέπετε αυτά τα κορίτσια εκεί κάτω; Τα περισσότερα τα γνωρίζω.
Πρόφερε τη λέξη «γνωρίζω» με τρόπο ώστε να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το τι εννοούσε. Η Φρειδερίκη δεν είπε τίποτε. Εκείνος πέρασε το χέρι του στην πλάτη της πολυθρόνας γύρω από τους ώμους της. Η σκέψη που της ήρθε αμέσως ήταν: τί θα συνέβαινε αν του έδινε ένα χαστούκι; Το όραμα διπλωματικών επεισοδίων και διεθνών περιπλοκών πρόβαλε μπροστά της. Και ξαφνικά της ήρθε μια ιδέα.
- Γνωρίζετε τον άντρα μου. ρώτησε.
- Όχι, δεν τον έχω δει ακόμη, είπε ο Φαρούκ.
Εκείνη έσκυψε από το παράθυρο.
- Βλέπετε αυτόν με τη ναυτική στολή, τον πολύ ψηλό με τους φαρδείς ώμους; Αυτός είναι ο άντρας μου και είμαι πολύ ερωτευμένη μαζί του.
- Αλήθεια είσαστε;
- Μάλιστα είμαι και είναι και εκείνος με εμένα.
Ο Φαρούκ ανασηκώθηκε από την πολυθρόνα.
- Και εγώ είμαι πολύ ερωτευμένος με τη γυναίκα μου, είπε.
Και αφού καληνύχτισε βγήκε από το δωμάτιο».

ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ
Το επεισόδιο τηρήθηκε μυστικό και μόνο μετά τον πόλεμο είδε το φως της δημοσιότητας σε αμερικανικό περιοδικό, το οποίο βεβαίως μεγαλοποίησε το γεγονός. Έγραψε ότι η Φρειδερίκη χαστούκισε τον Φαρούκ. Ο Άραβας βασιλιάς αντέδρασε άμεσα. Ζήτησε από τον Αιγύπτιο πρεσβευτή στην Αθήνα να εκδοθεί ελληνική επίσημη διάψευση.
Πρωθυπουργός τότε ήταν ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο οποίος αφού συνεννοήθηκε με το βασιλιά και τη βασίλισσα, εξέδωσε μια κυβερνητική διάψευση. Ο Φαρούκ όμως ζητούσε επίμονα την διάψευση να την κάνει η ίδια η Φρειδερίκη.
Η βασίλισσα Φρειδερίκη εξαγριωμένη τηλεφώνησε στον Βενιζέλο και του είπε να βρει τρόπο να πληροφορηθεί ο Φαρούκ ότι αν λάβει η ίδια το λόγο, τότε είναι υποχρεωμένη να επιβεβαιώσει και όχι να διαψεύσει το περιστατικό, πέρα από την παραφιλολογία για το χαστούκι.

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΝΑΣΕΡ
Το 1952 ο Φαρούκ εκθρονίστηκε. Το 1956, την προεδρία της Αιγύπτου ανέλαβε ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Σε μια επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Νάσερ ρώτησε την Φρειδερίκη για το επεισόδιο με τον Φαρούκ. Ήθελε βέβαια να μάθει αν όντως χαστούκισε ή όχι τον Φαρούκ. «Το σκέφτηκα», απάντησε χαριτολογώντας η Φρειδερίκη. «Αλλά συγκρατήθηκα, γιατί τότε η θέση μας στην Αίγυπτο ήταν πολύ δύσκολη. Κι ασφαλώς ο Φαρούκ θα αγρίευε και θα την έκανε δυσκολότερη»....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου