Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ, Η ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ



Λίγα μόλις 24ωρα πριν τις επόμενες, ιδιαίτερα σημαντικές, ανακοινώσεις για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη, το γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες που «δείχνουν» σχέση της Σαρκοφάγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα ευρήματα στην Αμφίπολη.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί επίσημα, στις 22 Νοεμβρίου ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κος Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, το κουβάρι της ιστορίας θα ξετυλιχτεί με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων που θα αναλύσουν με τη βοήθεια του DNA όλα τα στοιχεία του σκελετού που βρέθηκε στην Αμφίπολη.

H AΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Αυτό όμως που φαίνεται να δίνει τροφή σε όσους θέλουν να πιστεύουν ότι ο νεκρός στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ή ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ενταφιασμένος σε άλλο σημείο στον τύμβο Καστά, είναι η ομοιότητα που φαίνεται να έχουν τα μοτίβα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση κίονα, αλλά και τα ίδια τα ευρήματα στον ταφικό θάλαμο με τμήμα της περίφημης Σαρκοφάγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία βρίσκεται και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.
Η σαρκοφάγος βρέθηκε στον τελευταίο από τους επτά νεκρικούς θαλάμους στη βασιλική νεκρόπολη της Σιδώνας στη Φοινίκη. Ονομάζεται έτσι, καθώς σε μια από τις πλευρές του έχει απεικονιστεί η μάχη της Ισσού.

Η ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ ΤΗΣ ΣΙΔΩΝΑΣ, ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η σαρκοφάγος πιθανότατα δεν συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά με τον σπουδαίο στρατηγό της Αμφίπολης Λαομέδοντα. Ο Λαομέδων της Λέσβου (έζησε από τα παιδικά του χρόνια στην Αμφίπολη, αλλά η καταγωγή του ήταν από την Μυτιλήνη και, μάλιστα, είχε και το προσωνύμιο Μυτιλινιός) ήταν διερμηνέας και φρουρός στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Σύμφωνα με τον ιστορικό Διογένη Λαέρτιο, ο Λαομέδων είχε αρχικά εξοριστεί από τον Φίλιππο Β΄ -πατέρα του στρατηλάτη- και επέστρεψε στη Μακεδονία όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Μέγας Αλέξανδρος.
Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Λαομέδων κυβέρνησε μία μικρή σατραπεία στη Συρία. Κατά τη διάρκεια αλληλοεξοντωτικών πολέμων που έσπασαν την αυτοκρατορία του Αλέξανδρου, ο Λαομέδων εκδιώχθηκε από τον Νικάνορα. Αργότερα δραπέτευσε στην Καρία, με κάποιους ιστορικούς να πιστεύουν ότι στην Καρία ο Αλκέτας του προσέφερε την Αμφίπολη!
Συσχέτιση του Λαομέδοντα με το μνημείο του Λέοντος στην Αμφίπολη περιγράφεται και από τον πρώτο ανασκαφέα του χώρου, τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Τα γυάλινα αλλά και ξύλινα διακοσμητικά που βρέθηκαν στον τελευταίο θάλαμο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Αμφίπολης φαίνεται ότι είναι ολόιδια με τα μοτίβα που κοσμούν τη Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποιοι βέβαια επισημαίνουν ότι το μοτίβο αυτό ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο την εποχή εκείνη.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ
Ένα εντυπωσιακό σκίτσο με τη μορφή του νεκρού που ήταν θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης παρουσίασε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων. Ένας άνθρωπος με ύψος περίπου 1.65 μ., καστανά μαλλιά και λευκό δέρμα είναι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με τον καθηγητή στην οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο οποίος επισημαίνει ότι αν ο ένοικος του τάφου είχε καταγωγή από τη Θράκη, τα μαλλιά του πιθανότερο να ήταν καστανοκόκκινα.


http://www.sportdog.gr/life/ellada/article/260637/i-amfipoli-i-sarkofagos-toy-megaloy-aleksandroy-kai-o-nekros-toy-tafoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου