Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΘΥΡΑ 7. ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ



Στις 8 Φεβρουαρίου του 1981 στη Θύρα 7 του γηπέδου Καραϊσκάκη σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές τραγωδίες. Είκοσι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και ένας της ΑΕΚ βρήκαν τραγικό θάνατο, καθώς ποδοπατήθηκαν από τους υπόλοιπους που έτρεχαν προς την έξοδο της Θύρας και πάνω από πενήντα τραυματίστηκαν. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά.
Ήταν η 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ υποδεχόταν την ΑΕΚ στο Καραΐσκάκη. Οι δυο τους μαζί με τον ΑΡΗ διεκδικούσαν το πρωτάθλημα. Λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα, το σκορ ήταν 6-0 υπέρ του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Η Θύρα 7 είχε πάρει φωτιά. Οι ενθουσιασμένοι φίλαθλοι δεν περίμεναν το τελικό σφύριγμα του διαιτητή και άρχισαν να τρέχουν από τη Θύρα 7 προς τη Θύρα 1 για να προλάβουν να αποθεώσουν τους παίκτες, όταν θα έληγε ο αγώνας.
Τότε ξεκίνησε μια τραγωδία άνευ προηγουμένου. Οι οπαδοί για να βγουν έπρεπε να περάσουν από ένα μακρύ ημικυκλικό διάδρομο και στη συνέχεια να στρίψουν σε έναν κατηφορικό τούνελ με πολύ μικρά σκαλιά. Όλη αυτή η διαδρομή, σε σχήμα Γ, ήταν τυφλή. Δηλαδή κανείς δεν είχε οπτική επαφή με την έξοδο, καθώς η θύρα ήταν στο αριστερό μέρος της σκάλας. Αποτέλεσμα, αυτοί που βρίσκονταν στο τέλος της σκάλας να ποδοπατηθούν από όσους βρίσκονταν πίσω τους και πίεζαν να βγουν χωρίς να βλέπουν ότι η έξοδος είχε μπλοκάρει. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και πολλοί έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Για τα αίτια της τραγωδίας ειπώθηκαν πολλά, αλλά κυρίως ότι οι πόρτες της θύρας κατά την έξοδο ήταν μισάνοιχτες και τα τουρνικέ δεν είχαν απομακρυνθεί. Η τραγωδία του Πειραιά έχει καταγραφεί ως μια από τις 20 μεγαλύτερες που έχουν συμβεί στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Η τραγωδία του Πειραιά έχει καταγραφεί ως μια από τις 20 μεγαλύτερες που έχουν συμβεί στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Η αθλητική τραγωδία που ξεκίνησε στη Θύρα 7 του γηπέδου Καραϊσκάκη συνεχίστηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο, αλλά και στα γύρω νοσοκομεία του Πειραιά, όπου μεταφέρονταν οι νεκροί και οι τραυματίες. Λίγο μετά το θλιβερό γεγονός, το νέο διαδόθηκε μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Η παραπληροφόρηση δημιούργησε μεγαλύτερο χάος, καθώς τα μέσα μετέδιδαν ότι είχε πέσει η κερκίδα του γηπέδου και έκαναν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς. Οι τρομοκρατημένοι συγγενείς μαζεύτηκαν έξω από το νοσοκομείο περιμένοντας με αγωνία να μάθουν αν οι δικοί τους άνθρωποι ήταν νεκροί ή ζωντανοί. Οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βοηθήσουν τους τραυματίες. Μέσα στο Τζάνειο εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας, καθώς οι γονείς αναλάμβαναν το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των νεκρών παιδιών τους. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός φιλάθλου, που μέσα στον πανικό, οδηγήθηκε κατά λάθος στο θάλαμο των νεκρών.
Τρία χρόνια μετά την τραγωδία της Θύρας 7 έγινε το πρώτο δικαστήριο. Στο εδώλιο κάθισαν πέντε φύλακες του γηπέδου και πέντε αστυνομικοί. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στο δικαστήριο ήταν πολύ έντονες. Οι κατηγορούμενοι φώναζαν ότι ήταν αθώοι και οι συγγενείς των θυμάτων ζητούσαν δικαιοσύνη. Τα κύρια ερωτήματα που απασχόλησαν το δικαστήριο ήταν αν οι πόρτες ήταν ανοικτές, αν είχαν απομακρυνθεί τα τουρνικέ και αν οι θυρωροί και οι αστυνομικοί βρίσκονταν στα πόστα τους. Τα κατασκευαστικά λάθη του γηπέδου που είχε εντοπίσει ο τότε Αττικάρχης Γιώργος Παντελάκης, δεν απασχόλησαν το δικαστήριο. Τα αδικήματα είχαν χαρακτηριστεί πλημμελήματα και έτσι παραγράφηκαν λόγω παρέλευσης της πενταετίας από την κατασκευή του γηπέδου. Κάποιοι ακόμα και σήμερα λένε ότι εάν είχαν αποδοθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, δεν θα υπήρχε παραγραφή και οι κατασκευαστές του γηπέδου θα κάθονταν στο εδώλιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου