Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΑΙΤΙΑ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ;



ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Βαλτιμόρη: Οι γυναίκες που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση έχουν χαμηλότερα επίπεδα βασικών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών στον οργανισμό τους συγκριτικά με υγιή άτομα, όπως διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές. Ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο οι διατροφικές αυτές διαφοροποιήσεις είναι το αίτιο της νευρολογικής πάθησης ή αποτέλεσμα αυτής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Τζον Χοπκινς, με επικεφαλής την Δρ Σάντρα Κάσσαρντ, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 27 γυναίκες καυκάσιας φυλετικής καταγωγής που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας, 18-60 ετών, και τις συνέκριναν με 30 συνομήλικες υγιείς γυναίκες. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν το διαιτολόγιο των γυναικών, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν και δειγματοληψίες αίματος. Η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι, οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είχαν χαμηλότερα επίπεδα πέντε αντιοξειδωτικών ή αντιφλεγμονωδών στοιχείων στον οργανισμό τους: φυλλικό οξύ, βιταμίνη, μαγνήσιο, κερσετίνη και λουτεΐνη-ζεαξανθίνη.
Επίσης, οι πάσχουσες προσλάμβαναν κατά μέσο όρο καθημερινά 244 mcg φυλλικού οξέος, έναντι 321 mcg για τις υγιείς γυναίκες. Η συνιστώμενη μέση ημερήσια ποσότητα, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, είναι 400 mcg ανά ημέρα. Η μέση ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου ήταν 254 mg στις γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας, έναντι 321 mg στις υγιείς. Η συνιστώμενη μέση ημερήσια ποσότητα, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, είναι 320 mg.
Τέλος, οι ασθενείς προσλάμβαναν χαμηλότερο ποσοστό θερμίδων από λιπαρά συγκριτικά με τις υγιείς γυναίκες. «Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή. Άρα, η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της νόσου ή να μειώσει τον κίνδυνο εξάρσεων της ασθένειας στους ήδη πάσχοντες», εξηγεί η Δρ Κασσαρντ.
Και προσθέτει ότι «τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων των βλαβών που συντελούνται σε κυτταρικό επίπεδο και οι οποίες συμβάλλουν στην εκδήλωση νευρολογικών παθήσεων, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση».
Η αναλυτική παρουσίαση της μελέτης θα γίνει στο προσεχές ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, στην Ουάσινγκτον.


http://www.philenews.com/el-gr/kali-zoi-diatrofi/170/243953/meleti-syschetizei-ti-sklirynsi-kata-plakas-me-diatrofikes-elleipseis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου