Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΧΑΠΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ



της Αιμιλίας Σταθάκου

Σκανδάλη που πυροδοτεί την σκλήρυνση κατά πλάκας, αποτελεί το άγχος , το οποίο αυξάνεται δραματικά, σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που ζούσαν σε χώρες, με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, είχαν περισσότερες υποτροπές της νόσου και επιδείνωση των συμπτωμάτων της.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι νέα όπλα προστέθηκαν στην φαρέτρα της επιστήμης ενάντια στην πάθηση που πλήττει πολύ κόσμο και μάλιστα άτομα νεαρής και παραγωγικής ηλικίας. Οι νέες επιστημονικές εξελίξεις που δίνουν ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς, παρουσιάστηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο ECTRIMS/ACTRIMS 2011, για τη νόσο που έγινε στο Άμστερνταμ.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ασθενών με ΣΚΠ είναι ότι όταν λαμβάνουν για αρκετά χρόνια ένα φάρμακο, σταματάει κάποια στιγμή η δράση του. Έτσι, θα πρέπει να αλλάξει θεραπεία, τη στιγμή που οι διαθέσιμες θεραπείες είναι ελάχιστες. Στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν ελπιδοφόρες επιστημονικές μελέτες , για μία νέα θεραπεία που πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε και στη χώρα μας.
Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού και όπως αποδείχθηκε εκτός από τη μείωση των υποτροπών, αναστέλλει και την πρόοδο της ατροφίας του εγκεφάλου.
Ειδικότερα όπως φάνηκε από τις μελέτες, η φινγκολιμόδη, στοχεύει τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μέσω της δράσης που ασκεί στο ανοσοποιητικό σύστημα και συνιστά μια αποτελεσματική άπαξ ημερησίως λαμβανόμενη από του στόματος θεραπεία, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς ως προς τη διάρκεια της θεραπείας.
Πολυεθνικές μελέτες που έγιναν σε 20.000 ασθενείς, έδειξαν ότι όσοι πήραν την καινούργια θεραπεία είχαν 71% λιγότερες υποτροπές μέσα σε ένα χρόνο.
«Αυτός είναι και ο λόγος που η φινγκολιμόδη αναμένεται να δοκιμαστεί και σε ασθενείς με άνοια», δήλωσε ο Μάρτιν Ντάντι, καθηγητής νευρολογίας στο Νοσοκομείο Ρόγιαλ Βικτόρια στο Νιουκάστλ.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της νέας θεραπείας είναι το γεγονός ότι το χάπι δεν δεσμεύει τον ασθενή, με επίσκεψη στο νοσοκομείο τρεις φορές την εβδομάδα ενώ έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου