Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ




Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Σκλήρυνση
της Λένας Κισσάβου


Για πρώτη φορά, στη χώρα θα δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, όπου θα καταγραφούν οι ασθενείς, η πορεία της υγείας τους, αλλά και το κόστος της θεραπείας τους.
Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που υλοποιεί ένα χρόνιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) και όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κος Βασίλης Τσιάρας: «Επιτέλους γίνεται η αρχή για τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, που είχε δεσμευτεί η πολιτεία με τον Ν. 3402/2005. Σαν Ομοσπονδία, εργαστήκαμε και πιέσαμε πολύ για τη δημιουργία του, με ιδιαίτερη δράση να έχει αναπτύξει γι’ αυτό ο πρόεδρος κος Γιάννης Θεοδωράκης.
Ξέρουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός τέτοιου μητρώου και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος και των Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αλλά και της πολιτείας, μέσα από την ορθολογική αντιμετώπιση της θεραπείας τους, αφού θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της πορείας της ασθένειας στη χώρα μας, να προβλεφθούν οι απαιτούμενες δαπάνες βελτίωσης της αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η ασθένεια στους πάσχοντες και πολλά άλλα που σχετίζονται με αυτήν. Είναι γνωστό ότι παρόμοια μητρώα λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Ισλανδία, Δανία και Μεγάλη Βρετανία)».
Αναλυτικότερα, ο κος Τσιάρας, μας πληροφορεί ότι «υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, για την ανάπτυξη και υλοποίηση Θεραπευτικών Μητρώων Παθήσεων Ασθενών για τέσσερις ασθένειες μεταξύ των οποίων (κατόπιν και ενεργειών της ΠΟΑμΣΚΠ) και η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Οι άλλες ασθένειες είναι: Ηπατίτιδα B και C και Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία.
Σε αυτό το πρώτο στάδιο θα δημιουργηθούν μητρώα ασφαλισμένων όπου θα καταγράφονται οι ασθενείς, η πορεία υγείας τους αλλά και το κόστος της θεραπείας τους.
Η δημιουργία των μητρώων ασφαλισμένων θα συνεχιστεί, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα περαιτέρω επέκτασής τους και σε άλλες νόσους. Η προσπάθεια αυτή συμβάλλει στην ορθή χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, ενώ παράλληλα θέτει ένα σύγχρονο πλαίσιο πρόσβασης των ασθενών στις αναγκαίες και ενδεδειγμένες θεραπείες».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ: «Η Σύμβαση δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, καθώς το έργο της υλοποίησης των Μητρώων θα γίνει από τους ακαδημαϊκούς φορείς αζημίως για τον ΕΟΠΥΥ. Με την πρωτοβουλία αυτή τίθενται οι βάσεις για την ανάδειξη επιδημιολογικών δεδομένων, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση της νόσου, στην ανάδειξη των παραγόντων κινδύνου και κατ’ επέκταση στην υλοποίηση δράσεων πρόληψης, που αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΕΟΠΥΥ.
Η υλοποίηση των Μητρώων τίθεται προς όφελος των ασφαλισμένων, καθώς απώτερος σκοπός του ΕΟΠΥΥ είναι η απλούστευση της λειτουργίας των επιτροπών έγκρισης δαπανηρών θεραπειών, αλλά και η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου