Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ο ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΜΙΣΗΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ.



ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΛΙΣΤΑ «ΠΡΟΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗ» ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ. ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ.
Ο ΤΣΑΠΛΙΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΥΦΥΗ ΤΡΟΠΟ

Ο Σερ Τσαρλς Σπένσερ γνωστός σε όλο τον κόσμο ως «Τσάρλι Τσάπλιν», φαίνεται ότι ήταν ένας από τους πιο μισητούς εχθρούς του Αδόλφου Χίτλερ. Ένα προπαγανδιστικό βιβλίο των Ναζί με τίτλο «Juden Sehen Dich An» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Οι Εβραίοι σε παρακολουθούν», φέρνει στην επιφάνεια μια λίστα με ονόματα επιφανών Εβραίων που ήταν «προς εξόντωση», γιατί αποτελούσαν κίνδυνο ή εμπόδιο στα σχέδια του Χίτλερ. Ήταν δημιούργημα του Δρ. Γιόχαν Βον Λιρς. Δημοσιεύτηκε στο Βερολίνο το 1930 και μέσα στις 95 σελίδες του, φιλοξενήθηκαν ονόματα όπως του Αϊνστάιν, αλλά και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων. Ακτιβιστές, τραπεζίτες, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες με κοινό παρονομαστή την εβραϊκή τους καταγωγή. Ο δημοπράτης Ρίτσαρντ Γουέστγουντ-Μπρουκς, δήλωσε: «Το βιβλίο έχει σκοπό να επιτεθεί σε όλους τους Εβραίους ανά τον κόσμο, προειδοποιώντας τον γερμανικό λαό, ότι αυτοί οι άνθρωποι σχημάτιζαν ένα διεθνές δίκτυο με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία» και συνεχίζει: «Κάθε μεγάλη εβραϊκή προσωπικότητα συμπεριλαμβάνεται μέσα στο βιβλίο και δίπλα συνοδεύεται από μια φωτογραφία ή ένα σκίτσο. Όμως αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η αναφορά του Τσάρλι Τσάπλιν και αυτό, γιατί ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης δεν ήταν Εβραίος. Για άγνωστο λόγο, ο συγγραφέας, που θεωρείται ένας από τους κυρίαρχους εκφραστές της προπαγάνδας κατά των Εβραίων, τον συμπεριέλαβε στη λίστα των ονομάτων που απειλούσαν τον ηγέτη των Ναζί. Το όνομα του αναφέρθηκε σε ένα κεφάλαιο που ονομάζεται «Εβραίοι Καλλιτέχνες», με την υπόδειξη ότι είχε κάποιες εβραϊκές ρίζες και ως εκ τούτου θεωρείται ψευδό-Εβραίος.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ ΗΡΘΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ»
Το 1940 σκηνοθέτησε τον Μεγάλο Δικτάτορα, μια ταινία που χλευάζει άμεσα τον Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς. Μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Adenoid Hynkel» περνάει ξεκάθαρα μηνύματα κατά του τυραννικού καθεστώτος των Ναζί. Ο ιστορικός κινηματογράφου Κέβιν Μπράουνλο, αποκάλυψε πως ο Τσάρλι Τσάπλιν έλαβε αντίτυπο του βιβλίου και η απάντηση του προτίμησε να είναι εξίσου θορυβώδης. Έτσι δημιουργήθηκε ο Μεγάλος Δικτάτορας ως μια κίνηση περιφρόνησης στο πρόσωπο του Χίτλερ. «Οι Ναζί πίστευαν εσφαλμένα ότι ήταν Εβραίος, γιατί πολύ απλά εκείνος δεν είπε ποτέ ότι δεν ήταν. Ο Τσάπλιν πρέπει να φοβήθηκε αρχικά για την ζωή του, επειδή η πλειοψηφία των ανθρώπων του βιβλίου εξοντώθηκαν», είπε κλείνοντας ο Κέβιν Μπράουνλο.
 
  
http://www.mixanitouxronou.gr/o-tsarli-tsaplin-itan-apo-tous-pio-misitous-echthrous-tou-chitler-ton-ichan-vali-se-lista-pros-exontosi-mazi-me-allous-evreous-ta-perissotera-meli-tis-listas-exontothikan-o-tsaplin-apantise-me/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου