Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ 7 ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΑ ΕΙΔΗ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ


Για περισσότερα από 1000 χρόνια, το ανθρώπινο είδος τελειοποιεί την τέχνη του καφέ. Από την ανακάλυψη του «ευεργετικού» κόκκου καφέ, μέχρι τη σύγχρονη -εξαρτημένη από την καφεΐνη- εποχή, το «μαγικό» αυτό ρόφημα έχει εξελιχθεί τόσο σε μια καθημερινή εξάρτηση, όσο και σε μια υπέροχη απόλαυση.
Οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν είναι πια ευχαριστημένοι με έναν απλό χυλό που παλιότερα θεωρούνταν «καφές», αλλά πειραματίζονται με νέες ποικιλίες και αρώματα και τελειοποιούν το αγαπημένο τους ρόφημα.
Εκτός από τον κλασικό μας ελληνικό (ή τούρκικο ή κυπριακό) καφέ, υπάρχουν στον κόσμο πολλά ακόμα είδη που συναντάμε συχνά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ας δούμε τα 7 πιο δημοφιλή από αυτά κι ας τα γνωρίσουμε καλύτερα.

ESPRESSO
Ο γνωστός μας και ιδιαίτερα αγαπητός και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια espresso, είναι ένας δυνατός μαύρος καφές που φτιάχνεται με καυτό νερό, το οποίο περνά μέσα από σκούρους αλεσμένους σε σκόνη αρωματικούς κόκκους καφέ, με μεγάλη πίεση. Ένας υπέροχος espresso πρέπει να είναι ελαφρώς παχύρρευστος, με μια χρυσοκαφετιά κρέμα στην κορυφή. Αν ο καφές είναι πραγματικά καλός, τότε η ζάχαρη που ενδεχομένως θα προσθέσετε στον καφέ σας, θα παραμείνει επάνω στην κρέμα για μερικά δευτερόλεπτα προτού «βυθιστεί» στο «μαγικό» ζουμί του espresso.
Ο espresso είναι η βάση μιας ευρείας ποικιλίας εκλεκτών ειδών καφέ, όπως είναι ο cappuccino. Πολλοί όμως, επιμένουν ότι οποιαδήποτε προσθήκη στον espresso είναι τουλάχιστον «βλασφημία», παρόμοια με αυτή της προσθήκης cola στο αυθεντικό σκωτσέζικο ουίσκι.
Πώς να τον απολαύσετε: Ο espresso πρέπει να καταναλώνεται είτε ακριβώς όπως φτιάχνεται ή με ένα κουταλάκι ζάχαρη. Όταν έρχεται «short» (ristretto) σημαίνει ότι έχει λιγότερο νερό και έχει πιο μεστή γεύση. Όταν είναι «long» (lungo) σημαίνει ότι έχει περισσότερο νερό και δεν είναι τόσο δυνατός.
Δοκιμάστε ακόμα…: Προσθέτοντας μια μικρή κουταλιά αφρόγαλα, θα φτιάξετε έναν espresso macchiato (δηλαδή, «σημαδεμένο», «βρώμικο»). Αν βάλετε λίγη σαντιγί στην κορυφή, θα έχετε έναν espresso con panna, ενώ αν προσθέσετε λίγη grappa, cognac ή sambuca τότε θα φτιάξετε έναν espresso corretto (δηλαδή, «διορθωμένο»).

CAPPUCCINO
Αυτός ο πασίγνωστος καφές -ή κάτι που του μοιάζει τέλος πάντων- έχει γίνει το… εθνικό μας ποτό. Ο αυθεντικός, αληθινός cappuccino όμως, είναι μια μίξη από ίσα μέρη από espresso και αφρόγαλα. Αυτό το βελούδινο ρόφημα, αν φτιαχτεί σωστά, μπορεί να γίνει ακόμα και επιδόρπιο, χάρη στην πλούσια πολύπλοκη γεύση του.
Πώς να τον απολαύσετε: Είναι σύνηθες να πασπαλίζουν την κορυφή του cappuccino με λίγη σκόνη από κακάο ή κανέλα.
Δοκιμάστε ακόμα…: Ζητήστε τον cappuccino σας «scuro» («σκούρο»), δηλαδή με λιγότερο γάλα από το κανονικό ή «chiaro» («χλωμό»), δηλαδή με περισσότερο γάλα. Ο παγωμένος cappuccino («freddo») είναι το ιδανικό ρόφημα για τα ζεστά απογεύματα, ενώ ο «skinny» φτιάχνεται με ελαφρύ γάλα (light).

AMERICANO
Πόσες φορές έχουμε ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν είχαμε ιδέα περί τίνος πρόκειται, όταν μας πρότειναν έναν καφέ Americano; Είναι αλήθεια ότι στο εξωτερικό προτιμάται πολύ από τους ντόπιους, ενώ στην Ελλάδα σχεδόν δεν συναντάται πουθενά. Είναι ένας μονός espresso μέσα σε μια κούπα βραστό νερό. Το όνομά του αρχικά, θεωρήθηκε προσβολή προς τους Αμερικανούς, όταν ο espresso έγινε δημοφιλής και σε εκείνη την πλευρά του Ατλαντικού. Η πραγματική του μορφή, είναι πλούσια, κρεμώδης, με έντονη και δυνατή τη γεύση του espresso.
Πώς να τον απολαύσετε: Πολλοί προτιμούν τον Americano όπως και τον καφέ φίλτρου τους, με γάλα ή/και ζάχαρη. Οι γνώστες όμως, προτείνουν να μην προστίθεται γάλα στον καφέ για να αναδεικνύεται το 100% της γεύσης του espresso.
Δοκιμάστε ακόμα…: Ο americano δεν έχει πολλές παραλλαγές, σερβίρεται όμως και παγωμένος για τις ζεστές μέρες.

CAFFE LATTE
Ο caffe latte είναι ένας μονός espresso με τρία μέρη ζεστό γάλα.
Πώς να τον απολαύσετε: H ζάχαρη θα σας κάνει να εκτιμήσετε την έννοια της «βάπτισης» και θα κάνει τον latte σας… «κολυμπήθρα», όπου μέσα θα βουτάτε από μπισκότα και κέικ, μέχρι γλυκό ψωμί και άλλες γλυκές λιχουδιές. Αυτό μπορεί να είναι κι ένα πλήρες ιδανικό πρωινό που θα αποδεχόταν ακόμα και η… nonna σας («γιαγιά»).
Δοκιμάστε ακόμα…: Ο συγκεκριμένος καφές δεν συναντάται σε παραλλαγές.


CAFE AU LAIT
…κι όχι café «ole». Αυτός ο παραδοσιακός γαλλικός καφές μοιάζει αρκετά με τον latte, με τη διαφορά ότι έχει σαν βάση του τον καφέ φίλτρου κι όχι τον espresso, σε αναλογία 1:1 με το ζεστό γάλα. Είναι κατά βάση, ελαφρύτερος από τον caffe latte.
Πώς να τον απολαύσετε: Η ζάχαρη μπορεί να δώσει κι εδώ, επιπλέον γεύση κάνοντας και τον συγκεκριμένο καφέ, ιδανικό για… «βουτήματα».
Δοκιμάστε ακόμα…: Ούτε αυτός ο καφές συναντάται σε παραλλαγές.

CAFE MOCHA (MOCHACHINO)
Αυτός είναι ένας cappuccino ή caffe latte με σιρόπι σοκολάτας ή κακάο. Στο συγκεκριμένο ρόφημα παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις από καφετέρια σε καφετέρια, οπότε για να είστε σίγουροι, πριν τον παραγγείλετε, ρωτήστε τον τρόπο παρασκευής του.
Πώς να τον απολαύσετε: Όπως και στον cappuccino, μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο κακάο ή κανέλα στην κορυφή.
Δοκιμάστε ακόμα…: Η γαρνιτούρα από σαντιγί στην κορυφή θα δώσει εξαιρετική γεύση στο συγκεκριμένο ρόφημα και θα το κάνει σχεδόν… επιδόρπιο.

CARAMEL MACCHIATO
Άλλο ένα είδος ροφήματος που φτιάχνεται με διαφορετικό τρόπο από μέρος σε μέρος. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος παρασκευής του είναι ο συνδυασμός espresso, με σιρόπι καραμέλας και αφρόγαλα, αν και πολλοί προτιμούν απλό ζεστό γάλα. Πολλές φορές επίσης, προστίθεται έξτρα βανίλια για περισσότερη γεύση.
Πώς να τον απολαύσετε: Μπορείτε αν θέλετε, να προσθέσετε λίγη ζάχαρη, αφού όμως, πρώτα τον δοκιμάσετε, γιατί ενδέχεται να είναι από μόνος τους αρκετά γλυκός.
Δοκιμάστε ακόμα…: Περιχύστε λίγο σιρόπι καραμέλας από πάνω και θα τον «απογειώσετε». Το λαχταριστό αυτό ρόφημα δεν χρειάζεται καμία προσθήκη για να γίνει η νέα σας εξάρτηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου