Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Σπίτια με μοναδικούς κατοίκους... φαντάσματα, πνεύματα και αιωρούμενες κατάρες. Παλιά αρχοντικά, που πριν από χρόνια ήταν επαύλεις πάμπλουτων Θεσσαλονικιών, σήμερα μαραζώνουν αφημένα στην τύχη τους. Πίσω από τους μισογκρεμισμένους τοίχους τους όμως -όπως λένε φήμες- κόβουν βόλτες φαντάσματα και άλλοι απόκοσμοι... ένοικοι.
Σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν το στοιχειωμένο σπίτι στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 263, το παλιό αρχοντικό του Φιξ στην Αρετσού της Καλαμαριάς, αλλά και ένα ακόμη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης -κοντά στο δικαστικό μέγαρο- τα οποία επίσης θεωρούνται στοιχειωμένα. Ακόμη κι αν οι περισσότεροι δεν διακατέχονται από μεταφυσικές ανησυχίες, το γεγονός ότι τα τρία αυτά σπίτια παραμένουν ανεκμετάλλευτα εδώ και χρόνια ίσως είναι η απόδειξη ότι οι θρύλοι κρατούν μακριά όσους σκέφτηκαν να εγκατασταθούν σε αυτά.
Το στοιχειωμένο σπίτι στη Βασιλίσσης Όλγας 263 είναι σήμερα μάντρα εταιρείας με οικοδομικά υλικά. Ο θρύλος για τα φαντάσματα και τους περίεργους θορύβους που έδιωχναν άρον-άρον τους επίδοξους ενοίκους του διαδιδόταν στη Θεσσαλονίκη από στόμα σε στόμα. Πλέον όμως και διαδικτυακά.
«Το στοιχειωμένο σπίτι της Βασιλίσσης Όλγας είναι πολύ γνωστό στη Θεσσαλονίκη και όποιος τολμάει ας το επισκεφτεί! Εγώ προτιμώ να μην περνάω ούτε απ' έξω. Κανείς ποτέ δεν έχει δει κάποιο φάντασμα εκεί μέσα, αλλά όσοι έχουν μείνει εκεί τη νύχτα ακούνε φοβερούς θορύβους. Όσοι το νοίκιασαν μέχρι τώρα το εγκατέλειψαν από το φόβο τους», γράφει κάποιος σε σελίδα μυστηρίου στο internet.
Το συγκεκριμένο σπίτι λέγεται πως παλιά ήταν αρχοντικό κάποιου Εβραίου. Σήμερα είναι ετοιμόρροπο και δεν κατοικείται, ενώ οι φήμες λένε ότι όσοι πέρασαν το κατώφλι του νύχτα άκουσαν θορύβους από φαντάσματα. Το σπίτι συνοδεύει μια κατάρα που λέει ότι όποιος μείνει εκεί κινδυνεύει να τρελαθεί, ενώ όποιος προσπαθήσει να το γκρεμίσει ή να το ανακαινίσει κινδυνεύει να πεθάνει.
Λέγεται ότι στο παρελθόν δύο εργολάβοι που το πήραν για να το κατεδαφίσουν πέθαναν, ο ένας από καρδιακή προσβολή και ο άλλος σε τροχαίο. Μια μεγάλη οικογένεια Τσιγγάνων που αγνόησε τις φήμες πήγε να κατοικήσει στο σπίτι και το εγκατέλειψε την πρώτη νύχτα, όταν άκουσαν δυνατούς θορύβους από τα δωμάτια. Για άλλους, ψυχραιμότερους, το σπίτι δεν κατοικείται εξαιτίας ενός ιδιοκτησιακού προβλήματος και όχι εξαιτίας φαντασμάτων.
Όμως, το συγκεκριμένο σπίτι δεν είναι το μοναδικό που θεωρείται στοιχειωμένο. Απέναντι από το νοσοκομείο «Παναγία» στην Αρετσού υπάρχει ένα παλιό αρχοντικό όπου λέγεται ότι κατοικούν κακά πνεύματα που σημάδεψαν τους πρώην ιδιοκτήτες του στο παρελθόν. Σύμφωνα με ανθρώπους από το χώρο των κατασκευών, η αλήθεια γι’ αυτό το κτίριο είναι ότι ήταν ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιξ, η περιουσία της οποίας δεσμεύτηκε από το Δημόσιο λόγω χρεών, ενώ η θέση του δίπλα στη θάλασσα απαγορεύει τη δόμησή του.

ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ


http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=1&artid=442145

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου