Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥΣ


Ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ Anthony Karen κέρδισε την εμπιστοσύνη των μελών του ΚΚΚ, της ρατσιστικής οργάνωσης που ιδρύθηκε στο Τένεσι το 1865 και τρομοκράτησε τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ’60 και τους φωτογράφισε μεταφέροντας μοναδικές φωτογραφίες από την καθημερινότητά τους.
«Οι περισσότεροι δεν έχουν καμία διαφορά με τους ανθρώπους που ζουν δίπλα μας. Μαθαίνεις πως είναι μέλη της Κου Κλουξ Κλαν μόνο όταν αποφασίσουν να το μοιραστούν μαζί σου ή έχουν κάποιο έμβλημα στη μπλούζα τους ή κάποιο τατουάζ. Ζουν κανονικές ζωές. Υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, έξυπνοι και μη», λέει ο Anthony Karen στη Daily Mail.
Μια από τις τελετές του τάγματος των Λευκών Ιπποτών της Κου Κλουξ Κλαν είναι να βάζουν φωτιά σε σταυρούς. «Θεωρούν πως διώχνει το κακό και φέρει ελευθερία και αλήθεια στον κόσμο», λέει ο Anthony Karen, που στα 20 του είχε υπηρετήσει ως πεζοναύτης.
Οι φωτογραφίες δείχνουν την καθημερινότητα των μελών των  KKK. Τους βλέπουμε στις κουζίνες τους να μαγειρεύουν, στα χωράφια, να διασκεδάζουν, σε τελετή μύησης νέων μελών, να μοιράζουν φυλλάδια, να προετοιμάζονται για την τελετή της καύσης του σταυρού, με τη σημαία της ακροδεξιάς οργάνωσης.
Στη δεκαετία του 20 που είχαν φτάσει στο απόγειο της δύναμής τους ήταν περίπου έξι εκατομμύρια μέλη. Σήμερα εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 5 και  8 χιλιάδων μελών.
 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΚΚ

Η ίδρυση της πρώτης Κου Κλουξ Κλαν χρονολογείται στις 24 Δεκεμβρίου 1865 στο  Pulaski  του Τενεσί, αμέσως μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Ιδρύθηκε από έξι βετεράνους των Ομόσπονδων Πολιτειών και η δράση της διήρκεσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1870.
Συστηματικά άρχισε να δολοφονεί μαύρους πολιτικούς και πολιτικούς ηγέτες. Σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και κατόρθωσε να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 επανεμφανίστηκε μια δεύτερη εκδοχή της Κου Κλουξ Κλαν. Στο στόχαστρο έβαλαν τους Ρωμαιοκαθολικούς, τους Εβραίους, τους Αφροαμερικανούς και αλλοδαπούς. Επίσης εχθροί θεωρούνται οι διαζευγμένοι και οι λαθρέμποροι.
Η τρίτη εμφάνιση της Κου Κλουξ Κλαν ήταν τη δεκαετία του 1950 και του 1960. Τοπικές ομάδες, που εναντιώνονταν στο Κίνημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που γιγαντωνόταν τότε στην Αμερική, υιοθέτησαν την ονομασία της Κλαν.
Σήμερα, η Κου Κλουξ Κλαν δεν θυμίζει την οργάνωση-φόβητρο του παρελθόντος. Τον προηγούμενο αιώνα έχουν καταγραφεί πολλές εικόνες μελών της οργάνωση να διαπράττουν εγκλήματα εναντίον των μειονοτήτων. Τη σημερινή εποχή σημειώνονται τουλάχιστον σαράντα λιντσαρίσματα το χρόνο εναντίον Αφροαμερικανών, ενώ, ο αριθμός πιθανότατα είναι πολύ μεγαλύτερος, ειδικά στις αγροτικές περιοχές που οι θάνατοι κάποιες φορές δεν καταγράφονται.
Συνολικά σήμερα στην Αμερική υπάρχουν πάνω από εκατό  διαφορετικές οργανώσεις που ανήκουν στην ΚΚΚ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου