Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ


Δεκάδες εκατομμύρια πειραματόζωα παγκοσμίως, βασανίζονται και πεθαίνουν τόσο για τις έρευνες θεραπειών ανθρωπίνων ασθενειών, όσο και για την παραγωγή οικιακών προϊόντων και καλλυντικών. H εβδομάδα από 17 έως 24 Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια εβδομάδα για τα ζώα».
Σύμφωνα με τον σύλλογο «Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής» (ΠΟΦΥΖΩ), 12.000.000 ζώα χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενα πειραμάτων κατά τη διάρκεια του 2008, μόνο στα ευρωπαϊκά ερευνητικά εργαστήρια, με βάση στοιχεία στατιστικής μελέτης που δημοσιοποιήθηκε από την European Commission, τον Σεπτέμβριο του 2010.
Σε κοινή ανακοίνωση, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία επισημαίνουν ότι «τα περισσότερα πειράματα σε ζώα είναι άσκοπα και ανώφελα, όχι μόνο για λόγους ηθικής και ανθρωπιάς, αλλά και επιστημονικότητας, αφού έρευνες αποδεικνύουν ότι, τουλάχιστον στην ιατρική και τη φαρμακολογία, μόνο 5-25% των ουσιών που δοκιμάζονται επιτυχώς στα ζώα, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους, καθιστώντας τις φαρμακευτικές δοκιμές σε ζώα αναξιόπιστες και επικίνδυνες».
Επίσης, επισημαίνουν το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες αναγνωρίζουν πλέον, πως η έρευνα που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μεθόδους που «αναπαράγουν» τις συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού ή στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό.
Καταλήγοντας, οι φιλοζωικές οργανώσεις τονίζουν: «Τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα και η ζωή τους έχει αξία από μόνη της. Δεν αποτελούν μέσα για τους σκοπούς του ανθρώπου. Τα πειράματα σε ζώα είναι απάνθρωπα και άτοπα, αφού ξεκινάνε από τον λανθασμένο συλλογισμό ότι τα ζώα μας ανήκουν».
Την πρώτη θέση στα πειράματα με ζώα κατέχει η Γαλλία, τη δεύτερη το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν: Γερμανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, ενώ η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις.


http://www.newscode.gr/ellada/story/29062/pagkosmia-ebdomada-gia-ta-zwa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου