Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Η παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Τζανακάρη «Δακρυσμένη Μικρασία»

«ΤΟΣΑ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ»

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του γνωστού Σερραίου συγγραφέα και δημοσιογράφου Βασίλη Τζανακάρη με τίτλο «ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ. 1919-1922: ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΡΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2007) έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου 2008 στον ασφυκτικά γεμάτο ισόγειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης. Για το βιβλίο και το συγγραφέα του μίλησαν ο διευθυντής της πνευματικής ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ κος Βασίλης Π. Καραγιάννης και ο σχολικός σύμβουλος, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας κος Θανάσης Καλλιανιώτης, παρουσία και του ίδιου του Βασίλη Τζανακάρη, που βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Κοζάνη για δεύτερη φορά για παρουσίαση βιβλίου του. (Η πρώτη ήταν κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν» (εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, 2002) τον Απρίλιο του 2003).
Όπως ο κος Καραγιάννης παρατήρησε ο Βασίλης Τζανακάρης είναι «ένας πολίτης των Σερρών φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα». Ένας μεγάλος χρονογράφος και χαρτογράφος της ιστορίας, όχι μόνο της πόλης των Σερρών, όπως με τα πρώτα του βιβλία είχε καθιερωθεί, αλλά της πανελλήνιας ιστορίας. «Ο Βασίλης Τζανακάρης», είπε ο κος Καραγιάννης, «δε γράφει ιστορία. Μεταγράφει την ιστορία σε πιο εύγλωττη μορφή». Αυτό που καταφέρνει και με το τελευταίο βιβλίο του, που παρότι εκτείνεται σε 750 σελίδες (!), διαβάζεται με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, μέχρι την τελευταία αράδα και την τελευταία λέξη. «Με άλλα λόγια, ένα συναρπαστικό βιβλίο από έναν ξεχωριστό συγγραφέα», κατέληξε ο κος Καραγιάννης.
Αναγκαία σήμερα όσο ποτέ χαρακτήρισε την ανάγκη ανάγνωσης αυτού του βιβλίου ο κος Θανάσης Καλλιανιώτης. Όπως ο κος Καλλιανιώτης παρατήρησε η καλύτερη γνώση της εθνικής ιστορίας, το δικαίωμα μας στη μνήμη, θα μας δώσει τα εφόδια να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο και ωφελιμότερο τρόπο τα εντυπωσιακά γεγονότα που συνταράσσουν τα τελευταία χρόνια τα Βαλκάνια, τη γειτονιά μας, παρόμοια, μα όχι όμοια, με τα γεγονότα του 1922 στην ανατολική Μεσόγειο. Το νόημα αυτού του βιβλίου είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ. «Δεν πρέπει να πέφτουμε στη λήθη. Ας διαφωνήσουμε με όλους όσους βάλουν, στο όνομα της νέας εποχής, την εθνική μας ταυτότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κος Καλλιανιώτης.
Εντυπωσιασμένος από την προσέλευση του κόσμου, αλλά και τα θερμά λόγια των δύο παρουσιαστών του και όλων των παρισταμένων, ο Βασίλης Τζανακάρης μίλησε για το νέο βιβλίο του, ένα βιβλίο που είναι αποτέλεσμα πολύχρονης και πολύπλευρης έρευνας. «Ταυτίστηκα με χίλια δυο πράγματα, όσο έγραφα αυτό το βιβλίο», είπε ο κος Τζανακάρης και επανέλαβε τα λόγια του αειμνήστου συγγραφέα Γιώργου Ιωάννου, που έλεγε ότι πρέπει να διαβάζουμε την ελληνική ιστορία κλαίγοντας. «Θα συμπλήρωνα στα λόγια του καλού μου φίλου», είπε ο κος Τζανακάρης, «ότι είναι τόσα τα πάθη του λαού μας που πρέπει και να τη γράφουμε κλαίγοντας. Κι εγώ έκλαψα πολλές φορές γράφοντας αυτό το βιβλίο». Η μικρασιατική καταστροφή και ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από τις πατρογονικές τους εστίες είναι ο μεγαλύτερος ξεριζωμός γηγενούς πληθυσμού, που συνέβη μέχρι το 1945. Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας από το 1919 μέχρι το 1922 έγιναν πολλά λάθη κι ίσως αυτά τα λάθη, σίγουρα αυτά τα λάθη οδήγησαν στην καταστροφή, μα τα μεγάλα λάθη των μεγάλων ανδρών, έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, τα πληρώνει πάντα ο λαός. Όπως τα πλήρωσαν το 1922 οι Έλληνες της Μικρασίας και έχασαν για πάντα πατρίδα, περιουσίες και ζωές. «Δεν πρέπει με τίποτα να ευχόμαστε τον πόλεμο, ιδιαίτερα ανάμεσα σε δύο γείτονες λαούς», είπε ο κος Τζανακάρης, «και δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε». Στη συνέχεια ο κος Τζανακάρης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ακροατές του, αλλά και να διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του.
Την παρουσίαση, που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο ΑΛΦΑ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, χαιρέτησε και ο γραμματέας του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών ν. Κοζάνης κος Ευάγγελος Σαμπανόπουλος.

Κατερίνα Μ. Μάτσου

2 σχόλια:

  1. -Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΟΖΑΝΗ, 25/2/2008, αρ.φ. 696, σελ. 6.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com
    Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα 2022 Έτος Προσφυγικής Μνήμης ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;
    Οι (έως τώρα) Μικρασιατικοί Σύλλογοι ζητούν το 2022 να ανακηρυχθεί:
    50 σύλλογοι ως -> Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού
    1 σύλλογος -> Έτος Ξεριζωμού Μικρασιατών 1922-2022
    3 σύλλογοι -> Έτος Μικρασιατικού και Ανατολικοθρακιωτικου Ελληνισμού
    1 σύλλογος -> Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    4 σύλλογοι -> Μικρασιατικής Μνήμης
    1 σύλλογος -> Ελληνισμού της Ανατολής
    1 σύλλογος -> Μικρασιατών και Γενοκτονία τους
    1 σύλλογος -> επετειακό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
    Περισσότερα εδώ: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας https://www.facebook.com/groups/299688290162971

    Και ακόμα είμαστε στην αρχή.
    Δεκάδες είναι οι σύλλογοι που έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων μας ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν την πρόταση τους μετά από συζήτηση με το Δ.Σ. του συλλόγου τους.

    Η γεωγραφική κατανομή των συλλόγων από τους οποίους έχουμε μέχρι στιγμής τις προτάσεις τους:
    4 σύλλογοι από νησιά του Αιγαίου πελάγους
    8 σύλλογοι από Θράκη και Ανατολική Μακεδονία
    17 σύλλογοι από Κεντρική Μακεδονία
    3 σύλλογοι από Δυτική Μακεδονία
    1 σύλλογος από Θεσσαλία
    5 σύλλογοι από Στερεά Ελλάδα
    15 σύλλογοι από Αθήνα, Πειραιά, υπόλοιπο Αττικής
    6 σύλλογοι από Πελοπόννησο
    3 σύλλογοι από Κρήτη

    Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.
    Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
    Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή