Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ…


Αν και δεν ήταν από τους καλύτερους μαθητές στο σχολείο, κατάφερε όμως, με τις γνώσεις του να φέρει ριζικές αλλαγές με τη θεωρία της εξέλιξης που ανέπτυξε. Ο λόγος για τον Κάρολο Ροβέρτο Δαρβίνο που σαν σήμερα, 19 Απριλίου, άφησε την τελευταία του πνοή…
Ο Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος γεννήθηκε το 1809 στο Σρούσμπερυ. Το ταξίδι που του άλλαξε τη ζωή -συνολικά διήρκησε πέντε χρόνια- ήταν το 1831, όταν ως φυσιοδίφης, με το πολεμικό πλοίο «Μπιγκλ», πήγε στον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Νότιο Αμερική, με επικεφαλής της ομάδας τον καθηγητή Χένσλοου.
Στις περιοχές αυτές μελέτησε διάφορα γεωλογικά χαρακτηριστικά, όπως απολιθώματα και ζωντανούς οργανισμούς. Συναντήθηκε με διάφορους λαούς και συμφώνησε με τα όσα πιστεύει ο Τσαρλς Λάιελ, περί ομοιομορφίας του νόμου της φύσης κατά τη διάρκεια των γεωλογικών αιώνων.
Με τον καιρό, ύστερα από πολλά ταξίδια (νησιά Αγίας Ελένης, Μαυρίκιο, Νέα Ζηλανδία) μαζεύει πολλά δείγματα βοτάνων, απολιθωμάτων και στοιχείων από ηφαιστειογενή νησιά και προχωρά στη συγγραφή τεσσάρων βιβλίων. Αυτό όμως που προβλημάτισε το Δαρβίνο ήταν πως σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν τεράστια χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους, υπάρχουν ίδια είδη ζώων και φυτών. Ακόμα, δεν μπορούσε να καταλάβει πως ορισμένα ζώα ήταν παρόμοια με κάποια άλλα κι όχι ίδια.
Τότε άρχισε να περνά από το μυαλό του η θεωρία της εξέλιξης. Αν και παλαιότεροι φιλόσοφοι είχαν ψάξει να βρουν στοιχεία για να στηρίξουν ένα τέτοιο σκεπτικό, εκείνος ήταν που μπόρεσε να βρει αποδείξεις, ότι αυτά που είχε στο μυαλό του ισχύουν, με αποτέλεσμα να θεμελιώσει τη θεωρία της οργανικής εξέλιξης, χωρίς όμως να τη δημοσιεύσει.
Ο Βρετανός γεωλόγος μελέτησε πολύ τα στοιχεία που είχε βρει κατά τη διάρκεια του πεντάχρονου ταξιδιού του, για να είναι ακριβής στα αποτελέσματα της θεωρίας του. Στην περίληψη του βιβλίου που τέθηκε στη δημοσιότητα κι εξαντλήθηκε, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τις λέξεις «εξέλιξη» και «εξελίσσομαι», ωστόσο το σύγγραμμά του τελείωνε με τη φράση «ατελείωτοι σχηματισμοί, πανέμορφοι και υπέροχοι έχουν εξελιχθεί και συνεχίζουν να εξελίσσονται».
Οι απόψεις και οι κριτικές για το βιβλίο του προκάλεσαν αναστάτωση εκείνη την εποχή, καθώς υπήρξαν θερμοί υποστηρικτές για τη θεωρία του, αλλά και φανατικοί πολέμιοι. Πίστευαν, ότι με αυτά που ανέφερε πως ο άνθρωπος προέρχεται από πίθηκο. Άμεσες ήταν και οι αντιδράσεις της Εκκλησίας, αφού εάν ίσχυαν αυτά που περιέγραφε τότε καταρρίπτεται η Γένεση με τον τρόπο που περιγράφεται στη Βίβλο.
Στο έργο του ο Δαρβίνος, αποκάλυψε τη χρησιμότητα των δύο φύλων σε ανθρώπους, ζώα και φυτά καθώς με αυτά επιτυγχάνεται η γονιμοποίηση. Με τις ανακαλύψεις που έκανε και τη θεωρία που εξέδωσε, ανακηρύχθηκε ως ο κορυφαίος βιολόγος για τον 19ο αιώνα.
Μετά το ταξίδι που έκανε, εμφάνισε κάποια ασθένεια, η οποία όσο περνούσε ο καιρός, τον εξασθενούσε ακόμα περισσότερο. Τελικά, άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου του 1882 στο Ντόουν σε ηλικία 73 ετών. Η θεωρία που άφησε πίσω του έφερε επαναστατικές αλλαγές στην επιστημονική γνώση…


http://24wro.blogspot.com/2011/04/blog-post_803.html#ixzz1JyEtxP8a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου