Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΥΠΑΚΟΥΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Το 1616 εκδίδεται ο «Κατάλογος των Απαγορευμένων», ο οποίος μεταξύ άλλων απαγορεύει οποιαδήποτε νύξη ή υποστήριξη της ηλιοκεντρικής θεωρίας του Κοπέρνικου, σύμφωνα με την οποία δε γυρίζει ο ήλιος γύρω από τη γη, αλλά η γη και οι υπόλοιποι πλανήτες γύρω από τον ήλιο. Ο Γαλιλαίος υπόσχεται να υπακούσει. Ωστόσο το 1632 ο «πατέρας της σύγχρονης αστρονομίας» προκαλεί την τύχη του και εκδίδει το «Διάλογο περί των δύο Μεγίστων Συστημάτων του Κόσμου», στο οποίο συγκρίνει τις θεωρίες τού Πτολεμαίου και του Κοπέρνικου εκφράζοντας ανοιχτά τη θέση του για την ηλιοκεντρική θεωρία. Ό,τι δηλαδή η γη γυρίζει. Όπως είναι φυσικό, η Εκκλησία δε θα δεχόταν ένα τέτοιο χτύπημα. Μια θεωρία αντίθετη στις δοξασίες της! Τον κατηγορεί ως αιρετικό και τον καλεί να απολογηθεί στο Ιεροδικείο της Ρώμης...
Εκεί ο μεγάλος αστρονόμος για να γλιτώσει τη θανατική καταδίκη, αποκηρύσσει δημόσια και ρητά τις απόψεις του για την ακινησία του ήλιου και την περιστροφή της γης γύρω από αυτόν. Λέγεται πως στο τέλος της απολογίας του ψιθύρισε: «Κι όμως γυρίζει». Αλήθεια ή μύθος, είναι γεγονός πως στην πραγματικότητα ο Γαλιλαίος ποτέ δε σταμάτησε να πιστεύει στην ηλιοκεντρική θεωρία και προσέφερε πολλά στην επιστήμη της αστρονομίας. Τελικώς καταδικάστηκε σε φυλάκιση, ποινή την οποία ο πάπας Ουρβανός Η΄ μετέτρεψε σε κατʼ οίκον περιορισμό.
Ο διάσημος αστρονόμος και φυσικός πέθανε το 1642 στο Αρκέτρι κοντά στη Φλωρεντία. 350 χρόνια μετά την καταδίκη του Γαλιλαίου η Εκκλησία παραδέχτηκε το λάθος της και ο Πάπας ζήτησε δημόσια συγγνώμη για αυτό.

Γεννημένος το 1564 στην Πίζα της Ιταλίας, ο Γαλιλαίος Γαλιλέι από πολύ μικρός έδειξε το ενδιαφέρον του για κάθε είδους έρευνα και επιστήμη. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πίζας, αλλά οι οικονομικές δυσκολίες τον ανάγκασαν να αφήσει τη σχολή. Η αγάπη του όμως για έρευνα δε σταματά και πολύ σύντομα θα τον οδηγήσει σε καινούρια επιστημονικά μονοπάτια. Ο οικογενειακός του φίλος, μαρκήσιος Γκουϊνταμπάλντο, θα τον βοηθήσει να βρει μια θέση λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Πολύ γρήγορα θα εντυπωσιάσει με την επιμονή του να εγκαταλείπει τα κλασσικά μονοπάτια της επιστήμης και την τάση του να πηγαίνει τις κλασσικές ένα βήμα παραπέρα. Ή μήπως δέκα βήματα; Τελικά έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας και στη συνέχεια της Πάδοβας.


http://www.mixanitouxronou.gr/blog/2012/02/08/376-galileo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου