Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

ΞΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΑΣΜΑ ΜΕ ΠΟΥΠΟΥΛΑ



Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος φτερωτού δεινόσαυρου ανακαλύφθηκε στην περιοχή Liaoning στα βόρεια της Κίνας. Ο Yutyrannus huali ήταν γιγάντιος, σαρκοβόρος, ανήκε στην ίδια οικογένεια με τους Τυραννόσαυρους (τυραννοσαυροειδή) και έζησε περίπου 60 εκατομμύρια έτη πριν από τον βασιλιά των δεινοσαύρων, τον T. rex. Πρόκειται δε για το μεγαλύτερο σε μέγεθος ζώο με πούπουλα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Ομάδα ερευνητών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών εντόπισε τα απολιθώματα ενός ενήλικα Y. huali . Το όνομα του είναι μια σύνθεση λατινικής και κινεζικής των μανδαρίνων και σημαίνει «όμορφος πουπουλένιος τύραννος».
Ο Y. huali ζούσε πριν από περίπου 125 εκατομμύρια έτη και το μήκος του έφτανε τα δέκα μέτρα πλησιάζοντας το μέγεθος των εξαδέλφων του T. rex που το μήκος τους άγγιζε τα 13 μέτρα. Όμως παρά το μέγεθος του ο Y. huali ήταν σχετικά ελαφρύς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το βάρος του Y. huali δεν ξεπερνούσε τον ένα τόνο ενώ οι T. rex είχαν εννέα φορές μεγαλύτερο βάρος. Το μικρό του βάρος και τα πούπουλα όμως δεν τον καθιστούσαν μη απειλητικό. «Αν τον άγγιζες θα ένιωθες ότι αγγίζεις μια μεγάλη παχιά γούνα», αναφέρει ο Κόργουιν Σάλιβαν όμοια με εκείνη των έμου. «Ωστόσο, τα πούπουλα δεν τον έκαναν λιγότερο απειλητικό και τρομακτικό» τονίζει ο ερευνητής που συνυπογράφει το σχετικό άρθρο στην επιθεώρηση NATURE.
Η ανακάλυψη του Y. huali δημιουργεί νέα δεδομένα για τον κόσμο των δεινοσαύρων. Μια από τις παλαιότερες διαμάχες των ειδικών είναι αν οι μεγάλοι σε μέγεθος δεινόσαυροι διέθεταν πούπουλα (ή ακόμη και φτερά) ή αν διέθεταν μεν, αλλά τόσο λίγα, ώστε να μην καλύπτουν όλη την επιφάνεια του σώματος τους.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι ακόμη και αν ο Y. huali εκτός από πούπουλα διέθετε και φτερά θα ήταν αδύνατο να πετάξει εξαιτίας του μεγέθους και του βάρους του. Εκτιμούν επίσης ότι το παχύ στρώμα πούπουλων λειτουργούσε ως μόνωση για τους δεινόσαυρους αυτούς αλλά δεν αποκλείουν το γεγονός να αποτελούσε καμουφλάζ ή να έπαιζε ρόλο επίδειξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου