Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ


Στην Βιέννη ζούσαν προτού την πρώτη σταυροφορία (1096-1099) πολυάριθμοι Έλληνες έμποροι. Όπως γράφουν τα ιστορικά βιβλία της εποχής εκείνης: Οι σταυροφορίες και οι σχέσεις της δυναστείας των Babenberger με το Βυζάντιο έφεραν ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων εμπόρων στην Βιέννη. Οι επαφές Ελλήνων και των Αυστριακών ανάγονται μέχρι τον Μεσαίωνα.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟΥ LEVANTE
(ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ)
Στις αρχές του 17ου αιώνα υπήρξε ένα μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων προς την Αυστρία. Το άνοιγμα των οθωμανικών συνόρων έδωσε την δυνατότητα κυρίως σε εμπόρους να εγκατασταθούν στη Αυστρία και να δημιουργήσουν Εμπορικούς και τραπεζικούς Οίκους.
Η παρουσία των Ελλήνων ήταν καθοριστική για την διεύρυνση και επέκταση του εμπορίου προς της ανατολικές χώρες.
Και αυτό γιατί οι Έλληνες είχαν επαφές μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία. Υπάρχει ακόμη στην Βιέννη το ελληνικό Καραβάνσαραι από τότε.
Οι Έλληνες διαπραγματευόταν στις ανατολικές αγορές με τα ιδιαίτερα εκεί δημοφιλή Maria-Theresia-Thaler και προμηθευόταν καπνό, καφέ και χαλιά.
Κομμάτια της Μοναρχίας με σημαντικά γερμανόγλωσσες μειονότητες είχαν μια μεγάλη ελληνική κοινότητα. Έτσι υπήρχαν ελληνικές εκκλησίες στο Temenschburg και Neusatz.
Στο κέντρο της Βιέννης η ελληνική ενορία του Αγίου Γεωργίου στεγαζόταν από το 1709 στην οικία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Το 1723 έλαβε η ενορία την αυτοκρατορική άδεια να κτίσει εκκλησία. Το 1787 ο αυτοκράτορας Joseph II. δωρίζει στην πολυπληθή ελληνική κοινότητα έναν άλλο ναό, το Ιερό ναό Αγίας Τριάδας και αυτή στο κέντρο της Βιέννης.
Σε όλη τη υφήλιο είναι γνωστοί οι πανέμορφοι Βιεννέζικοι Kaffee’s. Ο πρώτος που άνοιξε στην Βιέννη ανήκε στον Έλληνα εκ Κωνσταντινούπολης Johannes Theodat με ημερομηνία έναρξης 17.1.1685!! Το έτος 1700 πήραν άλλοι 4 Έλληνες την άδεια να ανοίξουν «Καφενεία».
Μεσοπρόθεσμα καθιερώθηκε ως σημαντικότερο πεδίο επιχειρηματικότητας το τραπεζικό. Το 1774 δόθηκε στους Έλληνες η δυνατότητα να πάρουν την αυστριακή υπηκοότητα. Όσοι την πήραν έχασαν τα δικαιώματα που έδινε στους Έλληνες η Μοναρχία.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ!!!
ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ είναι η αρχαιότερη διασωθείσα ελληνική εφημερίδα.
Η πρώτη ελληνική εφημερίδα, ο Ταχυδρόμος της Βιέννης, κυκλοφόρησε στη Βιέννη με πρωτοβουλία του αυστριακού εκδότη Joseph von Baumeister και του Ζακυνθινού λόγιου τυπογράφου Γεωργίου Βεντότη (1757-1795). Το πρώτο φύλλο της εκδόθηκε στις 28 Ιουνίου του 1784. Ο Ταχυδρόμος κυκλοφορούσε μία φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή. Η κυκλοφορία του διεκόπη στις 15 Ιουλίου 1784 μετά από πιέσεις της Υψηλής Πύλης προς τις αψβουργικές αρχές -πιέσεις οι οποίες άρχισαν ήδη πριν να κυκλοφορήσει το πρώτο φύλλο. Συνολικά εκδόθηκαν τρία φύλλα. Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κανένα αντίτυπο του Ταχυδρόμου της Βιέννης.
Στις 31 Δεκεμβρίου του 1790, κυκλοφόρησε στην Βιέννη η ΕΦΗΜΕΡΙΣ των δύο πρωτοπόρων Ελλήνων τυπογράφων Πούλιου και Γεωργίου Μαρκίδη-Πούλιου.
Ο Πούλιος και ο Γεώργιος Μάρκου κατάγονταν από την Σιάτιστα, αλλά είχαν μεγαλώσει στην κεντρική Ευρώπη. Κύρια επαγγελματική τους απασχόληση ήταν το εμπόριο ανατολικών ειδών στο οποίο προστέθηκε αργότερα η έκδοση και η εμπορία ελληνικών βιβλίων.
Η ενασχόλησή τους με την τυπογραφία άρχισε στο τυπογραφείο του Baumeister, όπου εργαζόταν και ο άλλος μεγάλος Έλληνας τυπογράφος της Βιέννης, ο Γεώργιος Βεντότης. Τον Οκτώβριο του 1790, οι αδελφοί Μαρκίδες έλαβαν την άδεια από τις αψβουργικές αρχές να εκδώσουν εφημερίδα στην ελληνική και την ιλλυρική (δηλ. τη σερβική) γλώσσα.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ήταν κυρίως ειδησεογραφικό έντυπο.
Στο τυπογραφείο του Baumeister, το οποίο μετά την αποχώρηση του αυστριακού εκδότη είχε περιέλθει στα χέρια των Μακεδόνων Μαρκιδών, τυπώθηκαν πολλά ελληνικά βιβλία και φυλλάδια. Ανάμεσά τους ήταν και κάποια από τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή, το Σχολεῖον τῶν ντελικάτων ἐραστῶν, η Νέα Πολιτική Διοίκησις (που περιέχει και τον Θούρειο) και η Χάρτα τῆς Ἑλλάδος.
Το γεγονός ότι οι Μαρκίδες είχαν τυπώσει το επαναστατικό σύνταγμα που είχε συντάξει ο Ρήγας για την ομοσπονδιακή δημοκρατία που οραματιζόταν, δηλαδή το έργο του Νέα Πολιτική Διοίκησις, προκάλεσε το κλείσιμο του τυπογραφείου τους. Τον Δεκέμβριο του 1797, όταν αποκαλύφθηκαν τα επαναστατικά σχέδια του Ρήγα, οι αψβουργικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη του ίδιου και των συνεργατών του.
Αντίτυπα της ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ σώζονται σε αρκετές δημόσιες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου