Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ «ΠΗΓΑΙΝΑΝ» ΟΙ ΝΕΟΙ

Ο Αρχιεπίσκοπος που τόλμησε να μιλήσει στη γλώσσα των νέων, που ασχολήθηκε με μείζονα κοινωνικά θέματα πάνω και πέρα των αρμοδιοτήτων του και που κατάφερε να επιδείξει ένα σπουδαίο έργο σε διάφορους τομείς της σύγχρονης κοινωνίας, «εκοιμήθη» σαν σήμερα, επτά χρόνια πριν, όπως ακριβώς επιθυμούσε: στο σπίτι του και μακριά από το νοσοκομείο.
Μπορεί να βρέθηκε αντιμέτωπος με την πολιτεία, μπορεί κάποια πιο συντηρητικά μυαλά να τον αντιμετώπιζαν με καχυποψία, μπορεί οι εκκλησιαστικοί άρχοντες να έρχονταν κάποιες φορές σε αμηχανία, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν εκείνος που πήρε πρωτοβουλίες, ασχολήθηκε με ζητήματα που δεν άπτονταν στις αρμοδιότητές του και άνοιξε τον δρόμο να μπουν οι βάσεις για μία περισσότερο υγιή σχέση μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας.
Εξαιρετικά μορφωμένος, με πτυχία Νομικής και Θεολογίας, με έφεση στις ξένες γλώσσες και με κοφτερό μυαλό, ο Χριστόδουλος από όταν κιόλας διατελούσε Μητροπολίτης Δημητριάδος, επιδόθηκε σε έναν κυκεώνα έργων που στόχο είχαν την προσφορά αλληλεγγύης στους συνανθρώπους.
Ίδρυσε το Σπίτι της Γαλήνης του Χριστού για τους ηλικιωμένους, τη Χριστιανική Αλληλεγγύη για τους άπορους, το Κέντρο Συμπαράστασης Οικογένειας και το Συμβουλευτικό Σταθμό Προβλημάτων Εφηβείας. Καθιέρωσε για πρώτη φορά κληρικολαϊκές συνελεύσεις, δημιούργησε κατασκηνώσεις για παιδιά όλων των ηλικιών, στέκι για τη νεολαία, ραδιοφωνικό σταθμό Ορθόδοξη Μαρτυρία (τον πρώτο για Μητρόπολη εκτός Αθηνών) και ιδιωτικό σχολείο της Μητρόπολης.
Χορήγησε υποτροφίες εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης και συνεισέφερε στην αποστολή αρρώστων στο εξωτερικό. Επί των ημερών του λειτούργησε Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, συγκρότησε ενώσεις για την προστασία της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με επιστήμονες της περιοχής.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ
Από το 1998 βρίσκεται στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, αξίωμα που διατήρησε για δέκα ολόκληρα χρόνια μέχρι και τον θάνατό του τον Ιανουάριο του 2008, λίγες μέρες μόλις μετά τα 69α γενέθλια.
Ήταν αυτός που επιχείρησε να προάγει το έργο της Εκκλησίας στον κοινωνικό τομέα, που στάθηκε δίπλα σε περιθωριοποιημένες κοινότητες της ελληνικής κοινωνίας όπως οι τοξικομανείς, οι οικονομικοί πρόσφυγες, οι κακοποιημένες γυναίκες, οι άγαμες μητέρες, τα θύματα του trafficking ενώ προσπάθησε να στηρίξει με πράξεις την εργαζόμενη γυναίκα και τις φτωχές, πολύτεκνες οικογένειες.
Ως πολίτης αυτής της χώρας, θεωρούσε δικαίωμά του και υποχρέωσή του να μιλά για θέματα που προβλημάτιζαν την κοινωνία με αποτέλεσμα πολλές φορές να έρχεται σε ρήξη με την πολιτική εξουσία η οποία του ζητούσε να σιωπήσει, εξαιτίας της θέσης ισχύος του και άρα της πιθανής επιρροής του στον λαό. Η μεγαλύτερη κόντρα Αρχιεπισκόπου-Πολιτείας ήταν το 2000 όταν για πρώτη φορά η κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση αναγραφής της θρησκείας στην αστυνομική ταυτότητα. Ο Χριστόδουλος καταφέρνει να συγκεντρώσει περίπου 3 εκατομμύρια υπογραφές προκειμένου να διενεργηθεί δημοψήφισμα. Τελικά το αίτημα δημοψηφίσματος δεν έγινε δεκτό, ωστόσο, ο Χριστόδουλος κατάφερε να πάρει τον ελληνικό λαό με το μέρος του.
Έμεινε ευρέως γνωστός για τις προσπάθειες -που πρώτος αυτός ξεκίνησε- να προσεγγίσει τη νέα γενιά και να την φέρει κοντά στην εκκλησία. Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις  που χρησιμοποιούσε άλλωστε στους νέους κάθε φορά που τους προσκαλούσε στην εκκλησία: Ελάτε έτσι όπως ακριβώς είστε με το τζιν, τα σκουλαρίκια και τις κοντές φούστες, ενώ δεν δίστασε να δανειστεί και αργκό φράσεις της νέας γενιάς λέγοντας ότι την πάει. Έκφραση την οποία άκουσε σε μία καφετέρια να χρησιμοποιεί ένας νέος μιλώντας για τον ίδιο: τον Χριστόδουλο τον πάω.
Το 2007 έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Η πρώτη εγχείρηση μπορεί να είχε επιτυχία όμως οι συνεχείς μεταστάσεις χειροτέρευαν την υγεία του, τα φάρμακα αυξάνονταν μέρα με την ημέρα και ο Αρχιεπίσκοπος κλείστηκε στο σπίτι αρνούμενος να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο και από ένα σημείο και ύστερα αρνούμενος να δεχτεί οποιαδήποτε θεραπεία.
Στις 28 Ιανουαρίου του 2008 στις 5:15 το πρωί άφησε τη τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών. Ανήμερα του θανάτου του, η ελληνική κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εσωτερικών κήρυξε τετραήμερο εθνικό πένθος.
Στο τελευταίο του δημόσιο μήνυμα, με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς του 2008, νιώθοντας το τέλος του αφήνει την παρακαταθήκη του με τα εξής λόγια: Σταθήτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ’ επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει.


http://www.pathfinder.gr/stories/4157364/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου