Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ STAR ΤΟΥ 2014


 
Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης ήταν τα κορίτσια που μας συγκλόνισαν. Καρυάτιδες λέγονται τα γυναικεία αγάλματα που χρησιμοποιούνταν σε κτίρια στη θέση κιόνων. Αρχικά οι γυναίκες αυτές προέρχονταν από τις Καρυές, την πόλη της Λακωνίας που τιμωρήθηκε σκληρά για το γεγονός ότι είχε παραδοθεί στη διάρκεια των Περσικών Πολέμων: Οι άνδρες θανατώθηκαν και οι γυναίκες οδηγήθηκαν στη δουλεία, υποχρεωμένες να φορούν συνεχώς τις μακριές εσθήτες και όλα τα κοσμήματά τους. 
Το βάρος των κτιρίων που σήκωναν ως αρχιτεκτονικά στηρίγματα πλέον οι καρυάτιδες συμβόλιζε την ατίμωσή τους, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Βέβαια υπάρχει και η άλλη εκδοχή, του Λουκιανού και του Παυσανία, που περιέγραψαν τις Καρυάτιδες, σαν μια ομάδα κοριτσιών από τις Καρυές προς τιμή της θεάς Άρτεμης, με κομψές κινήσεις και με άνθη στα κεφάλια τους. Η αλήθεια χάνεται στους αιώνες, η ομορφιά όμως των γλυπτών αυτής της «οικογένειας» μένει και αυτό έχει μόνο σημασία.
Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης ξεθάφτηκαν μέσα από το χώμα και προκάλεσαν παγκόσμιο θαυμασμό, έδωσαν τροφή για υποθέσεις, έγιναν αφορμή για συζητήσεις, μας έκαναν να ενδιαφερθούμε ξανά για την αρχαιολογία και την ιστορία μας. Τα τηλεοπτικά κανάλια ξόδεψαν επιτέλους και αρκετό από τον «πολύτιμο» χρόνο τους στο θέμα και έδωσαν βήμα σε υπέροχους ανθρώπους να βγουν και να μιλήσουν. Σε καθηγητές πανεπιστημίων, σε ιστορικούς, σε αρχαιολόγους…. Επιτέλους ακούσαμε κι άλλους Έλληνες να μιλούν στην τηλεόραση εκτός από τους πολιτικούς. Να μιλούν ωραία, ήρεμα, με σωστά Ελληνικά και οργανωμένη σκέψη. Και έθεσαν πολλά ερωτήματα.
Κάποια πρώτα ερωτήματα θα απαντηθούν από τους επιστήμονες μέσα στον Ιανουάριο. Μέχρι τότε οι δύο πανέμορφες μαρμάρινες κόρες της κορυφαίας αρχαιολογικής ανακάλυψης της χρονιάς θα συνεχίσουν να μας κοιτούν αγέρωχες και αινιγματικές και να εξάπτουν τη φαντασία μας. Και μην ξεχνάμε ότι είναι οι μόνες που έχουν δει όλους αυτούς που σύλησαν τον τύμβο στην πάροδο των αιώνων…


http://www.nikosonline.gr/?p=12910

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου