Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΜΥΤΗ ΤΗΣ ΣΦΙΓΓΑΣ;



Η Σφίγγα, το τέρας της ελληνικής μυθολογίας με το σώμα λιονταριού, κεφάλι γυναίκας και τα φτερά πουλιού, «έσφιγγε» μέχρι θανάτου τους άτυχους διαβάτες που δεν ήξεραν την απάντηση στο αίνιγμά της. Η τρομοκρατία της Σφίγγας έληξε με την αυτοκτονία της, όταν κατάφερε να λύσει το γρίφο ο Οιδίποδας.
Το τέλος της άλλης Σφίγγας, του αιγυπτιακού αγάλματος ηλικίας 6.500 ετών, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Ή καλύτερα, το τέλος της μύτης της.
Οι περισσότερες θεωρίες ρίχνουν το φταίξιμο σε κάποιον απ’ τους πολυάριθμους στρατούς που πέρασαν απ’ την περιοχή. Σίγουρα δεν έφταιγαν τα βρετανικά ή τα γερμανικά στρατεύματα των δύο παγκοσμίων πολέμων, όπως αποδεικνύουν φωτογραφίες του 1886 που εμφανίζουν το άγαλμα χωρίς μύτη.
Ούτε ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης ήταν υπεύθυνος, καθώς ο «τραυματισμός» της Σφίγγας είναι εμφανής σε σκίτσα που χρονολογούνται απ’ το 1737. Όταν αντίκρισε ο 29χρονος Ναπολέων το άγαλμα για πρώτη φόρα το 1798, η μύτη έλειπε ήδη για αρκετούς αιώνες. Παρ’ όλα αυτά, οι ξεναγοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η μύτη της Σφίγγας εκλάπη απ’ το στρατό του Ναπολέοντα και ότι στεγάζεται στο Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.
Στην πραγματικότητα, το μόνο άτομο που μπορεί πράγματι να προκάλεσε ζημιές στο άγαλμα ήταν ένα κληρικός του Ισλάμ, ονόματι Σαΐμ αλ-Νταχρ, τον οποίο λίντσαραν για βανδαλισμό το 1378.
Η πιο πιθανή εξήγηση, όμως, είναι η λιγότερο εντυπωσιακή: η διάβρωση του ασβεστόλιθου από τον άνεμο και τα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια 6 χιλιετιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου