Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΡΔΑΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΚΤΗΜΑΤΙΑ.


Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΙΞΕ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΡΥΖΟΓΑΛΟ! ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΤΡΕΛΟ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
της Αθηνάς Τζίμα

Στις 4 Οκτωβρίου του 1968, ο 83χρονος Κωνσταντίνος Γιατράκος βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου για να πιει νερό. Στο διάδρομο συνάντησε τον άνθρωπο που θεωρούσε ότι τον είχε οδηγήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τον 66χρονο δικηγόρο Ιωάννη Καρδαρά. Ο δικηγόρος μιλούσε με τον συνάδελφό του, Βασίλη Νιχογιαννόπουλο. Τα χέρια του ήταν στις τσέπες του παντελονιού του και στα χείλη διαγραφόταν ένα χαμόγελο.  
Ξαφνικά ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί. Ο Καρδαράς έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος και ο Νιχογιαννόπουλος, χάνοντας την ισορροπία του, έπεσε κι αυτός. Τότε είδε να εμφανίζεται πάνω απ’ τον χτυπημένο άντρα, ο αντίδικός του μεγαλοκτηματίας Κ. Γιατράκος. Κρατούσε ένα περίστροφο και ανέκφραστος, πυροβόλησε άλλες δύο φορές τον Καρδαρά.
Ύστερα, εντελώς ατάραχος, αποχώρησε από το δικαστήριο μέσα στον πανικό που ακολούθησε.

Ο ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΕΚΑΤΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ ΕΝΑ ΡΥΖΟΓΑΛΟ. ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ: «ΕΓΩ ΣΚΟΤΩΣΑ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ».
Στην Ασφάλεια παραδέχθηκε ότι λυπόταν την οικογένεια του θύματος και στην ηλικία του, δεν έπρεπε να σκοτώσει άνθρωπο. «Μου έφαγε όλη την περιουσία», είπε,  και εξήγησε  ότι πυροβόλησε επειδή θόλωσε απ’ τον θυμό του, όταν άκουσε τον δικηγόρο να τον κοροϊδεύει. Όταν ρωτήθηκε γιατί είχε μαζί του περίστροφο, απάντησε ότι δεν πήγαινε πουθενά χωρίς το όπλο από το 1945, όταν το απέκτησε. Μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε ράψει ειδική τσέπη στα παντελόνια του για να το μεταφέρει πιο εύκολα.
Στην απολογία του στον ανακριτή όμως, άλλαξε κατάθεση και δήλωσε ότι πυροβόλησε, επειδή είδε το θύμα να βάζει το χέρι στην τσέπη του και φοβήθηκε ότι θα έβγαζε εκείνος όπλο και θα τον πυροβολούσε. Υποστήριξε ότι τρεις ημέρες πριν από τη δίκη, είχε δεχθεί ένα απειλητικό τηλεφώνημα και γι’ αυτό τρόμαξε όταν είδε τον Καρδαρά. Επίσης είπε ότι αγόρασε το περίστροφο όχι το 1945, αλλά το 1910 όταν βρισκόταν στην Αμερική.

Η ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ
Η αντιδικία του Γιατράκου με τον Καρδαρά ξεκίνησε το 1955, όταν το θύμα αγόρασε ένα κτήμα του Γιατράκου στις Κουκουβάουνες. Η υπογραφή των συμβολαίων καθυστέρησε και ύστερα από δύο χρόνια αντιπαραθέσεων, ο Καρδαράς έβγαλε τα κτήματα σε πλειστηριασμό. Ο Γιατράκος θεώρησε ότι ο δικηγόρος είχε καταχραστεί τα κτήματα και του έκανε μήνυση για πλαστογράφηση και τοκογλυφία. Ο Καρδαράς αθωώθηκε και απάντησε μηνύοντας τον Γιατράκο για ψευδορκία και συκοφαντία. Για πολλά χρόνια οι  δύο άντρες μπαινόβγαιναν στα δικαστήρια. Ο Γιατράκος τελικά καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκισης, αλλά άσκησε έφεση. Μία μέρα πριν εμφανιστεί στο δικαστήριο, κλείστηκε σε ψυχιατρείο με γνωμάτευση ενός ακτινολόγου. Πήρε εξιτήριο λίγες μέρες αργότερα, αλλά είχε καταφέρει να καθυστερήσει και άλλο την εκδίκαση της  έφεσης, η οποία ορίστηκε για τις 4 Οκτωβρίου του 1968.
Εκείνο το πρωί, στις 10.30, οι δύο άντρες περίμεναν να δικαστεί η υπόθεσή τους.
Ο Καρδαράς συζητούσε με τον συνάδελφό του, Νιχογιαννόπουλο, στους διαδρόμους του δικαστηρίου. Ο Γιατράκος βγήκε από την αίθουσα για να πιει ένα καφέ. Όταν επέστρεψε πυροβόλησε και σκότωσε τον δικηγόρο Καρδαρά.

Ο «ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗΣ» ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
Η δίκη για την ανθρωποκτονία  ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου του 1969, αλλά διακόπηκε μετά από 90 λεπτά, εξαιτίας της αλλοπρόσαλης συμπεριφοράς του κατηγορούμενου. Είχε αφήσει γενειάδα, υποστήριζε ότι ήταν ένας απ’ τους 12 μαθητές του Χριστού, ξάπλωσε στο εδώλιο και έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τι συνέβαινε τριγύρω του.
Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η δίκη σε 40 μέρες. Μέχρι τότε ο Γιατράκος θα βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση για να εξακριβωθεί αν είχε «σώας τας φρένας». Στις 5 Νοεμβρίου, ξεκίνησε η τελική δίκη. Ο Γιατράκος πάλι δεν αντιδρούσε, αλλά η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε. Οι ψυχίατροι κατέθεσαν ότι ο κατηγορούμενος ήταν ψυχικά διαταραγμένος, αλλά δεν έπασχε από ψυχασθένεια. Ήταν πολύ έξυπνος και λειτουργούσε απολύτως φυσιολογικά, όταν πίστευε ότι δεν τον παρακολουθούσε κανείς. Ο εισαγγελέας Χρήστος Πατακιάς υποστήριξε ότι ο Γιατράκος προσποιούνταν τον τρελό, ένα κόλπο που είχε εφαρμόσει πολλές φορές στο παρελθόν για να αποφύγει την καταδίκη και τη φυλακή.
Οι μάρτυρες περιέγραφαν έναν άνθρωπο «σατράπη», φοβερά οξύθυμο, αλαζόνα και επίμονο. Κατέθεσαν μάλιστα ότι ως μαθητής πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν ενωματάρχη που προσπαθούσε να τον συλλάβει, επειδή είχε επιτεθεί σε έναν συγχωριανό του. Για να αποφύγει τις συνέπειες, ο Γιατράκος μετανάστευσε στην Αμερική, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, γιατί μαχαίρωσε έναν άντρα. Ως φαντάρος, επιτέθηκε σε ανώτερό του και καταδικάστηκε από το στρατοδικείο. Αργότερα καταδικάστηκε για διάφορες κομπίνες, εγκατέλειψε την σύζυγό του και τον 3χρονο γιο του, ενώ ξυλοκοπούσε τη δεύτερη σύζυγό του.
Ακόμα και ο γιος του μίλησε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τον κατηγορούμενο. Μάλιστα, όταν έμαθε για τη δολοφονία, όχι μόνο δεν εξεπλάγη, αλλά είπε χαρακτηριστικά: «Τρελάθηκε». 
Ο Κωνσταντίνος Γιατράκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών και δύο μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου