Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ




της Κατερίνας Μ. Μάτσου

Μία άκρως μελωδική γιορτή αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων του διοργανώθηκε το βράδυ της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2015 στην αίθουσα τέχνης στην Κοζάνη. Στη γιορτή, όπου ακούστηκαν κάποια από τα γνωστότερα, αλλά και μελωδικότερα έργα του μεγάλου συνθέτη, έλαβαν μέρος η Ορχήστρα και η Παιδική και Νεανική χορωδία του ωδείου Musicart, η Χορωδία Γυναικών Σιάτιστας και η χορωδία του Ιστορικού Λαογραφικού Συλλόγου Λευκόβρυσης ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ. Τη διεύθυνση όλων αυτών των σχημάτων είχε η κα Μαρία Καραγιάννη, ενώ σολίστ στο τραγούδι ήταν ο γνωστός και αγαπητός σε όλους Μανώλης Χατζημανώλης.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε όλη τη μουσική διαδρομή του μέχρι σήμερα, έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής αφήνοντας παντού έντονο το σημάδι του. Παράλληλα έχει μελοποιήσει κάποια από τα ωραιότερα ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών, όπως του Σεφέρη και του Ελύτη και πολλών άλλων. Κάποια από αυτά τα τραγούδια ερμήνευσε στη γιορτή της Κοζάνης με το δικό του ξεχωριστό και πάντα μελωδικό τρόπο και ο Μανώλης Χατζημανώλης δίνοντας πολλές φορές την ευκαιρία στο κοινό -που είχε γεμίσει από νωρίς και ασφυκτικά την Αίθουσα Τέχνης- να τραγουδήσει μαζί του κάποια από τα πιο αγαπημένα και γνωστά σε όλους ελληνικά τραγούδια. Ο αιώνιος έφηβος, όπως έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ο Μίκης Θεοδωράκης, δεν έπαψε ποτέ να μάχεται για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Κλείνει μέσα στη μουσική του ολόκληρη την Ελλάδα και οι βραδιές αυτές, όπου ξεχειλίζουν οι μελωδίες του, είναι ένας μικρός μόνο τρόπος να του δείξουμε όλοι εμείς και να του αποδείξουμε την αγάπη μας.
Στη γιορτή ακούστηκαν κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια του, όπως η ΜΥΡΤΙΑ, η ΜΑΡΙΝΑ, Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ και η ΑΡΝΗΣΗ, το αριστούργημα του νομπελίστα μας Γιώργου Σεφέρη. Όλα αυτά και πολλά άλλα τα εκτέλεσε με υποδειγματικό τρόπο στη σκηνή ο Μανώλης Χατζημανώλης, παρασύροντας εύκολα στο τραγούδι του και το κοινό της βραδιάς. Υποδειγματική ήταν ακόμα η συνεργασία όλων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα χάσμα στο τελικό αποτέλεσμα, που ξεσήκωσε εύκολα το θερμό χειροκρότημα όλων.

Κοζάνη, Οκτώβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου