Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΓΟΡΓΟΝΕΣ: ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;



Την τελευταία δεκαετία ερευνητές και επιστήμονες που ασχολούνται χρόνια με τη ζωή στους ωκεανούς αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις μαρτυρίες από ναυτικούς, ψαράδες ακόμα και απλούς νεαρούς με σακίδια και μια βιντεοκάμερα στο χέρι για την ύπαρξη του μυθικού πλάσματος, τη γοργόνα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του National Oceanic and Atmospheric Administration οι νέες αποδείξεις φαίνονται βάσιμες αλλά δεν έχουμε ακόμα στην κατοχή μας κάποιον ιστό για να αντλήσουμε το D.N.A. Αυτό έδωσε το πράσινο φως σε πολλούς ερευνητές να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το ζήτημα. Μια παραγωγή του Animal Planet έκανε συλλογή όλων των στοιχείων που έχουν έρθει στο φως και σε συνεργασία με μελετητές των ωκεανών έδωσε στο ευρύ κοινό την ωμή αλήθεια. Αυτό είναι ίσως το καλύτερο βίντεο που έχουμε αυτήν τη στιγμή στα χέρια μας.

Ο ΜΥΘΟΣ
Στη μυθολογία διαφόρων πολιτισμών οι γοργόνες υπάρχουν για χιλιάδες χρόνια.
Σύμφωνα με το μύθο των Συρίων οι γοργόνες γεννήθηκαν όταν μια θεότητα με το όνομα Atargatis μπήκε σε μια λίμνη και μετατράπηκε σε ψάρι, αλλά η εκτυφλωτική ομορφιά της δεν επέτρεψε στο πάνω μέρος του σώματός της να πάρει ολόκληρη τη μορφή αυτή. Μισή άνθρωπος μισή ψάρι είναι η εικόνα που παρουσιάζουν όλοι οι πολιτισμοί της αρχαιότητας για τη γοργόνα επί χιλιάδες χρόνια. Πράγμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς είναι εφικτό, λαοί του αρχαίου κόσμου, από διαφορετικές ηπείρους, που ποτέ δεν συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν τις ιστορίες τους, να πιστεύουν στο ίδιο μυθικό πλάσμα. Οι Αφρικανοί πίστευαν σε ένα πνεύμα του νερού με το όνομα Mami Wata το οποίο όταν εμφανιζόταν στους ανθρώπους έπαιρνε τη μορφή γοργόνας. Παρομοίως και το πνεύμα Lasirn που είναι γνωστό στα νησιά της Καραϊβικής.
Πολλοί εξερευνητές την εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων κατέγραψαν στα προσωπικά τους σημειωματάρια την ύπαρξη γοργόνων. Ένας από αυτούς ήταν και ο Χριστόφορος Κολόμβος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι εντόπισε γοργόνες με το πλήρωμά του το έτος 1493 κοντά στις ακτές της Αϊτής. Συγκεκριμένα είπε πως «δεν ήταν τόσο όμορφες όσο στο μύθο και για κάποιο λόγο στο πρόσωπο θυμίζουν άντρες» σύμφωνα με το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΩΡΙΑ
Η θεωρία που επικρατεί από σύγχρονους ερευνητές και η οποία αναλύθηκε στο σχετικό ντοκιμαντέρ του Animal Planet είναι ότι πριν από 200.000 χρόνια, μόλις δηλαδή είχε αρχίσει να εμφανίζεται το είδος του Homo Sapiens στην αφρικανική ήπειρο, μια μερίδα πρωτόγονων ανθρώπων αναγκάστηκε από τις κλιματολογικές αλλαγές, την έλλειψη τροφής, ίσως και από ηφαιστειακή δραστηριότητα να προσχωρήσει στη θάλασσα και σταδιακά εξελίχθηκε.
Φυσικά αυτή η θεωρία έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα καθώς υπάρχουν διαφωνίες ως προς το κομμάτι ότι ένα ανθρωπόμορφο θηλαστικό κατάφερε μέσα στους αιώνες, από γενιά σε γενιά, να μετατραπεί πλήρως σε «κάτοικο της θάλασσας» με δέρμα, σωματοδομή αλλά και αναπνευστικό σύστημα παραπλήσιο με αυτό του δελφινιού για παράδειγμα.
Άλλοι γενετιστές, υποστηρικτές της θεωρίας του Δαρβίνου, είναι αρκετά αισιόδοξοι καθώς υποστηρίζουν ότι η φύση μας έχει δείξει ήδη δείξει εντυπωσιακές μεταμορφώσεις ειδών σαν αυτή. Ο Αμερικανός βιολόγος γενετιστής Scott D. Emr του Cornell Univeristy (Professor of Molecular Biology and Genetics and Director of the Weill Institute for Cell and Molecular Biology) έκανε μια αισιόδοξη δήλωση με χιούμορ σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό: «θα παρατούσα ακόμα και ένα πολύ γευστικό κομμάτι καλοψημένου χοιρινού την ημέρα των Ευχαριστιών για να τρέξω στο εργαστήριο αν με ειδοποιούσαν ότι έχει βρεθεί D.N.A γοργόνας». «Έχουμε χαρτογραφήσει και εξερευνήσει μόνο το 2,9% των ωκεανών και καθημερινά σε απίστευτα βάθη τα ειδικά ρομπότ υποβρύχια ανακαλύπτουν νέα είδη ψαριών, τίποτα δεν είναι απίθανο όταν ξέρεις τόσα λίγα για τους ωκεανούς», συμπληρώνει Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο ωκεανολόγος του οποίου το όνομα έχει ταυτιστεί με τον Τιτανικό αφότου εντόπισε το ναυάγιο του πολυτελέστατου κρουαζιερόπλοιου.
Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε για τίποτα απ’ όλα αυτά σίγουροι μέχρι να έχουμε στην κατοχή μας γενετικό υλικό το οποίο θα εξεταστεί και θα αναλυθεί. Νέες ανακαλύψεις έρχονται στο φως ενδελεχώς με την ταχύτητα που εξελίσσεται η επιστήμη. Ερευνητές επιστήμονες πρόθυμοι να πάρουν ρίσκα που εγκαταλείπουν τα στερεότυπα και αναζητούν την αλήθεια παρ’ όλα τα εμπόδια και τον χλευασμό για τις ριζοσπαστικές θεωρίες τους είναι αυτοί που πήγαν την ανθρωπότητα μπροστά.


http://thosnews.blogspot.gr/2014/12/m.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου