Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΛΟΥΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΝΙΚΗΣ


Κύριες, Κύριοι,
Αγαπητοί συνδημότες, καλησπέρα σας.
Στέκομαι σήμερα μπροστά σας, στην κεντρική πλατεία της πόλης μας κάπως αμήχανα. Αμήχανα γιατί ίσως για πρώτη φορά στην πορεία μου στον Δήμο Κοζάνης συμμετέχω στα εγκαίνια ενός έργου. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία αυτή για μένα πρέπει να το ομολογήσω.
Απ’ την άλλη όμως είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το έργο που αντικρίζουμε όλοι μας. Είναι ένα θαυμάσιο έργο. Ένα έργο που είχαν την ευκαιρία εκατοντάδες, χιλιάδες πολίτες να χαρούν μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Αποκριάς, και πολλοί περισσότεροι  θα το χαρούν στο μέλλον.
Το έργο που απολαμβάνουμε σήμερα έχει μια μικρή ιστορία. Μια ιστορία που ξεκινά πριν από 7  χρόνια, το φθινόπωρο του 2009, όταν αποφασίσαμε την ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας της πόλης με τη μελέτη του έργου να υλοποιείται μέσω της διαδικασίας του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Μια διαδικασία που θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά στο Δήμο και απ´ τις σπάνιες στην Ελλάδα.
Τον τρόπο εκείνο δηλαδή παραγωγής μελέτης δημοσίου έργου, του μοναδικού που υπάρχει στην πατρίδα μας, κατά τον οποίο οι μελετητές διαγωνίζονται έτσι ώστε να επιλέγει εν’ τέλει από ανεξάρτητη επιτροπή η καλύτερη μελέτη για την υλοποίηση του έργου.
Συνοπτικά οι ημερομηνίες:
Δεκέμβρης 2009: στο ΔΣ της ΑΝΔΗΚΟ αποφασίζεται η ανάθεση της διαμόρφωσης του πλαισίου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Μάιος 2010: στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζεται η προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης για το έργο της ανακατασκευής της πλατείας.
Ιούλιος 2011: η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αφού έχει αξιολογήσει τις πάνω από 100 προτάσεις που υποβλήθηκαν, μερικές εκ των οποίων από διακεκριμένους μελετητές, αναδεικνύει την νικήτρια μελέτη του διαγωνισμού.
Νοέμβρης 2011: εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του έργου με την ένταξη του στο ΕΣΠΑ.
Οκτώβρης 2013: αφού έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής του έργου, αυτό δημοπρατείται.
Ιούνιος 2014: υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο και ξεκινά η κατασκευή του έργου που αντικρίζουμε  ολοκληρωμένο σήμερα.
Η πλατεία μας, είναι ένα ολοκληρωμένο πλέον έργο, είναι σχεδιασμένο με σύγχρονες αντιλήψεις. Ένα έργο που:
Αναδεικνύει τα σημαντικά κτίρια που το περιβάλλουν.
Αξιοποιεί κάθε  τετραγωνικό μέτρο της πλατείας «αυξάνοντας» τον χώρο που είναι διαθέσιμος στους χρήστες.
Δεν θέτει εμπόδια στην πρόσβαση στους συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα.
Φέρνει  στην  επιφάνεια το υγρό στοιχείο, που τόσο άφθονο είναι στο υπέδαφος της πόλης.
Προσδίδει πλέον χαρακτήρα στο κέντρο της πόλης μας.
Θεωρώ στο σημείο αυτό αναγκαίο να σταθούμε σε δυο επισημάνσεις. Η πρώτη αφορά το ερώτημα αν οι πόροι που διατέθηκαν για την υλοποίηση του έργου θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις. Η απάντηση είναι όχι.
Την κατεύθυνση των πόρων την αποφασίζει το πρόγραμμα, το ΕΣΠΑ. Αν εμείς δεν διεκδικούσαμε και εξασφαλίζαμε τους πόρους για την κεντρική πλατεία της Κοζάνης, τα χρήματα θα κατευθύνονταν σε κάποια άλλη πλατεία, σε μια άλλη ανάπλαση στην Δυτική Μακεδονία.
Η δεύτερη  επισήμανση αφορά την επιλογή του έργου και τον τρόπο υλοποίησης του. Δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. Δεν ήταν μια μεμονωμένη επιλογή εντυπωσιασμού. Ήταν μια απολύτως συνειδητή επιλογή, μια επιλογή που εντάσσεται σ’ έναν ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, αστικών παρεμβάσεων, που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει τόσο υλοποιημένα σήμερα έργα όσο και προγραμματιζόμενα όπως:
Το πρόγραμμα αναπλάσεων κέντρου και γειτονιών (Σκ’ρκα, Ηπειρώτικα, Πλατάνια, Αγ. Αθανάσιος, πλατείες σ’ όλες τις  γειτονιές κτλ).
Το πρόγραμμα ανάπλασης όψεων.
Τον δημοτικό κήπο.
Την ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη.
Χαρακτηρισμούς ΚΧ στο κέντρο, αγορές και απαλλοτριώσεις ακινήτων.
Την ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπλαση-αναβάθμιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Το σχέδιο μάρκετινγκ που εκπόνησε για λογαριασμό του Δήμου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ΚΟΖΑΝΗ Χ 4 που έγινε σε συνεργασία με την ΕΑΧΑ Α.Ε.
Την μελέτη και ανακατασκευή σημαντικών και διατηρητέων κτηρίων (δωρεά Παναγιωτίδη, αρχοντικό Φασούλα, αρχοντικό Βαμβακά).
Την επιλογή υλοποίησης μιας σειράς δημοτικών κτηρίων (κτήριο νέας βιβλιοθήκης,  δημοτικό σχολείο στη ΖΕΠ, κτλ) με υψηλές αρχιτεκτονικές προδιαγραφές.
Και μιας σειράς άλλων έργων, δράσεων και πρωτοβουλιών (ολοκληρωμένη  παρουσίαση των δράσεων αστικής ανάπλασης στο: http://enotitakozani.gr/1726-2/).
Και όλα αυτά γιατί είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι:
Η αξιοποίηση της παραεγνάτιας θέσης του Δήμου,
Η ανάδειξη του ενεργειακού του χαρακτήρα,
Η προβολή του φυσικού του περιβάλλοντος και του εξαιρετικού πολιτιστικού του αποθέματος
ΚΑΙ η αναβάθμιση του αστικού χώρου, αποτελούν ουσιώδεις όρους επιβίωσης και αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής, ώστε να ανατραπεί η φθίνουσα πορεία και ο μαρασμός της περιοχής μας που προκαλείται από τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και την αδράνεια των κρατούντων.
Αυτό λοιπόν το σημαντικό έργο για την πόλη και τους πολίτες, αυτό το έργο που ανήκει σ’ όλους μας έχουμε υποχρέωση να το προστατέψουμε από καταστροφές και βανδαλισμούς. Γιατί πλέον σηματοδοτεί την πόλη μας και γιατί στο μέλλον οι πόροι για τέτοιου είδους έργα θα λιγοστέψουν δραματικά.
Κλείνω με τις οφειλόμενες ευχαριστίες. Σε όλους τους αρχιτέκτονες που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, τους μελετητές, την κατασκευάστρια εταιρεία, τις υπηρεσίες του Δήμου που είχαν εμπλοκή στην κατασκευή, τεχνική, προγραμματισμό, οικονομική, την διαχειριστική αρχή και τον Περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση του έργου, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που κατά την φάση της κατασκευής ταλαιπωρήθηκαν.
Και ορισμένες οφειλόμενες ονομαστικές αναφορές σε ανθρώπους που η συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου ήταν καθοριστική:
Στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Διαμαντόπουλο.
Στους αρχιτέκτονες, καθηγητές του Α.Π.Θ. Γιώργο Παπακώστα και Μιχάλη Νομικό.
Στον αρχιτέκτονα Χρήστο Παπά.
Στον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας παλαιότερα, Γιώργο Μπιλιώνη.
Στην ομάδα  επίβλεψης της πλατείας Απόστολο Γκατζιούρα, Αθηνά Κοντού και Σπύρο Ζήγρα και Στέλλα Πατιώ.
Εδώ και λίγο καιρό η νέα πλατεία Νίκης είναι δική μας, ανήκει σ’ όλους τους πολίτες. Ας τη χαρούμε, ας την προστατέψουμε.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου